Rewkowscy z Oszmiańskiego
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
julia_jarmola

Witam,wpisywałam się już na Forum w sprawie Adolfa Rewkowskiego. Znalazłam go jako osobę,która w 1914 r. w Lipawie wsiadła na statek i znalazła się w USA. Tenże Adolf Rewkowski (1891-1966)przed podróżą zamieszkiwał najprawdopodobniej w m. Soły koło Oszmiany . Czy ktoś wie coś więcej o Rewkowskich zamieszkujących w tej okolicy,byłabym wdzięczna za informacje-Julia Jarmoła
- Szczerbiński

Witam Julio!
Nie wiem czy o tego Rewkowskiego chodzi, ale ktoś już pytał na tym forum o ten ród. Pozdrawiam Jerzy
Nie wiem czy o tego Rewkowskiego chodzi, ale ktoś już pytał na tym forum o ten ród. Pozdrawiam Jerzy
Ostatnio zmieniony czw 22 mar 2012, 21:23 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
- Grazyna_Gabi

- Otrzymał podziękowania: 9 times
Jesli nie jestes pewna w jakiej miejscowosci mieszkal Adolf a odnalazlas gdzie i kiedy wsiadal na statek do USA,
zalacz wiec link do manifestu, sprawdzimy te miejscowosc. Zapis w oryginale moze byc zapisany lub odczytany blednie.
Pozdrawiam
Grazyna
zalacz wiec link do manifestu, sprawdzimy te miejscowosc. Zapis w oryginale moze byc zapisany lub odczytany blednie.
Pozdrawiam
Grazyna
-
julia_jarmola

Witam,to ja pisałam o Rewkowskim Adolfie, Annie Ważgint z d. Rewkowska i pytałam czy ktoś gdzieś natrafił na informację o Orzelskich-moja prababka to Zofia z Orzelskich Rewkowska. "Moi" Rewkowscy(gniazdo rodzinne Ostrowiec k. Wilna),jak głosi przekaz,zostali za udział w powstaniu zdeklasowani i znaleźli się w Marysinie K. Dworca,gdzie pradziad Jan był zarządcą u p. Mierzejewskiego. ów Adolf może (o ile to on)mógł się znaleźć k. Oszmiany przed wyjazdem do Ameryki .Urzędnik w US zapisał nazwę ostatniego miejsca pobytu-Sely.
Pozdrawiam,gdyby cokolwiek się panu obiło o uszy w temacie Rewkowskich i-chciał się Pan tym podzielić,będę wdzięczna.= Julia.J
Pozdrawiam,gdyby cokolwiek się panu obiło o uszy w temacie Rewkowskich i-chciał się Pan tym podzielić,będę wdzięczna.= Julia.J
-
julia_jarmola

- Szczerbiński

Nie wiem czy osoba pytająca o te groby ma coś wspólnego z Panią (ale pamięć mnie nie zawodzi, że ktoś już tutaj szukał Rewkowskich):
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#120098
Pozdrawiam Jerzy
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#120098
Pozdrawiam Jerzy
-
julia_jarmola

Owszem- ja szukam bezskutecznie,ale nie pytałam o groby,tylko o archiwa,gdzie można by znaleźć o nich jakieś dokumenty. Z tego ,co mi napisano archiwalia z Dworca k. Nowogródka(tam mieszkali oraz w Marysinie na przełomie XIX i XX w. moi Rewkowscy i Jarmołowie-też czegoś nich szukam) są w Grodnie,a Pan chyba zasugerował mi St. Petersburg,ale na kwerende tam nie pojadę. Lepiej mają ci,którzy szukają w archiwach litewskich,wiele akt jest dostępnych przez internet.
Pozdrawiam Julia Jarmoła
Pozdrawiam Julia Jarmoła
- Szczerbiński

Pani Julio!
Wiem, że oszmiańscy Rewkowscy mieszkali też w dobrach Franopole i min. w Ziaziach (patrz Słownik KP - Ziazie)
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIV/588
Był to ród szlachecki herbu Świerczek.
Pozdrawiam Jerzy
Wiem, że oszmiańscy Rewkowscy mieszkali też w dobrach Franopole i min. w Ziaziach (patrz Słownik KP - Ziazie)
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIV/588
Był to ród szlachecki herbu Świerczek.
Pozdrawiam Jerzy
Julia - Adolf Rewkowski podróżował do USA co najmniej dwa razy. Pierwsza podróż to ta wspomniana przez Ciebie z Libau do Nowego Jorku 9 marca 1914. W tym manifescie podaje on jako ostatnie miejsce zamieszkania "Sely, guberia Mińska, ojciec K. Rewkowski"
Druga podróż: 29 czerwca 1920 z Gdańska do Nowego Jorku, jako miejsce urodzenia podany Nowogródek
Adolf żył i umarł (październik 1966, wg. bazy danych SSN) w miasteczku Utica w stanie Nowy Jork, jego karta rejestracyjna z I wojny również podaje Nowogródek jako miejsce urodzenia (4 listopada 1891). W Utica prowadził sklepik z żoną Antoinette (Antonina?). Antoinette jest w spisie z 1930r ale Adolf z jakiegoś tajemniczego powodu nie. Mieli w tym spisie dwóch synów: Edwarda i Chestera
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
Druga podróż: 29 czerwca 1920 z Gdańska do Nowego Jorku, jako miejsce urodzenia podany Nowogródek
Adolf żył i umarł (październik 1966, wg. bazy danych SSN) w miasteczku Utica w stanie Nowy Jork, jego karta rejestracyjna z I wojny również podaje Nowogródek jako miejsce urodzenia (4 listopada 1891). W Utica prowadził sklepik z żoną Antoinette (Antonina?). Antoinette jest w spisie z 1930r ale Adolf z jakiegoś tajemniczego powodu nie. Mieli w tym spisie dwóch synów: Edwarda i Chestera
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
-
julia_jarmola

Dziękuję serdecznie za te informacje,dotyczące majątków Franopole i Ziazie(juz sprawdzałam gdzie to jest),no i oczywiście za tego Adolfa Rewkowskiego-i znów nic!A już myślałam,że złapałam trop.Mógłby ten Adolf podróżować do USA wiele razy i nawet mógłby się w Nowogródku (to blisko Marysina) urodzić,ale nie zgadza mi się jego ojciec,a mój pradziadek,który na imię miał Jan-no chyba że miał też jakieś drugie imię,o którym nikt mi nie mówił,bo K..,to nie J..,choć blisko siebie w alfabecie..Szkoda,ale cóż...
Dziękuję,pozdrawiam Julia Jarmoła
Dziękuję,pozdrawiam Julia Jarmoła
Julio - Zastanawia mnie pohopność twojego wnioskowania. Odrzucasz identyfikacje osoby na podstawie najmniej wiarygodnego żródła - notatki na marginesie manifestu z inicjałem ojca Adolfa, wiedząc już, że nazwa miejscowości z której pochodził została w tym samym manifeście zniekształcona. Nie wspominasz wcale czy jest zgodność z innymi istotnymi danymi jak na przykład wiek? Powinnaś w przybliżeniu wiedzieć (na podstawie danych Twojego dziadka) kiedy ten „Twój” Adolf mógł sie urodzić. Czy ta część pasuje? Wspominasz, że pradziadek miał na imię Jan - skąd to wiesz? Czy masz jego metrykę urodzenia? Pewne jest, że nie był „dwojga imion”?
Genealogia (nawet jako hobby) jest nauką i wymaga pewnej logiki w procesie badawczym. Bez niej jest to tylko miotanie się na oślep i marnowanie czasu.
Pozdrowienia,
Roman
Genealogia (nawet jako hobby) jest nauką i wymaga pewnej logiki w procesie badawczym. Bez niej jest to tylko miotanie się na oślep i marnowanie czasu.
Pozdrowienia,
Roman
-
julia_jarmola

Witam,ma pan rację,to było zbyt pochopne stwierdzenie. "Na słuch" zapisywane informacje przez osoby mówiące innym językiem mogły ulec zniekształceniu. Tenże Adolf,mógł być. jak najbardziej bratem mojej babki Julii Jarmoły z Rewkowskich ur w 1890r.Pradziadek mógł być dwojga imion. Metryk nie mam żadnych,ale od dziecka "wkładano mi w głowę",że pradziadkowie to Jan i Zofia z Orzelskich Rewkowscy. Z metryki ślubu najmłodszej z rodzeństwa Józefy Kulbiej z Rewkowskich-przeczytanej mi przez syna tej ostatniej wynika,że to Jan i Zofia,ale jak była mowa,pradziadek mógł mieć dwa imiona i mogło dojść do zniekształcenia.
dzięki za zwrócenie uwagi-Julia J.
dzięki za zwrócenie uwagi-Julia J.