Brak ASC w AP - problem a aktami

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Brak ASC w AP

Post autor: Śmiech_Michał »

Witam!

Mam pewien problem z informacjami zawartymi w ASC. Chodzi konkretnie o te dwa akta małżeństwa:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b0 ... d3592.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1f3 ... c9226.html

Pierwszy akt:

"Pawłem Mąką lat 70 mającym, wdowcem po zmarłej Ewie Mąka umarłej w Psarach 4 lata temu; urodzonym w Psarach i tam zamieszkałym przy synu rolniku, synem nieżyjących Mateusza Maki i Marianny urodzonej Cieślak"

Parafia Obryte jest zindeksowana w Genetece oraz na stronie pułtuskiego archiwum. Nie ma tam aktu ślubu Pawła Mąki z Ewą oraz jej aktu zgonu.

Drugi akt:

"Działo się we wsi Zambski dnia 3/16 Listopada 1903 roku o godzinie 3 po południu."

"Franciszkiem Kachlak kawalerem lat 27, rolnikiem, rezerwowym żołnierzem, synem Stanisława i Agaty ze Skłuckich, małżonków Kachlaków; urodzonym i zamieszkałym w Rozdziałach,"

Czyli Franciszek Kachlak urodził się w 1876r w parafii Zambski, która jest zindeksowana na stronie archiwum. W tym roku nie urodził się także żaden Franciszek Kachel.

Czy ktoś z kolegów genealogów ma jakieś pomysły odnośnie tych "informacji bez pokrycia"? Będę wdzięczny za każde pomysły, sugestie.

Ponadto w drugim akcie prosiłbym o pomoc w odczytaniu podpisu księdza- Wacław ....?

Zdezorientowany- Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Brak ASC w AP

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Wyszukiwarka przeszukuje indeksy parafii:
[...]
Obryte (1874-1888, 1890-1908),"

Mąka Ewa 1890 z 81 Obryte

a ślub pewnie poza dolnym ograniczeniem
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Brak ASC w AP

Zapomniałem napisać, iż ów ślub Pawła Mąki odbył się w 1896r, czyli teoretycznie Ewa umarła w 1892r. Zamówię z archiwum ten akt i zobaczymy co tam stoi napisane. Podejrzewam, iż do aktu wkradł się błąd i powinno być napisane, że zmarła 6 lat temu. Pierwsza żona Pawła odeszła z tego świata w 1879r, Marianna z Kaczmarczyków. Czyli ślub z Ewą musiał odbyć się po tym roku. W Genetece są zindeksowane lata 1848-92,94-1900 parafii Obryte, w których nie ma ich ślubu. Możliwe, iż Ewa była z innej parafii. Wszystko się wyjaśni gdy dostanę akt zgonu tejże Ewy.

Pierwsza zagadka, dzięki pomocy Pana Włodzimierza Sroczyńskiego (za co serdecznie Panu dziękuje),
została rozwiązana. Czy ktoś ma pomysły odnośnie drugiej?

Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Brak ASC w AP

w akcie zgonu na ogół nie ma informacji o miejscu zamieszkania przed ślubem, jeśli jest (a często mylna) to o miejscu urodzenia
a "parafia panny młodej" (domyślnie -często miejsce zawarcia związku małżeńskiego) to nie miejsce urodzenia a miejsce zamieszkania w trakcie/przed ślubem
o czym warto pamiętać:)

pozdrawiam
P.S. Włodek miast Pan Włodzimierz będzie jak najbardziej trafne
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Brak ASC w AP

Dziękuje uprzejmie Włodku za cenne rady i wskazówki:)

Pozdrawiam- Michał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Brak ASC w AP

Możesz też wykonać pracę (choć trudno uznać, że jest to niezbędne)
wyeliminować te parafie, w których małżeństwa z danego zakresu zostały zindeksowane i skupić się na pozostałych-okolicznych

Warto do tego wiedzieć jaka była w danym okresie struktura terytorialna, podział.
Ja nie znam, ale podejrzewam, ze pierwszą "otoczką wokół" par. Obryte wówczas były:

Pułtusk
Zambski
Lubiel
Pniewo

, a drugim kręgiem
Gąsiorowo
Przewodowo
Gzy
Szwelice
Szelków
Długosiodło
Poręba
Brańszczyk
Kamieńczyk
Wyszków
Somianka?
Barcice
Popowo?
Zatory
Dzierżenin
Pokrzywnica
Winnica

i jeśli panna nie z daleka to pewnie skądś z ww.
Jeśli coś jest z pełnego zakresu lat i to nie z rejestrów a z aktów, to nie sięgałbym w pierwszej kolejności

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Brak ASC w AP

Już znalazłem ten akt w wyszukiwarce,

Mąka Paweł 1886 m 24 Maliszewska Ewa Zambski

Nie wiem czemu podczas wcześniejszego sprawdzania nie znalazłem tych aktów w tej wyszukiwarce...
W sumie to czas tylko zabrałem, ponieważ wsio jest w wyszukiwarce... Dziękuje za poświęcone chwile:)

Natomiast drugiego aktu, to jest urodzenia Franciszka Kachlaka/Kachela nie ma... Czy ktoś ma jakieś pomysły? Dodam, iż według wyszukiwarki "Pradziad" nie zachowały się żadne alegaty z parafii Zambski.

Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”