USA Armia - Wyszukiwarka żołnierzy

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Borkowska_Kaśka

Sympatyk

U.S. World War II Draft Registration Cards

Post autor: Borkowska_Kaśka »

Mam pytanie odnośnie U.S. World War II Draft Registration Cards.
Czy jeżeli ktoś był zarejestrowany to czy było to równoznaczne z tym że brał udział w wojnie ?
Awatar użytkownika
Zieliński_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Zieliński_Piotr »

WWII Draft Registration Record zawierają dane osobowe, czasowo do chwili przybycia do obozu szkoleniowego i nie zawierają informacji o historii służby wojskowej. Poza tym należy pamiętać, że nie wszyscy figurujący w rejestrach poborowych aktualnie służyli w siłach zbrojnych US - i nie wszyscy służący w Armii, ujęci byli w rejestrach poborowych! Takie dane posiadają US Military Archives.

Pozdrawiam Piotr
Viola_AP

Sympatyk
Ekspert

Wykaz żołnierzy amerykańskich z I wojny

Post autor: Viola_AP »

Witam
Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie w internecie są opublikowane wykazy żołnierzy amerykańskich poległych w czasie I wojny światowej w Europie? Lub gdzie są cmentarze poległych Amerykanów walczących w Europie w czasie I wojny?
Pozdrawiam
Viola
EveryRelative

Sympatyk

Post autor: EveryRelative »

You can try here - click ALL under state and cemetery

http://www.abmc.gov/search/wwi_state.php
bartek99

Sympatyk

Wyszukiwarka żołnierzy Amerykańskich

Post autor: bartek99 »

Może komuś się przyda: http://www.wwiimemorial.com/default.asp ... age=search

Lista obejmuje m.in. osoby odznaczone np. Purple heart, medal of honor, osoby, które ukończyły jakieś kursy (ja znalazłem krewnego oficera), są tam zaginieni i zabici, różnorodni weterani oraz osoby, które po prostu służyły podczas wojny i ktoś z rodziny zamieścił informację, wyszukiwarka obejmuje wszystkich żołnierzy od US Navy, Marines po Air Forces.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem,
Bartek
mmoscicka

Post autor: mmoscicka »

witam,

wpisałam dane osoby którego poszukuję (Jan Marcinkiewicz) aczkolwiek nie wiem, czy dane które wyskoczyły dotyczą mojego wujka (brak daty urodzenia). Poszukiwany urodził się w 1921 roku, znalazłam listę na której figurował i chyba służył w Armii U.S, ale nie moge tego rozszyfrować. LSSO SS, Hq USAAD-TF APO 287 US forces, dtd 1 Nov 63
( ... nazwiska)
Jan Marcinkiewicz LS-5/V (Sgt) LSSN 139656
( ... inne nazwiska).
Wiem, że potem pracował w koszarach/magazynach armii amerykańskiej na terenie Niemiec (koło Waldmohr, tam mieszkał i zmarł, może Wharton Barrack?). Generalnie szukam śladów jego służby/pracy przy boku armii U.S. może ktoś pomoże:)

pozdrawiam

Monika
bartek99

Sympatyk

Post autor: bartek99 »

Witaj,
Jestem w stanie Ci pomóc, podaj może więcej informacji, np. gdzie mieszkał przed wojną, kim był z zawodu, drugie imię itp. podaj linki do informacji które o nim znalazłaś, wtedy mogę pomóc szukać dalej.
"Bo ty tak jak każde istnienie masz wpływ na jej błysk
jak każde z tych z których się wywodzisz, ziemie
z których ty pochodzisz to marzenie tych
którzy odeszli za młodzi"
Zipera

Pozdrawiam,
Bartek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”