Strowieniki Wilenskie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach
Strzalkowska_Anna

Sympatyk

Strowieniki Wilenskie

Post autor: Strzalkowska_Anna »

Witam serdecznie
Potrzebowalabym pomocy w znalezieniu miejsca ktore zostalo okreslone jako Strowieniki Wilenskie. Nie moge tego znalesc na mapie. Jesli ktos z panstwa wie gdzie to jest/bylo i jaka to moze byc parafia to bylabym bardzo wdzieczna za pomoc. Dzieki temu odkryciu moje slepe poszukiwania nabiora kolorow :)
dziekuje
PS moze pomocne bedzie kiedy napisze ze chodzi o rodzine Rewkowskich. Helena (Hilaryna) Rewkowska tam wlasnie sie urodzila w 1882.
as
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Strowieniki Wilenskie

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Wydaje mi się, że mogą to być Strawieniki nad rzeką Strawą pomiędzy Wilnem a Kownem. Na mapie WIGowskiej z 1933r P30 S39 arkusz RUDZISZKI jest niewielka miejscowość Strveninkai (na lewo od jeziora Drabuża) nie dam głowy ale chyba to może być poszukiwana miejscowość.
Pozdrawiam
Paweł Jurewicz
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Strowieniki Wilenskie

Wydaje mi się, że mogą to być Strawieniki nad rzeką Strawą pomiędzy Wilnem a Kownem. Na mapie WIGowskiej z 1933r P30 S39 arkusz RUDZISZKI jest niewielka miejscowość Strveninkai (na lewo od jeziora Drabuża) nie dam głowy ale chyba to może być poszukiwana miejscowość.
Pozdrawiam
Paweł Jurewicz
Strzalkowska_Anna

Sympatyk

Strowieniki Wilenskie

Post autor: Strzalkowska_Anna »

Panie Pawle
Tez glowy nie dam ale sadze ze to moze byc dobry trop! Jeden z Rewkowskich ma napisane w biografii ze sie urodzil w Kownie....i wiem ze byl dalsza rodzina....reszta rodziny przed wojna mieszkala w Wilnie. Nic mi sie jednak nie laczy w calosc.... poki co.
Dziekuje serdecznie za ta sugestie, teraz bede musiala dowiedziec sie jaka to parafia i gdzie szukac metryk. Pozdrawiam!
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Strowieniki Wilenskie

Z mapy wynika , że chyba najbliższy kościół był w Wysokim Dworze (Aukstadvaris) lub Sumiliszkach (Semeliskes), chyba w Biblitece kresowej jest Schematyzm diecezji kowienskiej warto sprawdzic jaki to byl dekanat.Księgi powinny byc w Wilnie.
Powodzenia
Pawel
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Strowieniki Wilenskie

Strawieniki należały do gminy Władysław, dobra skarbowe. http://books.google.es/books?id=J08-AAA ... ki&f=false
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Strowieniki Wilenskie

Jak się wydaje byli tam i tatarzy http://www.ciekawepodlasie.pl/strony/tatarzy/6/ nr19 na mapce, chyba pokrywa się to z mapą Wigowską.
Pawel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”