Witam,
chodzi mi o informacje dotyczące Zaborowskich chyba Karolina i Stanisław Oleśnica lata 1922, jakieś publikacje, w szczególności młyn w Brodach, pozdrawiam Marek
Zaborowscy Olesnica kieleckie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sawicki_Julian

Witam Marek , mam książkę o Oleśnicy w Stopnickim i także pisze o Zaborowskich z tych lat , nie miał szczęścia, sprzedał majątek a nie zdążył kupić domu w Kielcach zaplanowanego bo wybuchła wojna w 1914 r. i ponownie odkupił kawałek Brodów , tam mieszkał w budynku zwanym rzędówka ( zdjęcie ) co wcześniej mieszkała tam służba. Książkę czytałem z pięć lat temu i nadal leży, myślałem ze też będzie coś o moim pradziadku który w tych Brodach był leśniczym klucza oleśnickiego w 1814 roku, chyba u Kalinowskich po Lanckorońskim zmarłym bezpotomnie mimo dwóch żon, przekazał majątek w Oleśnicy siostrze ; pozdrawiam - Julian
Dzień dobry Julianie,
jeśli nadal masz książkę o Stopnicy/Oleśnicy, to czy mógłbyś zobaczyć,czy nie pojawia się tam Kazimierz Przyłucki (dziadek mojego dziadka). Dziękuję.
pozdrawiam, Karolina
jeśli nadal masz książkę o Stopnicy/Oleśnicy, to czy mógłbyś zobaczyć,czy nie pojawia się tam Kazimierz Przyłucki (dziadek mojego dziadka). Dziękuję.
pozdrawiam, Karolina