Nazwisko: Jasiński V. Jasieński

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=258&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

Pochodzę z rodziny Jasińskich.Korzenie jej sięgają ponoć LITWY. Dotarłam do 1783r - ponoć w tym roku przybyli do Polski do wioski TRZCINIEC powiat PUŁTUSK.Z posiadanej wiedzy wynika, że były trzy linie Jasińskich. Więcej nie wiem. Chciałabym pójść tropem litewskim ale muszę zdobyć szczegółowe dane pierwszego osiedleńca. Pozdrawiam serdecznie Danuta Matczak - potomek JASIŃSKICH
Mirek_Burakiewicz

Sympatyk

Post autor: Mirek_Burakiewicz »

Moja prababka pochodziła z linii Jasińskich z okolic Dylewa. Wyszła za mąż za Jana Kwaśniewskiego i zamieszkała w miejscowości Chudek ( a w zasadzie pomiędzy Chudkiem a Obierwią )

Pozdrawiam
Mirek
Awatar użytkownika
bjasinski

Członek PTG

Post autor: bjasinski »

Moi Jasińscy pochodzą z Bohorodyczyna, powiat Tłumacz, woj.Stanisławowskie. Wojciech i Paweł- dwóch braci powstańców listopadowych, jeden kulawy po odniesionych ranach w czasie walk. Przybyli gdzieś z Mazowsza albo Podlasia, najprawdopodobniej musieli uciekać przed represjami po powstaniu. Schronili się w dobrach Potockich, być może rozmyślnie dzięki jakimś znajomościom z tym rodem, albo zupełnie przypadkiem akurat tam. Wcześniej z Litwy rodzina na Mazowsze/Podlasie przybyła. Byli herbu Jastrzębiec, niestety brak funduszy, albo chęci sprawił że nie potwierdzili tego później w Galicji. Jeśli ktoś miałby informacje o Jasińskich h.jastrzębiec lub dwóch braciach o niewiadomych losach to proszę o kontakt.
Bartłomiej
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

a czy interesuje Cię, Mario, zdjęcie grobu Tomasza Jasieńskiego zm.1901 i pochowanego w Opocznie?
Jola Kozak
Ostatnio zmieniony pn 07 cze 2010, 20:39 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Witajcie!

O rodzinie Jasińskich pisałam już na tym forum, link

http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ght=#55659

Moja babcia to była Anna Jasińska z Zalesia , parafia Glinojeck, województwo mazowieckie, ur. 1889, zm. 1977, córka Józefa i Anny Jasińskich, która w kościele w Glinojecku wyszła w 1905 r. za mąż za mojego dziadka, Stanisława Pawłowskiego z Kanigówka, parafia Sulerzyż (ur. 1877, zm. 1929).

Uzyskałam również informację, że pod adresem http://jasińscy.org.pl/ jest strona rodu Jasińskich z parafii Zbruckiej. Jest tam dużo informacji. Może kogoś z Was dotyczą te rejony.

Co do Jasińskich z okolic Glinojecka, to ustaliłam, że w miejscowości Zalesie, parafia Glinojeck, sołtysem jest obecnie pan Franciszek Jasiński, tel. 23-674-08-84. Może to krewny mojej babcia, jeszcze nie sprawdzałam.

Pozdrawiam wszystkich

Elżbieta
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam Jolu

Dziękuję pięknie :k:
Moja prababcia pochodzi z Jasieńskich (Dołęga)
Napisałam (V) vel Jasiński, ponieważ w zapisach (dokumentach) występuje oboczność nazwiska: Jasiński, Isiński.

Pozdrawiam serdecznie Maria
P.S. Zdjęcie proszę mi przesłać, masz mój mail :)
Długopis

Sympatyk

Post autor: Długopis »

Adam Jasiński i Julianna Grabowska <---(chyba) potem zamieszkali w Solcy Wielkiej, mieli syna Franciszka Ksawerego urodzonego w 1865 w Grabowie.
Pozdrawiam- Kuba
Matuszewicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Matuszewicz_Wojciech »

Witam,
Protoplastą rodu moich Jasińskich był Józef Jasiński urodzony około 1852. Ożenił się z Franciszką Bieńkowską, urodzoną około 1861. Do dzisiaj nie udało mi się ustalić gdzie się urodzili i gdzie brali ślub.

Dzieci z tego małżeństwa:
1. Konstanty, ur. 10.10.1880 Lasocin , parafia Orszymowo.Wziął ślub z Marianną Kaczor (lub Kaczorek), córką Wojciecha i Franciszka Kazała.
2. Józef Jasiński, ur. 09.08.1882 Lasocin, parafia Orszymowo
3. Wacław Jasiński, ur. 04.10.1884 Lasocin, parafia Orszymowo
4. Stanisława Jasińska, ur. 08.11.1886 Wyszogród. Wzięła ślub z Janem Małkowskim (syn Józefa i Scholastyny Jarzyńskiej)
5. Franciszek Jasiński, ur. 21.02.1890 Gumino
6. Feliksa Jasińska ur. 02.05.1891 Gumino
7. Stefan Jasiński ur. w 1892. W 1920 wziął ślub w Gumino z Zofią Przybyszewski (córka Stanisława i Józefy Zmysłowski)
8. Marianna Jasiński ur. 12.03.1895 w Gumino.
9. Kazimiera Jasiński ur. 09.02.1899 w Gumino
10. Sofia Józefa Jasiński ur. 29.04.1901 w Gumino
11. Józef Jasiński ur. 16.05.1902 w Gumino
12. Piotr Jasiński ur. 20.06.1903 w Gumino. Zmarł 18.03.1988 w Bydgoszczy. Ożenił się z Heleną Serowski.
13. Zuzanna ur. 03.12.1906 w Gumino.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje dotyczące powyższych osób lub osób z nimi spokrewnionych.

Pozdrawiam,
Wojtek
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
nazwisko Jasiński, Jasienski jest w parafii Radom. Jest tam też nazwisko Bieniek, Bienkowski...
W Krakowie też są. W par. Ruszcza pochodzą z linii krakowskiej, bo Franciszek Jasinski na ślubie z Zofią Karolczyk, mówi, że ur. Kraków. Jego córka Katarzyna Jasinska ur. 10.04.1860 Wyciąże 55. Osobiście szukałam po kilku krakowskich parafiach, ale nie znalazłam, chociaż wtedy Kraków był dużo mniejszy.
link do par. Radom http://www.szukajwarchiwach.pl/58/156/0 ... 5#tabSkany
Gienia
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
podaję dla tych co zbierają Jasinskich, Jasienskich:
dnia 26.10.1813 Siercza 17, ślub: Karol Jasienski l. 22 k s. ??, żona to Urszula Kolanowska l. 20 p, c. ??. Gdy Urszula zmarla dnia 21.08.1829 roku, Karol gdzieś wybył z Sierczy. Miał dzieci.
Dnia 28 maja 1899, Siercza 00 i 18, ślub: Jan Jasiński ur. 23.04.1874, syn Stanisław Jasiński i Brygida Więcek, ianitor, e Miechocin, distr. Tarnobrzeg, hab. Kraków
żona to Maria Kluzik ur. 24.06.1877 rok, c. Sebastian Kluzik i Karolina Dziendziel, e Siercza;
Przepatrzyłam okolice Wieliczki i na 14 wsi tylko tylu Jasinskich.
Gienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”