Pomysł na drzewo genealogiczne...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pomysł na drzewo genealogiczne...
Witam
Chcę się z Wami podzielić pomysłem na prezent jaki zrobiłem mojej siostrze. Od kilku miesięcy szukam moich przodków i zbieram informacje o historii mojej rodziny. Moje prace zbiegły się z 50 urodzinami mojej siostry dla której postanowiłem własnoręcznie przygotować prezent.
Korzystając z aplikacji MyHeritage stworzyłem rysunek drzewa genealogicznego bliskiej rodziny i po przerobieniu go w Photoshopie (musiałem dodać parę elementów) wydrukowałem go na płótnie. Wydruk kosztował nie całe 90zł. Następnie oprawiłem jak rozwijana mapę. Efekt pracy możecie zobaczyć pod adresem:
Pozdrawiam
Tomasz
Chcę się z Wami podzielić pomysłem na prezent jaki zrobiłem mojej siostrze. Od kilku miesięcy szukam moich przodków i zbieram informacje o historii mojej rodziny. Moje prace zbiegły się z 50 urodzinami mojej siostry dla której postanowiłem własnoręcznie przygotować prezent.
Korzystając z aplikacji MyHeritage stworzyłem rysunek drzewa genealogicznego bliskiej rodziny i po przerobieniu go w Photoshopie (musiałem dodać parę elementów) wydrukowałem go na płótnie. Wydruk kosztował nie całe 90zł. Następnie oprawiłem jak rozwijana mapę. Efekt pracy możecie zobaczyć pod adresem:
Pozdrawiam
Tomasz
Pomysł na...
Tomaszu,
Bardzo piekna prezentacja. Czy do druku na plotnie wystarczy dostarczyc schemat na DVD lub na "kluczu" (pen drive), czy zewnetrznym dysku ?
Kto takie cuda drukuje, w jakim miescie ?
Serdecznosci,
Bozenna
Bardzo piekna prezentacja. Czy do druku na plotnie wystarczy dostarczyc schemat na DVD lub na "kluczu" (pen drive), czy zewnetrznym dysku ?
Kto takie cuda drukuje, w jakim miescie ?
Serdecznosci,
Bozenna
Pomysł na...
Rzeczywiście ładnie to wyszło, po za tym niezbyt drogo, jaki to rozmiar był?
Z dodanych elementów, to pewnie ten opis w lewym rogu i ewentualnie motto na górze?
Moje drzewko ciągle rośnie, ale ta opcja godna rozważenia gdy zdecyduję się je utrwalić.
Z dodanych elementów, to pewnie ten opis w lewym rogu i ewentualnie motto na górze?
Moje drzewko ciągle rośnie, ale ta opcja godna rozważenia gdy zdecyduję się je utrwalić.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Sianin_1948

Pomysł na...
Też swego czasu przygotowałem z pomocą MyHeritage drzewko i podobnie, jak Tomek, dopracowałem je w Photoshopie. Wydruk na papierze fotograficznym zleciłem przez Internet firmie CEWE Fotoksiążka. Zapłaciłem za jeden egzemplarz kilkanaście zł. (format 45x30 cm). Oprawiłem w ramki i obdarowałem wszystkich prawnuków mojej Mamy. Jak dorosną będą wiedzieli z kogo się wywodzą. CEWE oferuje także wydruki na płótnie, skórze, a takrze efektowne fotoksiążki (koszt w wersji podstawowej, tj. 26 stron w form. A4 + twarda okładka, to ok. 120 zł). Z Internetu można ściągnąć bardzo prosty programik do obróbki fotek i montażu cyfrowego publikacji. Wykonałem już trzy takie książki jako prezent dla rodziny. Opracowane materiały wysyła się Internetrm (transmisja fotoksiążki o obj. 34 stron trwała ok. 15 min.). Odbiera się produkt albo za zaliczeniem pocztowym, albo bezpłatnie - jeśli ktoś ma taką możliwość - w salonach MediaExpert (sieci sklepów z elektroniką i AGD). Wykonanie trwa kilka dni.
Adres: www.fotoksiazka.pl
Pozdrawiam, Stefan
Adres: www.fotoksiazka.pl
Pozdrawiam, Stefan
Witam ponownie
Ja drukowałem w firmie Krystel w Warszawie. Wielkość wydruku to 1 metr na 0,5 metra. Sam wydruk kosztował 70 zł + 23% VAT. Do tego doliczcie koszt dwóch kijków, bejcy i sznurka kupionych w Liroy Merlin - jakieś 60zł.
Robocizny nie liczę bo jak w reklamie - bezcenna
a raczej sama przyjemność.
Co do CEWE to robiłem u nich małe fotoksiążki i byłem zadowolony - nie wiem natomiast jak wygląda sprawa drukowania materiałów na płótnie i o takich dużych wymiarach.
Pozdrawiam
Tomasz
I jeszcze jedno, do druku należy dostarczyć plik PDF, PSD lub TIFF i jeszcze inne formaty - na dowolnym nośniku. Wydruk i suszenie trwa 2-3 godziny więc na miejscu ciężko wysiedzieć - ja osobiście nie mogłem się doczekać i dreptałem w miejscu te 2-3 godziny
u Pani która przyjmowała zamówienie
Ja drukowałem w firmie Krystel w Warszawie. Wielkość wydruku to 1 metr na 0,5 metra. Sam wydruk kosztował 70 zł + 23% VAT. Do tego doliczcie koszt dwóch kijków, bejcy i sznurka kupionych w Liroy Merlin - jakieś 60zł.
Robocizny nie liczę bo jak w reklamie - bezcenna
Co do CEWE to robiłem u nich małe fotoksiążki i byłem zadowolony - nie wiem natomiast jak wygląda sprawa drukowania materiałów na płótnie i o takich dużych wymiarach.
Pozdrawiam
Tomasz
I jeszcze jedno, do druku należy dostarczyć plik PDF, PSD lub TIFF i jeszcze inne formaty - na dowolnym nośniku. Wydruk i suszenie trwa 2-3 godziny więc na miejscu ciężko wysiedzieć - ja osobiście nie mogłem się doczekać i dreptałem w miejscu te 2-3 godziny
Bartoszu jeśli jesteś na myHeritage w zakładce drzewo. Czyli oglądasz drzewo. Masz pod głównymi zakładkami mniejsze opcje jak Osoby, Rodziny, Raporty, oraz "Wykresy & Księgi", wchodząc w tą ostatnią opcję rozpoczynasz proces określania jak twój wykres ma wyglądać, opcji jest mnóstwo. Kiedy określisz sobie ustawienia wciskasz na dole zielone pole z napisem - Stwórz wykres.
Program automatycznie przerzuca z zakładki "Utwórz nowy wykres" na "Moje wykresy".
Tworzenie drzewka trochę trwa*, informuje o tym napis w toku. W tej zakładce widać wszystkie wykresy drzewa, które były tworzone wcześniej, o ile ich nie skasowaliśmy. Można sobie potem taki wykres ściągnąć w formacie pdf (stosowny link) lub zamówić wykonanie w MyHeritage. Lepiej ściągnąć, jak chcemy przerobić i wykonać gdzie indziej albo wystarcza nam plik w komputerze.
*Moje drzewko jeszcze się kreśli mimo, że tworzyłem je przed napisaniem tego posta.
Program automatycznie przerzuca z zakładki "Utwórz nowy wykres" na "Moje wykresy".
Tworzenie drzewka trochę trwa*, informuje o tym napis w toku. W tej zakładce widać wszystkie wykresy drzewa, które były tworzone wcześniej, o ile ich nie skasowaliśmy. Można sobie potem taki wykres ściągnąć w formacie pdf (stosowny link) lub zamówić wykonanie w MyHeritage. Lepiej ściągnąć, jak chcemy przerobić i wykonać gdzie indziej albo wystarcza nam plik w komputerze.
*Moje drzewko jeszcze się kreśli mimo, że tworzyłem je przed napisaniem tego posta.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Sianin_1948

Można też wygenerować wykres z poziomu Family Tree Builder, jeżeli drzewo zostało zbudowane za pomocą tego narzędzia. Proces tworzenia wykresu jest analogiczny jak w trybie online. Obraz można zapisać w formacie pdf lub jpg. Druk można zlecić MyHeritage, ale ceny mają cokolwiek zaporowe. Szczegóły można doczytać w obszernym Przewodniku po programie (w j. polskim w formacie pdf), który można sobie zapisać na swoim komputerze i ewentualnie wydrukować.
Pozdrawiam, Stefan
Pozdrawiam, Stefan
- Dławichowski

- Kontakt:
dzień dobry!
Pomysł drukowania jak "szkolnej mapy" jest rewelacyjny. Mozna zapakować w auto i wywiesić na zjeździe rodzinnym. Moęe być pewnie także wydrukowany na folii, czy jak banner reklamowy. Gratuluje i sam tak sibie wydrukuje:
Krzycho z Koszalina
Pomysł drukowania jak "szkolnej mapy" jest rewelacyjny. Mozna zapakować w auto i wywiesić na zjeździe rodzinnym. Moęe być pewnie także wydrukowany na folii, czy jak banner reklamowy. Gratuluje i sam tak sibie wydrukuje:
Krzycho z Koszalina
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
Szykuję drugą wersję, tym razem dla Cioci i tym razem chcę dodatkowo do mapy-drzewa przyszyć łuskę znalezioną w miejscu rozstrzelania mojego dziadka. Jeśli macie jakieś dodatkowe pomysły - jak można jeszcze uatrakcyjnić wygląd tego drzewa to piszcie.
Jak skończę nową wersję na pewno ją zamieszczę na forum.
Pozdrawiam
Jak skończę nową wersję na pewno ją zamieszczę na forum.
Pozdrawiam
Witam
nie wiem czy z tą łuską to nie za mocny pomysł. Osobiście chyba bym szukał innych "atrakcji"i - oczywiście to tylko moje zdanie, na pewno wiesz lepiej i zrobisz jak uważasz.
nie wiem czy z tą łuską to nie za mocny pomysł. Osobiście chyba bym szukał innych "atrakcji"i - oczywiście to tylko moje zdanie, na pewno wiesz lepiej i zrobisz jak uważasz.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki