Spławski czy Błażejewski?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Post autor: magdalena72 »

No i zaliczyłam ścianę :shock: - jak na chwilę obecną w poszukiwaniu mojego 3xpradziadka Franciszka Spławskiego - bo w dowodzie do ślubu Franciszka Spławskiego i Barbary z 1844 roku, który odbył się w Chelmnie nad Nerem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f6 ... b0810.html - jest, że Franciszek jest synem z Antoniego i Doroty z Błażejewskich (to nazwisko jest skreślone) Spławskich, z parafii Dobrów.

Napisałam do AP Konin z prośbą o odszukanie aktu urodzenia Franciszka - no i napisali coś takiego -

"W związku z Pani zamówieniem dotyczącym odszukania aktu urodzenia osoby o nazwisku Franciszek Spławski, Archiwum Państwowe w Poznaniu Oddział w Koninie informuje, że opierając się na wskazówkach wyszukiwawczych zamieszczonych w zamówieniu, dokonano sprawdzenia księgi stanu cywilnego zawierającej akty urodzeń z 1825 roku z przechowywanego w zasobie tutejszego Oddziału zespołu archiwalnego: „Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Dobrów” (sygnatura: 17).

W wyżej wymienionej księdze nie odnaleziono wpisu dotyczącego osoby o nazwisku Franciszek Spławski, a tym samym aktu urodzenia wymienionej osoby. Jednocześnie informujemy, że w wyżej wymienionej księdze odnaleziono akt urodzenia osoby o nazwisku Franciszek Błażejewski :?: , syn Antoniego i Doroty małżonków Błażejewskich, urodzony 11 września, a ochrzczony 12 września 1825 roku (karta: 9, akt nr 43)."

napisałam im by mi przysłali ten akt i zagwozdka - przysłali to zdjęcie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86d ... edf15.html

- poza nazwiskiem wszystko się zgadza, data, imiona rodziców, imię dzziecka, jako świadek występuje Mikołaj Dąbrowski, które w dowodzie do ślubu jest też wymieniony jako chrzestny.

Hehehehe. Może to pomyłka osoby spisującej 200 lat temu akt urodzenia?
Sama już nie wiem co dalej. Do Konina nie mam czasu jechać, więc znów troszkę mnie będzie poszukiwanie kosztowało (pewnie i tak taniej niż wycieczka do Konina i tak wolnego w pracy bym nie dostała :lol: )

Może ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam - Magdalena Spławska
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witaj Magdaleno, w drugim akcie ciekawy jest dopisek ; stawił się z doniesienia Franciszek Błażejewski , czego z doniesienia, ze tak go nazywają ludzie. W pierwszym akcie jest zamierzone wpisać dwa nazwiska, bo w dwóch jak gdyby nawiasach i to mogło być skreślone przez innego księdza dużo później bo ludzie ich nazywali Spławski , powód może być taki ze się ukrywał i sam podał rodzic inne nazwisko celowo ( czasy zaborów ) lub było nazwisko wcześniej dwu członowe, ( może nowo ochrzczony ) kolejne metryki do tyłu mogą wyjaśnić ta zagadkę, genealogi jest trudniejsza niż się wydaje patrząc na drzewko na rysunku innych rodzin, że to takie proste ; pozdrawiam - Julian
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję za pomoc - ja to przeczytałam jako, żee on się zgłosił z doniesieniem - a taka interpretacja zmienia sens dokumentu.
Przez cały czas się uczę i coraz ciekawsze rzeczy odkrywam przeglądając dokumenty
Dopiero teraz zaczyna się zabawa :lol:
Magdalena
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Zastanawiam się co to za profesja, która towarzyszy Antoniemu - pakciarz?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Odnośnie pakciarza:
http://books.google.pl/books?id=bTRRAQA ... CDsQ6AEwAg

Pozdrawiam
Aneta
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

Pogrzebałam w google i mam mętlik w głowie - znaczeń znalazłam kilka - na stronie dotyczącej historii Bartodziejów - dzierżawca (odnośnie żyda) - http://www.bartodzieje.pl/?id=70 , dalej na stronie brwinowa http://www.brwinow.com/index.php?option ... &artid=110 - "pakciarz - czyli handlarz starzyzną". Też mleczarz?
Głównie dotyczy to Żydów - czy to rzeczywiście może być tak, że wcześniej moi przodkowie byli starozakonnymi? I z tego może wynikać zmiana nazwiska? Ale kiedy by sie ona dokonała?
Muszę sie mocno zastanowić jak mam sformułować zapytanie i zlecenie kwerendy w AP Konin?
Magdalena
magdalena72

Sympatyk
Ekspert

No i znalazłam akt ślubu Antoniego Spławskiego i Doroty Wyklipówny? z 1820r w parafii Dobrów :lol: , znalał sie także akt urodzenia innego syna tej pary Marcina? z 1824r, prawdopodobnie brata mojego Franciszka, wiem, że miał jeszcze chyba dwóch braci Ignacego i Wawrzyńca,
no i odezwała się do mnie osoba z Francji, która prawdopodobnie jest ze mną spokrewniona :shock:
Nieźle, teraz dopiero zabawa. A ja gnębię jak na chwilę obecną stronę mojego taty, a strona mojej mamy to będzie zabawa.
Pozdrawiam Magdalena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”