Biś -pochodzenie nazwiska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

krysia69

Biś -pochodzenie nazwiska

Post autor: krysia69 »

dopiero zaczynam budować moje drzewo genealogiczne i nie wiem za bardzo jak szukać i gdzie, na pewno jedna z gałęzi pochodzi z parafii Kalej, okolice Częstochowy, Blachownia; :arrow: jest też wątek,że Biś pochodzi z Niemiec od nazwiska Bish; kto podpowie? :?: co dalej? :?:
neta2w1

B I Ś -pochodzenie nazwiska

Post autor: neta2w1 »

mozesz szukac na GenPol.com lub na stronie ornatowski.pl , przodek.pl i kartografia.pl zycze powodzenia
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Krysiu :D

Biś ( bez daty źródłowej )- od imion na By-, typu Byrad, Bysław, też Zbysław, Zbygniew, Zbigniew.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Piotrowska-Balwierz

Post autor: Piotrowska-Balwierz »

Aniela z Parzymiech wyszła za Stefana Biś /1903-1960/- czy to Twoja linia?
Awatar użytkownika
tombi

Post autor: tombi »

Hej Krysiu,
Mój dziadek pochodzi właśnie z okolic Częstochowy i wspominał "Blachownię". Wiem, że miał tam naprawdę sporo rodzeństwa i niektórzy z nich żyją do dziś. Trzy lata temu zabrałem go tam żeby spotkał się z rodzeństwem i odwiedziliśmy trójkę żyjących. Jeżeli udało Ci się uzyskać nowe informacje od tego czasu, daj znać.
Pozdrawiam,

Tomasz Biś
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

@ tombi

Autorka tematu krysia69 ostatnio byla na forum w 2012 roku
Abu zwiększyć szanse kontaktu, wyślij do niej PW zaznaczając koniecznie "powiadom meilem" (na dole w PW)

Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Biś_Paweł

Post autor: Biś_Paweł »

Witajcie. Mam na nazwisko Biś i mieszkam na Podlasiu. Piszcie jeśli chcecie porozmawiać o naszym nazwisku.
Awatar użytkownika
tombi

Post autor: tombi »

@elgra
Dziękuję za wskazówkę. PW wraz z powiadomieniem wysłane - miejmy nadzieję, że adres jest nadal aktywny :)

@Biś_Paweł
Wspaniale! Skontaktujmy się na prywatnej wiadomości.
Pozdrawiam,

Tomasz Biś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”