AGAD
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
AGAD
Ja z pytaniem do Krzysztofa Dławichowskiego.
Czy składaliście kiedyś ofertę pomocy w digitalizacji dokumentów instytucji państwowej jaką jest AGAD?
Sądzę a może się mylę, że większość dokumentów AGAD-u nie jest zmikrofilmowana a przez to dostęp do nich bardzo ograniczony nawet porównując z dostępem do dokumentów w archiwach kościelnych.
A zainteresowanych zasobem AGAD-u pewnie wielu na tym forum jest.
-----
Krystyna
Czy składaliście kiedyś ofertę pomocy w digitalizacji dokumentów instytucji państwowej jaką jest AGAD?
Sądzę a może się mylę, że większość dokumentów AGAD-u nie jest zmikrofilmowana a przez to dostęp do nich bardzo ograniczony nawet porównując z dostępem do dokumentów w archiwach kościelnych.
A zainteresowanych zasobem AGAD-u pewnie wielu na tym forum jest.
-----
Krystyna
-
Marynicz_Marcin

AGAD
Fajnie by było też znać numery stron, na których znajdują się akta metrykalne, bo
inaczej zamówienia nie przyjmą
Takaż to biurokracja .. 
inaczej zamówienia nie przyjmą
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
-
Marynicz_Marcin

Dostałem wiadomość od użytkownika kwroblewska na temat tego, że pytanie było do p.Dławichowskiego i że mam nie zaśmiecać wątku "UŚMIESZKAMI i BEZNADZIEJNĄ treścia"
Taką dostałem wiadomość. No cóż. Forum jest od odpowiadania, a jeśli pytanie jest do jednej osoby, to może warto byłoby napisać wiadomość tak samo jak mi, ale po co, skoro można ZAŚMIECAĆ forum WĄTKAMI ..
Taką dostałem wiadomość. No cóż. Forum jest od odpowiadania, a jeśli pytanie jest do jednej osoby, to może warto byłoby napisać wiadomość tak samo jak mi, ale po co, skoro można ZAŚMIECAĆ forum WĄTKAMI ..
Ostatnio zmieniony czw 15 mar 2012, 07:31 przez Marynicz_Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
- kwroblewska

Jeśli uważasz, że Twoja odpowiedz na forum odpowiada na moje pytanie
----
Krystyna
To może przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to co napisałam.kwroblewska pisze:Ja z pytaniem do Krzysztofa Dławichowskiego.
----
Krystyna
-
Marynicz_Marcin

Czy zasugerowanie powodu, dlaczego zasób AGAD-u powinien być sfotografowany jest aż tak złą rzeczą, że jest nazywane BEZNADZIEJĄ? nie sądzę . .
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
- Komorowski_Longin

Witam
Jestem od niedawna na tym Forum, a poza tym człowiekiem dość leciwym, i chyba nie bardzo poznałem reguły postępowania na tym Forum. W związku z powyższą dyskusją mam pytanie czy Forum jest miejscem do "prywatnej" wymiany zdań, czy też można włączyć się do dyskusji, nie pytając o pozwolenie zakładającego - ej dany wątek. Pytam aby w przyszłości nie popełnić błędu.
Pozdrawiam Longin.
Jestem od niedawna na tym Forum, a poza tym człowiekiem dość leciwym, i chyba nie bardzo poznałem reguły postępowania na tym Forum. W związku z powyższą dyskusją mam pytanie czy Forum jest miejscem do "prywatnej" wymiany zdań, czy też można włączyć się do dyskusji, nie pytając o pozwolenie zakładającego - ej dany wątek. Pytam aby w przyszłości nie popełnić błędu.
Pozdrawiam Longin.
Pozdrawiam Longin
- Popkowicz_Bronisław

Marcinie
nie będę wyręczał Krzysztofa w odpowiedzi na Twoje pytanie, natomiast chcę Co powiedzieć jedno. Na tym forum byliśmy wielokrotnie świadkami różnych "dyskusji", wręcz pyskówek. Ty zrobiłeś rzecz, którą się najbardziej brzydzę i dlatego piszę. Zacytowałeś treść prywatnie do Ciebie skierowanej korespondencji! Tego się nie robi nawet największym wrogom.
Powinieneś Krystynę publicznie przeprosić.
Bronisław
nie będę wyręczał Krzysztofa w odpowiedzi na Twoje pytanie, natomiast chcę Co powiedzieć jedno. Na tym forum byliśmy wielokrotnie świadkami różnych "dyskusji", wręcz pyskówek. Ty zrobiłeś rzecz, którą się najbardziej brzydzę i dlatego piszę. Zacytowałeś treść prywatnie do Ciebie skierowanej korespondencji! Tego się nie robi nawet największym wrogom.
Powinieneś Krystynę publicznie przeprosić.
Bronisław
- Pieniążek_Stanisław

Widzę rację po obydwu stronach. Forum PTG jest Forum Publicznym a więc na każdy zadany temat, każdy ma prawo zabrać głos.
Miła Krysiu. Jeśli chciałaś zadać pytanie tylko do jednej osoby należało napisać na priv czy wysłać emaila. Krzysztof D. w genealogii jest osobą publiczną i jego mail jest ogólnie dostępny. Upominanie kogoś na priv za to, że zabrał głos w "Twoim" temacie normalnym zwykłym tonem nie jest chyba na miejscu.
Marcinie. Jesteś co czytałem na Twoim blogu, bardzo młodym człowiekiem więc naucz się paru drobiazgów obowiązujących na forach genealogicznym. Nie używaj na forum zbyt często "kocich mordek" (in.zw.emotikonów). To jest dobre na Gadu-Gadu.
Nie staraj się pouczać dużo starszych od siebie. Prowadzenie bloga genealogicznego jest rzeczą fajną i robisz dobrą robotę. Jednak nie uważaj siebie za gościa wszystko-wiedzącego. Zejdź trochę z obłoków i naucz się pokory. Cytowanie prywatnej korespondencji na forum publicznym jest nie do zaakceptowania.
Myślę, że ten temat Krystyna-Marcin zakończymy.
W Gdyni świeci ciepłe słoneczko a więc więcej uśmiechu.
Staszek
Miła Krysiu. Jeśli chciałaś zadać pytanie tylko do jednej osoby należało napisać na priv czy wysłać emaila. Krzysztof D. w genealogii jest osobą publiczną i jego mail jest ogólnie dostępny. Upominanie kogoś na priv za to, że zabrał głos w "Twoim" temacie normalnym zwykłym tonem nie jest chyba na miejscu.
Marcinie. Jesteś co czytałem na Twoim blogu, bardzo młodym człowiekiem więc naucz się paru drobiazgów obowiązujących na forach genealogicznym. Nie używaj na forum zbyt często "kocich mordek" (in.zw.emotikonów). To jest dobre na Gadu-Gadu.
Nie staraj się pouczać dużo starszych od siebie. Prowadzenie bloga genealogicznego jest rzeczą fajną i robisz dobrą robotę. Jednak nie uważaj siebie za gościa wszystko-wiedzącego. Zejdź trochę z obłoków i naucz się pokory. Cytowanie prywatnej korespondencji na forum publicznym jest nie do zaakceptowania.
Myślę, że ten temat Krystyna-Marcin zakończymy.
W Gdyni świeci ciepłe słoneczko a więc więcej uśmiechu.
Staszek
- Pieniążek_Stanisław

- kwroblewska

Szanowni forumowicze,
Wątków dotyczących AGAD-u na tym forum jest pewnie kilka. Specjalnie założyłam nowy dotyczący ewentualnej digitalizacji zasobów tego archiwum po przeczytaniu wypowiedzi Krzysztofa z Koszalina dotyczącej AD Włocławek z dnia wczorajszego.
A może AGAD archiwum państwowe jak by nie było nie jest zainteresowany jakąkolwiek współpracą, szerszym udostępnieniem akt przeróżnych i jest OK, a gdy odmawia archiwum kościelne to jesteśmy niezadowoleni i to bardzo.
____
Krystyna
Wątków dotyczących AGAD-u na tym forum jest pewnie kilka. Specjalnie założyłam nowy dotyczący ewentualnej digitalizacji zasobów tego archiwum po przeczytaniu wypowiedzi Krzysztofa z Koszalina dotyczącej AD Włocławek z dnia wczorajszego.
Zapytanie o fotografowanie zasobów skierowałam publicznie a nie prywatnie do Krzysztofa, gdyż sądzę, że nie tylko ja zainteresowana jestem dostępnością do tych zbiorów w większości nie zmikrofilmowanych a bardzo dużych i niezmiernie ciekawych.Dławichowski pisze:2-4 lata temu stawiliśmy się z Leszkiem w A.D. Włocławek z profesjonalnym na tamte czasy sprzętem fotograficznym z nadzieją na zgodę sfotografowania ksiąg interesujacej mnie parafii.
A może AGAD archiwum państwowe jak by nie było nie jest zainteresowany jakąkolwiek współpracą, szerszym udostępnieniem akt przeróżnych i jest OK, a gdy odmawia archiwum kościelne to jesteśmy niezadowoleni i to bardzo.
____
Krystyna