Prapradziadek - burmistrz w połowie XIX wieku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Jankowski_Mateusz

Witam. Mój prapradziadek, Antoni Kaczorowski był burmistrzem miasta Przedecz w wielkopolsce (dawny zabór rosyjski), prawdopodobnie w latach 40. lub 50. XIX wieku. Gdzie można odnaleźć dokumenty dotyczące jego stanowiska,wyboru, jakieś spisy? AP? Urząd Miasta w Przedczu? Czy w ogóle jest szansa na znalezienie tego typu dokumentów? Jakie były uprawnienia, kompetencje burmistrzów w tych latach, jak wyglądała ich praca? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Mateusz Jankowski.
Może w aktach miasta - tylko widzę, że brak ich inweteryzacji
http://www.szukajwarchiwach.pl/53/537/0 ... 25&wynik=8
marek
http://www.szukajwarchiwach.pl/53/537/0 ... 25&wynik=8
marek
- Szczerbiński

Witam!
Oto jak rozumiano stanowisko burmistrza w I połowie XIX wieku (i wcześniej).
‘Burmistrz – pochodzi z niemieckiego Bürgermeister, po łacinie w prawie nazywał się prokonsul. Wiadomo, że miasta u nas powstawały z grodów i głównie w XIII wieku; składały się pospolicie z przybyłych Niemców, którzy przynosili ze sobą prawa i obyczaje pod formą tzw. prawa teutońskiego czyli magdeburskiego. Władza miejska podzielona była na trzy klassy, czyli niejako stany rządzące. Pierwszy składa burmistrz z wójtem, drugi ławnicy ze swoim starszym a dopiero trzeci reprezentanci rzemieślników. A wszyscy razem nazywali się senatem. Przy burmistrzu była właściwie władza wykonawcza; od niego zależały także wszelkie rozporządzenia pośpiechu wymagające. W późniejszych czasach a mianowicie w XVIII w. tytuł burmistrzów zachował się tylko po małych miastach, we większych zaś naczelnicy magistratów pisali się prezydentami. W Piotrkowie i Lublinie dla poszanowania prezydenta trybunalskiego podczas odbywania się sądów trybunalskich tytuł prezydentów magistrackich wracał do starożytnej nazwy burmistrzów.’
Pozdrawiam. Jerzy
Oto jak rozumiano stanowisko burmistrza w I połowie XIX wieku (i wcześniej).
‘Burmistrz – pochodzi z niemieckiego Bürgermeister, po łacinie w prawie nazywał się prokonsul. Wiadomo, że miasta u nas powstawały z grodów i głównie w XIII wieku; składały się pospolicie z przybyłych Niemców, którzy przynosili ze sobą prawa i obyczaje pod formą tzw. prawa teutońskiego czyli magdeburskiego. Władza miejska podzielona była na trzy klassy, czyli niejako stany rządzące. Pierwszy składa burmistrz z wójtem, drugi ławnicy ze swoim starszym a dopiero trzeci reprezentanci rzemieślników. A wszyscy razem nazywali się senatem. Przy burmistrzu była właściwie władza wykonawcza; od niego zależały także wszelkie rozporządzenia pośpiechu wymagające. W późniejszych czasach a mianowicie w XVIII w. tytuł burmistrzów zachował się tylko po małych miastach, we większych zaś naczelnicy magistratów pisali się prezydentami. W Piotrkowie i Lublinie dla poszanowania prezydenta trybunalskiego podczas odbywania się sądów trybunalskich tytuł prezydentów magistrackich wracał do starożytnej nazwy burmistrzów.’
Pozdrawiam. Jerzy
Mój praprapradziadek też był zdaje się burmistrzem w połowie XIX w., w Królestwie Polskim. Wstyd powiedzieć, ale nic nie wiem na ten temat, czeka w kolejce. Ale chętnie podłączę się pod pytanie.
Jerzy Łempicki podaje, że był burmistrzem w Różanie (1858), Skępem i w Płońsku (Marceli Rościszewski, ur. 1796).
Pewnie trzeba by zacząć od odszukania skąd Łempicki wziął te informacje, zapewne gdzieś w AGAD, nie wiem!
Ciekawi mnie też wykształcenie przyszłego burmistrza, jakie i gdzie je zdobył, jego bracia zostali "na ziemi", a on został spłacony i jak widać poszedł w świat.
Łucja
Jerzy Łempicki podaje, że był burmistrzem w Różanie (1858), Skępem i w Płońsku (Marceli Rościszewski, ur. 1796).
Pewnie trzeba by zacząć od odszukania skąd Łempicki wziął te informacje, zapewne gdzieś w AGAD, nie wiem!
Ciekawi mnie też wykształcenie przyszłego burmistrza, jakie i gdzie je zdobył, jego bracia zostali "na ziemi", a on został spłacony i jak widać poszedł w świat.
Łucja
- Małgorzata_Kulwieć

Ja też szukam damych, co prawda nie burmistrza, ale starosty.
Jeden z moich przodko-krewnych był starostą powiatu pińczowskiego (w 1934r więc stosunkowo niedawno!). Chciałabym zdobyć trochę informacji na jego temat, np. czyim był synem (bo mam niescisłe informacje) i jak się potoczyły jego losy. Napisałam do powiatu Pińczowskiego, ale nie dostałam odpowiedzi. Nie wiecie gdzie można cos znaleźć?
Pozdrawiam
Małgorzata
Jeden z moich przodko-krewnych był starostą powiatu pińczowskiego (w 1934r więc stosunkowo niedawno!). Chciałabym zdobyć trochę informacji na jego temat, np. czyim był synem (bo mam niescisłe informacje) i jak się potoczyły jego losy. Napisałam do powiatu Pińczowskiego, ale nie dostałam odpowiedzi. Nie wiecie gdzie można cos znaleźć?
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Można znaleźć w archiwum w Kielcach - vide baza danych SEZAM:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=22517
t.
t.
-
Bluemeanie
Mój prapraprapradziadek Wacław Holubiczka był burmistrzem Krotoszyna w latach 30 XIX wieku. Monografie i książki nic o nim nie mówią. Odwiedziłam też tamtejsze muzeum i też nic. Ale jak byk w paru aktach pisze wyraznie burmistrz. Czasem wydaję mi się, że ważniejsze w książkach nie były osoby, ale ilość chałup czy krów:) Też jestem ciekawa jak wyglądało jego życie. Jedno co mogę powiedzieć to on wraz z małżonką często byli rodzicami chrzestnymi albo świadkami prawdopodobnie niespokrewnionych osób.
Pozdrawiam
Anna Hołubiczko
Pozdrawiam
Anna Hołubiczko
-
Gos_Paweł_P

I ja, także szukam informacji na temat mojego krewnego : Stanisława Gos - wójta gminy Rzewnie.
08.września 1939 roku został rozstrzelany przez Niemców - wcześniej planowali spalić w stodole mieszkańców kilku wsi , jednak nie zrobili tego .Był jedyną ofiarą tamtego zdarzenia.
Nie mogę znaleźć żadnej informacji na temat pełnionych przez Niego funkcji, jak także losów z czasów I wojny światowej ( był w niewoli Niemieckiej ).
08.września 1939 roku został rozstrzelany przez Niemców - wcześniej planowali spalić w stodole mieszkańców kilku wsi , jednak nie zrobili tego .Był jedyną ofiarą tamtego zdarzenia.
Nie mogę znaleźć żadnej informacji na temat pełnionych przez Niego funkcji, jak także losów z czasów I wojny światowej ( był w niewoli Niemieckiej ).
Re: Prapradziadek - burmistrz w połowie XIX wieku
Zawartość: akta rolne dotyczące parcelacji i komasacji gruntów rolnychTomek1973 pisze:Można znaleźć w archiwum w Kielcach - vide baza danych SEZAM:
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.