I Przegląd Twórczości Literackiej Genealogów - komentarze
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- maria.j.nie

- Podziękował: 18 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Witam
Zgodnie z sugestią pomysłodawcy i organizatora „Konkursu" , wszystkie zgłoszone prace zamieszczone są w zamkniętym wątku I Przegląd Twórczości Literackiej Genealogów
Dlatego też, uprzejmie proszę w tym wątku zamieszczać przychylne i rzeczowe wypowiedzi o nadesłanych pracach naszych laureatów.
Życzę wszystkiego dobrego
Pozdrawiam serdecznie Maria
Zgodnie z sugestią pomysłodawcy i organizatora „Konkursu" , wszystkie zgłoszone prace zamieszczone są w zamkniętym wątku I Przegląd Twórczości Literackiej Genealogów
Dlatego też, uprzejmie proszę w tym wątku zamieszczać przychylne i rzeczowe wypowiedzi o nadesłanych pracach naszych laureatów.
Witam!maria.j.nie pisze:Witam
Nie jestem miłośniczką poezji ,ale Panią Wisławę Szymborską podziwiam za mądrość i lapidarność jej utworów.
Twórczośc naszych Koleżanek i Kolegów przeczytałam z zainteresowaniem.
I miejsce Stanisław Pieniążek za wiesz "Mastalerze" dowcipny, pouczający i nawiązujący do polskiej historii
II miejsce Krzysztof Dławichowski za utwór "Rymowana kronika tureckiej eskapady" szczegółowo opisujący nasze wojaże zagraniczne do Turcji i za świetne fotki!!!
III miejsce Wanda za "Cudem ocalone -wojenne wspomnienia" - łezka zakręciła się w oku
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
Maryla Wojciechowska
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Maryla Wojciechowska
- Mendyka_Grzegorz

- Kontakt:
Re: I Przegląd Twórczości Literackiej Genealogów - komentarz
Autor: Marjolaine "• Znalazłam zeszyt sprzed lat"maria.j.nie pisze: ...wypowiedzi o nadesłanych pracach...
...otwiera się przede mną
świat odnaleziony….
Nie mam je komu zostawić. A jednak szkoda zlikwidować je. Bo to było czyjeś życie….
Zeszyt z piosenkami z lat 50-60-tych http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4eb ... 352ef.html (oprac. Marjolaine – luty 2012)
Marżolenko Przemiła
dziękuję za odkrycie przed nami młodzieńczych zeszytów!
W szczególności za Czarnego Orfeusza.
Pozwoliłem sobie na skopiowanie tego obrazka z Twego zeszytu.
Zeszytów nie likwiduj. Przekaż do swojej biblioteki, klubu seniora lub innej regionalnej instytucji kultury.
A może do biblioteki Twojego Towarzystwa Genealogicznego?!
Jeśli nie znajdziesz chętnych - pisz do mnie
Grzegorz
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Gdybym miał przyznawać nagrody, to przyznałbym dwie:
I. Stanisławowi Pieniążkowi za wesoły z talentem napisany wiersz "Masztalerze", którego fabuła jest godną kontynuacją pomysłów etymologicznych Mistrza Wincentego. Gdyby jeszcze wpadł na pomysł, jak dołączyć do tej legendy drugie nazwisko "Marszałek", które ma podobny, lecz dawno zapomniany rodowód (od łac.'mariscaleus' = koniuszy, masztalerz). Z czasem obie nazwy straciły swoje pierwotna znaczenie: 'Marszałek' awansował, a 'Masztalerz' został spauperyzowany.
II. Marjolaine " Znalazłam zeszyt sprzed lat" - pobudzające wyobraźnię i przywołujące własne wspomnienia z tamtych lat. Prawdziwe, bo treść nie została napisana na konkurs. Aż chce się poczytać dalsze zeszyty.
Gdybym miał przyznawać nagrody, to przyznałbym dwie:
I. Stanisławowi Pieniążkowi za wesoły z talentem napisany wiersz "Masztalerze", którego fabuła jest godną kontynuacją pomysłów etymologicznych Mistrza Wincentego. Gdyby jeszcze wpadł na pomysł, jak dołączyć do tej legendy drugie nazwisko "Marszałek", które ma podobny, lecz dawno zapomniany rodowód (od łac.'mariscaleus' = koniuszy, masztalerz). Z czasem obie nazwy straciły swoje pierwotna znaczenie: 'Marszałek' awansował, a 'Masztalerz' został spauperyzowany.
II. Marjolaine " Znalazłam zeszyt sprzed lat" - pobudzające wyobraźnię i przywołujące własne wspomnienia z tamtych lat. Prawdziwe, bo treść nie została napisana na konkurs. Aż chce się poczytać dalsze zeszyty.
Ostatnio zmieniony wt 13 mar 2012, 17:11 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 2 razy.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
A może ktoś napisze opowiadania wychodząc z zebranego materiału metrykalnego. Metryki potwierdzają jedynie fakty, ale za nimi było życie konkretnych ludzi. Wiem, że będzie to fikcja, nasze domysły, ale może dzięki temu genealogią zainteresujemy osoby młodsze.
To chyba lepsze i wartościowsze niż limeryki trącące "myszką".
Pozdr
A.
To chyba lepsze i wartościowsze niż limeryki trącące "myszką".
Pozdr
A.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Autorom należą się podziękowania od nas wszystkich. Ja dziękuję w swoim imieniu. Dobrym pomysłem byłoby stworzenie kącika poezji genealogicznej do którego można by pisać stale a nie tylko okazjonalnie.
Swego czasu bardzo mocne wrażenie zrobił na mnie wiersz Elżbiety Domareckiej "Zapamiętany obrazek" który można znaleźć tutaj http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-10.phtml
PS.
Znalazłem dziś przypadkiem wiersz
Swego czasu bardzo mocne wrażenie zrobił na mnie wiersz Elżbiety Domareckiej "Zapamiętany obrazek" który można znaleźć tutaj http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-10.phtml
PS.
Znalazłem dziś przypadkiem wiersz
Nie mogę trafić
Wszystko się pozmieniało nie ma małych dworów
pachnących owocami i pastą do podłóg
z zazdrostkami w oknach z lawendą w szufladzie
kościół też nieco inny. Spokojny choć przecież
bez cichej i dyskretnej prababci łaciny
stara się by Boga było lepiej widać
lecz Bóg kocha naprawdę więc jest niewidzialny
dworce przebudowano już nie mogę trafić
na peron gdzie kogoś żegnałem na zawsze
długopis karierowicz nieboszczyk atrament
niebo morze i góry zostały te same
X. Jan Twardowski
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
-
Sawicki_Julian

Witam, popieram zdanie Jacka ,wszystkim Autorom się należą Wielkie Brawa i jednakowo pierwsze miejsce za odwagę pisania po naszemu, po Polsku, by nie dawać się zagłuszyć reklamom. Nie każdy ma talent by napisać jakąś historie wierszem, a że to pierwszy raz to na razie brak zainteresowania, albo stawiają wymagania, najlepiej samemu się wykazać, a nie pouczać, wtedy zobaczymy i ocenimy ; pozdrawiam - Julian