Nazwisko: Stankiewicz
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=13088&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Nowocin_Beata

Witam!
W Parafii Grójec (woj. mazowieckie) aż do 1680 roku znalazłam swoich przodków, którzy noszą nazwisko Stankiewicz. W metrykach z tamtego okresu przy Bartłomieju Stankiewiczu wpisywano obywatel Grójca i Warszawy. Skąd przybył do Grójca?
Mój dziadek to Franciszek Stankiewicz (1917-2008). Jego żoną była Janina Sadowska.
Pradziadek Franciszek (1887-1946) i Zofia Kwiatkowska c. Józefa i Zofii Pielaszek.
Prapradziadek Franciszek Bronisław (1859- po 1887) i Julia Wdziękońska c. Piotra i Małgorzaty Goszczyńskiej.
3xpradziadek Łukasz Piotr (1824-1866) i Ludwika Ignatowska.
4x Antoni (ok.1787-po 1824) i Magdalena Siemońska.
5x Benedykt (1745-1810) i Agnieszka Przybylska oraz Elżbieta Kalewska?/Zalewska?
6x Adalbertus (Wojciech 1705- po 1745) i Julianna vel Justyna Zaczkiewicz oraz Marianna Helena.
7x Georgius (Jerzy ur. 1680- ?) i Zofia Pawłowicz.
8x Bartholomeum (Bartłomiej ?-?) i Agnieszka Nieszporkówna a następnie Magdalena ze Mszczonowa. Był proconsulem czyli Burmistrzem w Grójcu.
Również znalazłam Stankiewiczów w Parafii Jasieniec w okresie 1860-1875.
Szukam dalej. Pewnie byłoby prościej gdybym znała dane z metryk ślubnych.
Jeżeli ktokolwiek posiada informacje na temat w/w bądź związanych z nimi to bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam, Beata.
W Parafii Grójec (woj. mazowieckie) aż do 1680 roku znalazłam swoich przodków, którzy noszą nazwisko Stankiewicz. W metrykach z tamtego okresu przy Bartłomieju Stankiewiczu wpisywano obywatel Grójca i Warszawy. Skąd przybył do Grójca?
Mój dziadek to Franciszek Stankiewicz (1917-2008). Jego żoną była Janina Sadowska.
Pradziadek Franciszek (1887-1946) i Zofia Kwiatkowska c. Józefa i Zofii Pielaszek.
Prapradziadek Franciszek Bronisław (1859- po 1887) i Julia Wdziękońska c. Piotra i Małgorzaty Goszczyńskiej.
3xpradziadek Łukasz Piotr (1824-1866) i Ludwika Ignatowska.
4x Antoni (ok.1787-po 1824) i Magdalena Siemońska.
5x Benedykt (1745-1810) i Agnieszka Przybylska oraz Elżbieta Kalewska?/Zalewska?
6x Adalbertus (Wojciech 1705- po 1745) i Julianna vel Justyna Zaczkiewicz oraz Marianna Helena.
7x Georgius (Jerzy ur. 1680- ?) i Zofia Pawłowicz.
8x Bartholomeum (Bartłomiej ?-?) i Agnieszka Nieszporkówna a następnie Magdalena ze Mszczonowa. Był proconsulem czyli Burmistrzem w Grójcu.
Również znalazłam Stankiewiczów w Parafii Jasieniec w okresie 1860-1875.
Szukam dalej. Pewnie byłoby prościej gdybym znała dane z metryk ślubnych.
Jeżeli ktokolwiek posiada informacje na temat w/w bądź związanych z nimi to bardzo proszę o kontakt.
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
-
Janina_Tomczyk

W mojej rodzinie pojawia się FRANCISZEK STANKIEWICZ syn Augustyna i Antoniny Stankiewiczów urodzony w Chodzieży.
W 1828 roku aktem nr 4 jako 28 letni kawaler - kowal bierze ślub w Brwinowie (mazowieckie) z Julianną Galską córką Jana i Salomei z Snopczyńskich vel Snopek. Był kolonistą i później prowadził karczmę w Czubinie parafia Rokitno.
Ich syn JÓZEF STANKIEWICZ urodził się w Brwinowie w 1821 r akt 27.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
W 1828 roku aktem nr 4 jako 28 letni kawaler - kowal bierze ślub w Brwinowie (mazowieckie) z Julianną Galską córką Jana i Salomei z Snopczyńskich vel Snopek. Był kolonistą i później prowadził karczmę w Czubinie parafia Rokitno.
Ich syn JÓZEF STANKIEWICZ urodził się w Brwinowie w 1821 r akt 27.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
- Chomicz_Joanna
Moja prababcia nazywała się Jóżefa Stankiewicz i żyła mniej więcej w latach 1900-1987, wyszła za mąż za Antoniego Rynkiewiczach na Suwalszczyźnie. Prawdopodobnie w okolicach Krasnopola. Ich dzieci to: Czesława, Jadwiga, Henryka, Aleksandra i Teodora.
rodzina Chomicz, Rynkiewicz, Andruszkiewicz, Butkiewicz, Anuszewicz, Zaskiewicz, Mikulscy, Stankiewicz, Gawrońscy, Polkowscy, Staniszewscy, Romanowscy, Zysk.
Witam.
Osobom, które są zainteresowane nazwiskiem Stankiewicz polecam stronę „Genealogia Stankiewicze z Przyjaciółmi” http://www.stankiewicze.com/
Warto zapoznać się z tą stroną i informacjami tam zawartymi. Strona zawiera wiele ciekawych informacji z zakresu genealogii i rodziny Stankiewiczów, ich krewnych i powinowatych.
Roman.
Osobom, które są zainteresowane nazwiskiem Stankiewicz polecam stronę „Genealogia Stankiewicze z Przyjaciółmi” http://www.stankiewicze.com/
Warto zapoznać się z tą stroną i informacjami tam zawartymi. Strona zawiera wiele ciekawych informacji z zakresu genealogii i rodziny Stankiewiczów, ich krewnych i powinowatych.
Roman.
- Stankiewicz_Michal

- Kontakt:
Re: Nazwisko: Stankiewicz Józef Kowalki, Rypin.
Witam.
Mój pradziadek nazywał się Józef Stankiewicz ur. w 1888 roku we wsi Kowalki k/Rypina , matką była Marianna nazwisko panieńskie przekazywała dzieciom. Józef miał brata Franciszka ur. 1882 w Kowalkach a ten ożenił się w 1903 roku z Antoniną Białachowską ur. 1874.
Józef w latach ok 1910-1920 był kowalem w Rypinie, prowadził warsztat wyrobniczy, (produkował i naprawiał sita, wiadra, noże i inne narzędzia AGD ) . Szukam krewnych z okolic Kowalki i Rypina . Pozdrawiam.
Mój pradziadek nazywał się Józef Stankiewicz ur. w 1888 roku we wsi Kowalki k/Rypina , matką była Marianna nazwisko panieńskie przekazywała dzieciom. Józef miał brata Franciszka ur. 1882 w Kowalkach a ten ożenił się w 1903 roku z Antoniną Białachowską ur. 1874.
Józef w latach ok 1910-1920 był kowalem w Rypinie, prowadził warsztat wyrobniczy, (produkował i naprawiał sita, wiadra, noże i inne narzędzia AGD ) . Szukam krewnych z okolic Kowalki i Rypina . Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw 11 kwie 2019, 21:25 przez Stankiewicz_Michal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Re: Nazwisko: Stankiewicz
Istnieje ciekawa strona o mieście Rostow nad Donem
http://www.rostovbereg.ru
Właściel tej strony ma zdjęcie niejakiego Czesława Stankiewicza, zrobione w RnD w latach 1880-83.
Pozdrawiam,
Irena
http://www.rostovbereg.ru
Właściel tej strony ma zdjęcie niejakiego Czesława Stankiewicza, zrobione w RnD w latach 1880-83.
Pozdrawiam,
Irena
Pozdrawiam,
Irena
Irena
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Stankiewicz Witonia
Moi pra... Stankiewicze to Marcin i Helena Wojtkówna.
Oboje zmarli w parafii Witonia (łódzkie) - on w 1815, ona w grudniu 1844.
Ich dzieci:
1794/55 Brygida Baranowska, zm. przed 1859
1798 Michał Stankiewicz, 1826 ślub z Franciszka Mrugała, Małyń
ok. 1814 Barbara pv Pietrzak, sv Stolińska (ślub 21.04.1844)
Obie panny Stankiewicz wyszły za moich przodków.
------------------------
Niestety, strona stankiewicze.com już nie istnieje. Może bym w niej znalazła starsze dane...[/i]
Oboje zmarli w parafii Witonia (łódzkie) - on w 1815, ona w grudniu 1844.
Ich dzieci:
1794/55 Brygida Baranowska, zm. przed 1859
1798 Michał Stankiewicz, 1826 ślub z Franciszka Mrugała, Małyń
ok. 1814 Barbara pv Pietrzak, sv Stolińska (ślub 21.04.1844)
Obie panny Stankiewicz wyszły za moich przodków.
------------------------
Niestety, strona stankiewicze.com już nie istnieje. Może bym w niej znalazła starsze dane...[/i]
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.