Nazwisko: Szepietowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=2060&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Gość

Post autor: Gość »

Witam
Nazywam się Ewa Gulczynśka mojej mamy nazwisko rodowe to Szepietowska.
Moi pradziatkwie to Tomasz Szepietowski herbu Ślepowron i Marianna z domu Dąbrowska.
Wiem że Tomasz miał jeszcze jedną żone z którą miał tez dzieci.Dziadek Stanisław(z pierwszego małżeństwa) miał (z tego co mi wiadomo )2 braci z pierwszego małzenstwa ojca Tomasza.Dnia 16.11.1909 w Briansku zawarł związek małżenski z Anastazją Berendt. ze wsi Szwentyn.Dziadek Stanisław pochodził ze wsi Brzóski-Tatary Mazowieckie.Posz€ku
ję róniez rodziny o tym nazwisku i pochodzeniu.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomczyk

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Re: Nazwisko: Szepietowski

Post autor: tomczyk »

Anonymous pisze:Witam
Nazywam się Ewa Gulczynśka mojej mamy nazwisko rodowe to Szepietowska.
Moi pradziatkwie to Tomasz Szepietowski herbu Ślepowron i Marianna z domu Dąbrowska.
Wiem że Tomasz miał jeszcze jedną żone z którą miał tez dzieci.Dziadek Stanisław(z pierwszego małżeństwa) miał (z tego co mi wiadomo )2 braci z pierwszego małzenstwa ojca Tomasza.Dnia 16.11.1909 w Briansku zawarł związek małżenski z Anastazją Berendt. ze wsi Szwentyn.Dziadek Stanisław pochodził ze wsi Brzóski-Tatary Mazowieckie.Posz€ku
ję róniez rodziny o tym nazwisku i pochodzeniu.Pozdrawiam
Witaj!

Moja mama urodziła się na stacji kolejowej Szepietowo, ( babcia była w podróży). Był to marzec 1919 roku, nie wiem dlaczego ale chrzest był tego samego dnia, chrzestnymi byli Państwo Szepietowscy, a Pan Szepietowski był zawiadowcą Stacji kolejowej Szepietowo. Tyle wiem z opowiadań rodzinnych, ale ślad Szepietowskich z Szepietowa może się przyda.

pozdrawiam

Jacek Tomczyk
Awatar użytkownika
Szepietowski_Maciej

Re: Nazwisko: Szepietowski

Post autor: Szepietowski_Maciej »

Witam,
Jestem synem Andrzeja Szepietowskiego, syna Stanisława z Jabłoni Dobków którego ojcem był Szepietowski Szymon. Ojciec Szymona czyli mój pra pra dziadek pochodził z Wojen-Pogorzeli, ożenił się do dziedziczki do Jabłoni Dobków do domu Brzozowskich. Szymon Szepietowski ożenił się z Marianną z Jabłońskich z Jabłoni Samsony i pozostał w Dobkach.
Wiem że istnieje jakieś pokrewieństwo między Szepietowskimi z Brzósk-Taratów a Szepietowskimi z Wojen itd. prawdopodobnie stryjeczne, niestety mój ojciec nie pamięta dokładnie w którym pokoleniu.
Dziadek Stanisław, syn Szymona wiedział, że jego ojciec miał przed wojną las na Brzóskach-Tatarach który wydzierżawił i po wojnie dziadek już go nie odzyskał. Do niedawna w posiadaniu naszej rodziny był jeszcze jeden kawałek ziemi pod lasem niedaleko Brzósk, dokładnie nieopodal rozchodzą się trzy drogi na Jabłoń Kościelną, Brzóski (Wys.Maz.), i na Szymbory (Szepietowo).
Niestety większość pamiątek, dokumentów i innych wskazówek po których możnaby dojść dalszych dziejów rodu nie ocalało po spaleniu wsi Jabłoń Dobki przez hitlerowców 8 marca 1944. Był to odwet za śmierć niemieckiego żandarma i zranienie drugiego przez partyzantów kwaterujących we wsi, spłonęło żywcem około 96 mieszkańców wsi - prawie wszyscy zostali zapędzeni do budynku Szepietowskich który obrzucono granatami i podpalono. Ocalało 6 mężczyzn, troje osieroconych dzieci i jedna kobieta (moja babcia) której nie było akurat we wsi. Niektórym udało się uciec, mojemu dziadkowi Stanisławowi udało się uciec mimo ostrzału z karabinów gdy faszyści palili wieś.
Rodzina Szepietowskich w Jabłoni Dobkach przetrwała. Wspomnianą Mariannę Szepietowską z domu Jabłońską Bóg zabrał do siebie chwile wcześniej przed spaleniem wsi- zmarła prawdopodobnie na serce, Szymon Szepietowski zmarł niedługo przed spaleniem Dobków, akurat w czasie wesela które odbywało się właśnie we wsi - "idzcie idzcie ja sie troche odpocznę" powiedział podobno swoim domownikom którzy szykowali się iść na to wesele.
Dziadek Stanisław zmarł w 1992 roku, babcia żyje do dziś w Jabłoni Dobkach.
Dom Szepietowskich w Wojnach to teraz dom Jabłońskich, jedna Szepietowianka z Wojen wyszła za mąż w Jabłoni Samsonach (po sąsiedzku do Jabłoni Dobek) a druga jest dziedziczką w Wojnach i ma na nazwisko Jabłońska.
Tyle z mojej strony.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje :)
Pozdrawiam
Maciej Szepietowski
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Znalazłam w Żyrzynie koło Puław grób Franciszka Szepietowskigo zm. 1903 roku. Mam zdjęcie. Komu wysłać?
Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
doughnut

Post autor: doughnut »

z opowiadan mojego Ojca Kazimierza Szepietowskiego jestem jego synem Tomasz Szepietowski lublin ze moj dziadek Stanislaw Szepietowski pochodzi z okolic Warszawy Jego pradziad, byl prawdopodobnie szlachcicem na kaszubach, gdzie za udzial w powstaniu zostal zabrany jego majatek szlachecki. Moj tata bedac w sanatorium w Kolobrzegu, natknal sie przez przypadek na rodzine ze strony dziadka mego Stanislawa Szepietowskiego, ktory walczyl w okresie Wojny obronnej 1939 i prawdopodobnie niemcy schwytali dziadka mego w okolicach Bialystoku, gdze dzieki temu przezyl wojne.
Mam tez ciotke w Stanach Zjednoczonych, ktora jest siostra mojej ciotki Danuty a corka mej Babci Szepietowskiej, ktora mieszkala od urodzenia, az do smierci w Lublinie, jesli ktos mniej wiecej kojarzy watek prosilbym o kontakt ze mna na pw, poniewaz chcialbym odnalazc skad moje korzenie pochodza, a to juz owczesnym czasie nie jest juz prawie mozliwoscia gdyz dziadek i babcia zmarli w latach 92 dziadek 95 babcia. Jesli ktos kojarzy te fakty z rodziny Szepietowskich prosilbym o kontakt doughnut@interia.pl
A ewentualnie moderator przepraszam za maly spam Smile
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”