Jak się zamawia mikrofilmy?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Muraszko_Tamara

Gdzie szukac?
nie wiem jak to dziala w polsce, ale tu w stanach, wystarczy znalezc odpowiedni mikrofilm na stronie familysearch.com i zamowic go do family search center w swoim miescie. nie wiem ile jest ich w polsce, ale w takich miastach jak warszawa, wroclaw beda na pewno.
-
Muraszko_Tamara

Gdzie szukac?
niestety nie wiem ile kosztuje w polsce. tutaj placi sie $7.50 za mikrofilm, ktory mozna pozyczyc na 90 dni.
Gdzie szukac?
Witam,
Ewittka, jak sądzę ma na myśli Centrum Historii Rodziny - Mormoni. Mikrofilmy zamawia się na stronie którą podała. Ten temat już był poruszany i opisany na forum.
Pozdrawiam
Monika
Ewittka, jak sądzę ma na myśli Centrum Historii Rodziny - Mormoni. Mikrofilmy zamawia się na stronie którą podała. Ten temat już był poruszany i opisany na forum.
Pozdrawiam
Monika
Re: Gdzie szukac?
Proszę sprawdzić w Bazach Danych AP czy poszukiwany mikrofilm znajduje się również w Archiwach Państwowych w Polsce, jeśli tak to w najbliższym Archiwum składa się zamówienie i mikrofilm jest przysyłany do tego Archiwum za odpłatnością 2x przesyłka pocztowa ( tam i zwrot). Czas przeglądu 1 miesiąc. Dotyczy tylko zasobów Archiwów PaństwowychMuraszkoT pisze:a jak się zamawia mikrofilmy?
Pozdrawiam
Bogusław
Re: Gdzie szukac?
W niektórych AP i przypisanych parafiach w bazie pradziad nie ma informacji o dostępności mikrofilmów z danej parafii, jednakże takie mikrofilmy istnieją i gdzieś sobie leżą w danym AP, przykład AP Toruń. Przy zamawianiu mikrofilmu podajesz jaki czas jest dla Ciebie potrzebny do przeglądnięcia, oczywiście pokrywasz koszty przesyłki ok 15 zł w jedną stronę, razem ok 30 zł - zależy od liczby i wielkości paczki. Paweł
-
magdalena72

-
Muraszko_Tamara

Zasadniczo do 10 mikrofilmów,podobnie jak jednostek w archiwum (tak jest w AP Wrocław).Przedział lat jest zdeterminowany samym faktem zmikrofilmowania:jeżeli nie zrobiono to nie ma mikrofilmów.Generalnie nie są filmowane dokumenty świeże,można je obejrzeć tylko na miejscu w danym archiwum.Rzeczywiście często jest tak,że na stronie archiwum podana jest jedynie informacja,że
dane lata zostały zmikrofilmowane ale nie ma podanych numerów tychże.Wówczas należy napisać tylko o jaką parafię chodzi i zakres lat.
Ewa
dane lata zostały zmikrofilmowane ale nie ma podanych numerów tychże.Wówczas należy napisać tylko o jaką parafię chodzi i zakres lat.
Ewa
-
Muraszko_Tamara

To znaczy że na Smyczkową mozna e-mailem poprosić o mikrofilmy z pulapu lat i potem odeslać- tak. Patrz od 4 lat ani mrumru od nich- nawewt jak zaproponowalam że na miejscu to zrobię(przxetrzepie akta pod ich okiem)- w głosie tylko oburzenie słychać było- nawet proponowałam im że zeskanuję im te wszystkie tomy i bedą mieli ulatwienie dla innych- pokazali mnie sale z regalami z knigami o poszczepionych kartkach i powiedzieli w 1994 że to tylko uprawnieni pracownicy lub badacze dziejów ja mam podać konlretny rok. miesiąc i t ą mnie udostepnią ale za 6 miesięcy- ale podania nierozpatrzyli.
pozdrawiam Tamara
pozdrawiam Tamara