Poszukuję grobu ze zdjęcia
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam,
czy ktoś z forumowiczów ma pomysł jak odnaleźć grób, którego zdjęcie przedstawiam;
http://www.fotopliki.pl/img.php?f=84f0ac48c0
Próbowałem różnych wyszukiwarek ale bez skutku.
Brat Brunona , Fryderyk jest pochowany w Oświęcimiu ( choć wyszukiwarka tego nie pokazuje )
Nie mam pojęcia gdzie mieszkał i pracował Brunon. Urodzony w Krakowie, przed wojną w Podbrodziu , potem zsyłka i Anders a po wojnie ślad się urywa.
Będę wdzięczny za rady
Pozdrawiam,
Bartosz
czy ktoś z forumowiczów ma pomysł jak odnaleźć grób, którego zdjęcie przedstawiam;
Próbowałem różnych wyszukiwarek ale bez skutku.
Brat Brunona , Fryderyk jest pochowany w Oświęcimiu ( choć wyszukiwarka tego nie pokazuje )
Nie mam pojęcia gdzie mieszkał i pracował Brunon. Urodzony w Krakowie, przed wojną w Podbrodziu , potem zsyłka i Anders a po wojnie ślad się urywa.
Będę wdzięczny za rady
Pozdrawiam,
Bartosz
Nie wiem, czy coś Ci to pomoże, ale PRL lubił wysyłać (zsyłać) osoby zasłużone w walce o Polskę do mniej atrakcyjnych regionów Polski. W ten sposób mój dziadek po-andersowiec został zesłany na Śląsk, aby odpracować swoje "złe uczynki" i przysłużyć się "odniemczeniu" Śląska.
Pytanie: skąd masz zdjęcie? Grób wygląda na zadbany.
-
Worwąg_Sławomir

Można sprawdzić w księdze chrztów zarówno w unikacie jak i w duplikacie. Jest możliwe, że będzie tam adnotacja o miejscu śmierci Brunona.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
- kaphis

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Poszukuję grobu ze zdjęcia
WitamZasoova pisze:Nie wiem, czy coś Ci to pomoże, ale PRL lubił wysyłać (zsyłać) osoby zasłużone w walce o Polskę do mniej atrakcyjnych regionów Polski. W ten sposób mój dziadek po-andersowiec został zesłany na Śląsk, aby odpracować swoje "złe uczynki" i przysłużyć się "odniemczeniu" Śląska.
@Zasoova -" Piekny " debiut na forum , ktorym nie zjednasz sobie tutaj zwolennikow.
@Bartosz pierwsza pomoca bedzie napewno w jaki sposob weszles w posiadanie tej fotografi.Jesli pochodzi z jakis zbiorow rodzinnych moze bedzie warto sprawdzic stare notatki rodzinne lub stara poczte. Byc moze ktos w rodzinie utrzymywal kontakt z linia Brunona. Moze ktos pamieta jego dzieci - swoje kuzynostwo...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marek Z.
Marek Z.
-
Muraszko_Tamara

a może zorientuj się w ktorym rejonie robiono takie ogrodzenia(wzory) i w ktorym rejonie zezwalano na oddzielenie grobu ogrodzeniem- to zawęzi poszukiwania
MuraszkoT
ps. Grob twojego krewnego ma zakończenie coś na kształt aniołków(ta część na białó malowana w ogrodzeniu, a za nim jest inny styl ogrodzenia- coś na kształ wzorów gotyckich otworów okiennych i drzwiowych)
MuraszkoT
ps. Grob twojego krewnego ma zakończenie coś na kształt aniołków(ta część na białó malowana w ogrodzeniu, a za nim jest inny styl ogrodzenia- coś na kształ wzorów gotyckich otworów okiennych i drzwiowych)
-
Muraszko_Tamara

a spróbuj na tym linku- oni pomagają szukać :Witam,
http://eksploratorzy.com.pl/search.php? ... ive_topics
kaphis pisze: @Bartosz pierwsza pomoca bedzie napewno w jaki sposob weszles w posiadanie tej fotografi.Jesli pochodzi z jakis zbiorow rodzinnych moze bedzie warto sprawdzic stare notatki rodzinne lub stara poczte. Byc moze ktos w rodzinie utrzymywal kontakt z linia Brunona. Moze ktos pamieta jego dzieci - swoje kuzynostwo...
Pozdrawiam
Zdjęcie pochodzi z albumu Fryderyka- brata. Obaj niestety najprawdopodobniej odeszli bez potomstwa ( Fryderyk na pewno )
Zastanawiający jest fakt że Brunona nie ma w dokumentach dot. Andersa w ogóle mało wiem o nim. Był więziony w rejonie Workuty, potem wspomniany Anders ( mam również ładne zdjęcie w mundurze ) i wspomnienie jednego z współwalczących.
Fryderyk wspominał w życiorysie w latach 50 że "brat jest pracownikiem umysłowym na budowie osiedli"
I tyle ...
Bartosz
Zastanawiający jest fakt że Brunona nie ma w dokumentach dot. Andersa w ogóle mało wiem o nim. Był więziony w rejonie Workuty, potem wspomniany Anders ( mam również ładne zdjęcie w mundurze ) i wspomnienie jednego z współwalczących.
Fryderyk wspominał w życiorysie w latach 50 że "brat jest pracownikiem umysłowym na budowie osiedli"
I tyle ...
Bartosz
-
Pawel_Jurewicz

Nie jestem ekspertem od cmentarzy, ale takie "ogródki" z metalowym płotkiem są bardzo charakterystyczne dla regionów kresowych, zapewne jest wątpliwe by Brunon powrócił na zieme "utracone " ( choć znam takie przypadki, osób które w latach 60tych wróciły na Wileńszczyznę , by umrzeć "u siebie" ), ale jest możliwe że osiadł gdzieś pod wschodnią granicą.
Paweł Jurewicz
Paweł Jurewicz
Nie szukam na forum zwolenników (nie wiem, po co miałabym wg Ciebie? to chyba nie wybory). Niemniej zapytam Cię, osobo, która czepia się innych nie umiejąc samemu odmienić podstawowego czasownika "iść", co jest nie tak z moim postem i jakie niepisane zasady forum złamałam wg Ciebie?kaphis pisze:WitamZasoova pisze:Nie wiem, czy coś Ci to pomoże, ale PRL lubił wysyłać (zsyłać) osoby zasłużone w walce o Polskę do mniej atrakcyjnych regionów Polski. W ten sposób mój dziadek po-andersowiec został zesłany na Śląsk, aby odpracować swoje "złe uczynki" i przysłużyć się "odniemczeniu" Śląska.
@Zasoova -" Piekny " debiut na forum , ktorym nie zjednasz sobie tutaj zwolennikow.
Witam p. Bartosza,
Oto kilka informacji odnalezionych w indeksie represjonowanych (tom X, czesc I) poswieconym wiezniom lagrow w rejonie Workuty dotyczacych Brunona. Cytuje...
- Slatynski Bruno -
s.Franciszka, ur.1899, zam.rej.swiecianski, oskarzony jako SOE (element spolecznie niebezpieczny), skazany 1.03.1941 przez OSO (kolegium specjalne) przy NKWD ZSRR na 5 lat pozbawienia wolnosci (liczac od 3.07.1940), przybyl 20.05.1941 z Moskwy do Workutlagu, zwolniony 12.09.1941 na podstawie Dekretu z 12.08.1941, odjechal do Buzuluku.
W1-13748 (teczka personalna i karta ewidencyjna osob wiezionych w Workutlagu)
Pozdrawiam serdecznie
Zofia
Oto kilka informacji odnalezionych w indeksie represjonowanych (tom X, czesc I) poswieconym wiezniom lagrow w rejonie Workuty dotyczacych Brunona. Cytuje...
- Slatynski Bruno -
s.Franciszka, ur.1899, zam.rej.swiecianski, oskarzony jako SOE (element spolecznie niebezpieczny), skazany 1.03.1941 przez OSO (kolegium specjalne) przy NKWD ZSRR na 5 lat pozbawienia wolnosci (liczac od 3.07.1940), przybyl 20.05.1941 z Moskwy do Workutlagu, zwolniony 12.09.1941 na podstawie Dekretu z 12.08.1941, odjechal do Buzuluku.
W1-13748 (teczka personalna i karta ewidencyjna osob wiezionych w Workutlagu)
Pozdrawiam serdecznie
Zofia
-
Pawel_Jurewicz

Ze strony "Memoriału"
Слатинский Бруно Францевич
Родился в 1899 г., г. Краков; поляк; Бухгалтер. Проживал: перед арестом Виленская, гор.Краков, перед арестом с. Подбродье.
Приговорен: ОСО при НКВД СССР 1 марта 1941 г., обв.: СОЭ.
Приговор: 5 лет ИТЛ
Источник: База данных "Польские заключенные воркутинских лагерей"
Paweł j.
Слатинский Бруно Францевич
Родился в 1899 г., г. Краков; поляк; Бухгалтер. Проживал: перед арестом Виленская, гор.Краков, перед арестом с. Подбродье.
Приговорен: ОСО при НКВД СССР 1 марта 1941 г., обв.: СОЭ.
Приговор: 5 лет ИТЛ
Источник: База данных "Польские заключенные воркутинских лагерей"
Paweł j.
-
Szymański_Wojciech

Sprawa jest interesująca i pobudzająca szare komórki! Trzeba tylko przejść od wątku łagierniczo-andersowskiego (chyba wyczerpanego już korespondencją ostatnią i z 2009 r. ?) do czasów nam bliższych. A tu nie wszystko zostało powiedziane. Nie wiem np czy korzystał Pan z Mapy Nazwisk na stronie Moikrewni. pl ? Nazwisko Słatyński ma tam b. charakterystyczny zasięg (Polska płd. zach.) i z 23 osób najwięcej zamieszkuje Żywiec (9), jest też Cieszyn i Oświęcim. Zwracają też uwagę imiona obu braci, sugerujące jakieś niemieckie/austriackie powiązania. Czy nie łączyło się z tym ich wyznanie - ewangelicko-augsburgskie (?). Jeśli tak, to trzeba szukać grobu na właściwym cmentarzu! Co do załączonego wyżej zdjęcia, to zwraca uwagę świeżość ogrodzenia w stosunku do lastrykowego (skromnego) pomnika. Ktoś najwyraźniej sfotografował tę "inwestycję" kiedyś w l. 90-ych XX w. (brak plastikowej tandety z ostatnich lat; duzo żywych kwiatów w naturalnych doniczkach), w celu prezentacji najblizszym. Pytanie: czy taki styl (metalowe grodzenia - widoczne również w tle) nie występuje również na terenie byłej Galicji? Na cmentarzach w małych miejscowościach, bo na taki ten wygląda. I na koniec praktyczna rada. Jeśli ów Bruno był rzeczywiście księgowym w jakimś przedsiębiorstwie budowalnym w Polsce, to mógł należeć do branzowej organizacji: Stowarzyszenie Księgowych w Polsce; zob. Zarząd Głowny Sekretariat email - sekretariat@skwp.pl . Radzę spróbować kontaktu!Bartos pisze:Zofio, Pawle
ślicznie dziękuję
Bartosz
W. Szymański