Pomysł na drzewo genealogiczne...

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
alek49

Sympatyk

Pomysł na drzewo genealogiczne...

Post autor: alek49 »

Witam

Chcę się z Wami podzielić pomysłem na prezent jaki zrobiłem mojej siostrze. Od kilku miesięcy szukam moich przodków i zbieram informacje o historii mojej rodziny. Moje prace zbiegły się z 50 urodzinami mojej siostry dla której postanowiłem własnoręcznie przygotować prezent.
Korzystając z aplikacji MyHeritage stworzyłem rysunek drzewa genealogicznego bliskiej rodziny i po przerobieniu go w Photoshopie (musiałem dodać parę elementów) wydrukowałem go na płótnie. Wydruk kosztował nie całe 90zł. Następnie oprawiłem jak rozwijana mapę. Efekt pracy możecie zobaczyć pod adresem:

Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Pomysł na...

Post autor: Bozenna »

Tomaszu,
Bardzo piekna prezentacja. Czy do druku na plotnie wystarczy dostarczyc schemat na DVD lub na "kluczu" (pen drive), czy zewnetrznym dysku ?
Kto takie cuda drukuje, w jakim miescie ?
Serdecznosci,
Bozenna
dpawlak

Nieaktywny

Pomysł na...

Post autor: dpawlak »

Rzeczywiście ładnie to wyszło, po za tym niezbyt drogo, jaki to rozmiar był?
Z dodanych elementów, to pewnie ten opis w lewym rogu i ewentualnie motto na górze?
Moje drzewko ciągle rośnie, ale ta opcja godna rozważenia gdy zdecyduję się je utrwalić.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Sianin_1948

Sympatyk

Pomysł na...

Post autor: Sianin_1948 »

Też swego czasu przygotowałem z pomocą MyHeritage drzewko i podobnie, jak Tomek, dopracowałem je w Photoshopie. Wydruk na papierze fotograficznym zleciłem przez Internet firmie CEWE Fotoksiążka. Zapłaciłem za jeden egzemplarz kilkanaście zł. (format 45x30 cm). Oprawiłem w ramki i obdarowałem wszystkich prawnuków mojej Mamy. Jak dorosną będą wiedzieli z kogo się wywodzą. CEWE oferuje także wydruki na płótnie, skórze, a takrze efektowne fotoksiążki (koszt w wersji podstawowej, tj. 26 stron w form. A4 + twarda okładka, to ok. 120 zł). Z Internetu można ściągnąć bardzo prosty programik do obróbki fotek i montażu cyfrowego publikacji. Wykonałem już trzy takie książki jako prezent dla rodziny. Opracowane materiały wysyła się Internetrm (transmisja fotoksiążki o obj. 34 stron trwała ok. 15 min.). Odbiera się produkt albo za zaliczeniem pocztowym, albo bezpłatnie - jeśli ktoś ma taką możliwość - w salonach MediaExpert (sieci sklepów z elektroniką i AGD). Wykonanie trwa kilka dni.
Adres: www.fotoksiazka.pl

Pozdrawiam, Stefan
Awatar użytkownika
alek49

Sympatyk

Witam ponownie

Ja drukowałem w firmie Krystel w Warszawie. Wielkość wydruku to 1 metr na 0,5 metra. Sam wydruk kosztował 70 zł + 23% VAT. Do tego doliczcie koszt dwóch kijków, bejcy i sznurka kupionych w Liroy Merlin - jakieś 60zł.
Robocizny nie liczę bo jak w reklamie - bezcenna :) a raczej sama przyjemność.

Co do CEWE to robiłem u nich małe fotoksiążki i byłem zadowolony - nie wiem natomiast jak wygląda sprawa drukowania materiałów na płótnie i o takich dużych wymiarach.

Pozdrawiam
Tomasz

I jeszcze jedno, do druku należy dostarczyć plik PDF, PSD lub TIFF i jeszcze inne formaty - na dowolnym nośniku. Wydruk i suszenie trwa 2-3 godziny więc na miejscu ciężko wysiedzieć - ja osobiście nie mogłem się doczekać i dreptałem w miejscu te 2-3 godziny :) u Pani która przyjmowała zamówienie
Bartos

Sympatyk

Post autor: Bartos »

Tomku,
czy możesz przybliżyć w jaki sposób wykonać grafikę , jak pobrać z MyHeritage ?

Wdzięczny,
Bartosz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Bartoszu jeśli jesteś na myHeritage w zakładce drzewo. Czyli oglądasz drzewo. Masz pod głównymi zakładkami mniejsze opcje jak Osoby, Rodziny, Raporty, oraz "Wykresy & Księgi", wchodząc w tą ostatnią opcję rozpoczynasz proces określania jak twój wykres ma wyglądać, opcji jest mnóstwo. Kiedy określisz sobie ustawienia wciskasz na dole zielone pole z napisem - Stwórz wykres.
Program automatycznie przerzuca z zakładki "Utwórz nowy wykres" na "Moje wykresy".
Tworzenie drzewka trochę trwa*, informuje o tym napis w toku. W tej zakładce widać wszystkie wykresy drzewa, które były tworzone wcześniej, o ile ich nie skasowaliśmy. Można sobie potem taki wykres ściągnąć w formacie pdf (stosowny link) lub zamówić wykonanie w MyHeritage. Lepiej ściągnąć, jak chcemy przerobić i wykonać gdzie indziej albo wystarcza nam plik w komputerze.

*Moje drzewko jeszcze się kreśli mimo, że tworzyłem je przed napisaniem tego posta.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Sianin_1948

Sympatyk

Post autor: Sianin_1948 »

Można też wygenerować wykres z poziomu Family Tree Builder, jeżeli drzewo zostało zbudowane za pomocą tego narzędzia. Proces tworzenia wykresu jest analogiczny jak w trybie online. Obraz można zapisać w formacie pdf lub jpg. Druk można zlecić MyHeritage, ale ceny mają cokolwiek zaporowe. Szczegóły można doczytać w obszernym Przewodniku po programie (w j. polskim w formacie pdf), który można sobie zapisać na swoim komputerze i ewentualnie wydrukować.

Pozdrawiam, Stefan
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

dzień dobry!
Pomysł drukowania jak "szkolnej mapy" jest rewelacyjny. Mozna zapakować w auto i wywiesić na zjeździe rodzinnym. Moęe być pewnie także wydrukowany na folii, czy jak banner reklamowy. Gratuluje i sam tak sibie wydrukuje:
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
alek49

Sympatyk

Szykuję drugą wersję, tym razem dla Cioci i tym razem chcę dodatkowo do mapy-drzewa przyszyć łuskę znalezioną w miejscu rozstrzelania mojego dziadka. Jeśli macie jakieś dodatkowe pomysły - jak można jeszcze uatrakcyjnić wygląd tego drzewa to piszcie.
Jak skończę nową wersję na pewno ją zamieszczę na forum.
Pozdrawiam
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Witam

nie wiem czy z tą łuską to nie za mocny pomysł. Osobiście chyba bym szukał innych "atrakcji"i - oczywiście to tylko moje zdanie, na pewno wiesz lepiej i zrobisz jak uważasz.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
alek49

Sympatyk

Wiem że z łuską to mocna sprawa ale razem z ciocią "pracujemy" nad prawdą o dziadku i o tym że był w AK. Przez wiele lat było to ukrywane i chcemy młodym dać do myślenia... Czasem trzeba przywalić z grubej rury.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”