Access i Genealogia

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Access i Genealogia

Post autor: piotrowski79 »

Czy ktoś z was korzysta może przy indeksacji metryk z bazy Access i łączy dane z urodzeń, ślubów i zgonów? Chciałbym zrobić formularz połączony z bazą Access, który by automatycznie sam sprawdzał czy wpisywana osoba już jest w bazie, powinno to przyspieszyć pracę i ograniczyć czas opracowania parafii (mam taką nadzieję...)
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Re: Access i Genealogia

Post autor: keret »

Witaj
piotrowski79 pisze:Chciałbym zrobić formularz połączony z bazą Access, który by automatycznie sam sprawdzał czy wpisywana osoba już jest w bazie, powinno to przyspieszyć pracę i ograniczyć czas opracowania parafii (mam taką nadzieję...)
Po jakich polach (danych) access zdecyduje czy dana osoba jest wpisana czy też jeszcze nie to raz a dwa , stworzenie samej formatki nic Ci nie da w sumie stworzenie samej formatki bez stworzenia struktury bazy danych w accesie jest niemożliwe.
Ale generalnie access jeżeli chodzi o gromadzenie i przetwarzanie danych jest lepszym rozwiązaniem niż xls ale wymaga większej wiedzy powiedzmy "komputerowej" a do indeksacji myślę że szybszy do tworzenia indeksów i bardziej uniwersalny jest XLS jak pokazuje praktyka.
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Prostych indeksów do geneteki napewno, ale jak wiesz ja też wyciągam dane z metryk i chciał bym sobie oszczędzić roboty przy spisywaniu aktów ślubu i zgonów, tak aby nie jako sam się spisały, skoro się ktoś urodził to musiał umrzeć więc wpisywanie go dwa razy to zbędna robota, dlatego też szukam kogoś kto może mieć już gotowe takie rozwiązanie lub mógłby mi pomóc przy jest zrobieniu.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Zawsze warto próbować ponieważ człowiek się czegoś uczy. Jednak mimo to uważam że Acces nie sprawdza się przy robieniu spisów. Filtrowanie w Excelu wydaje się zupełnie wystarczające. Robię flitr na dane nazwisko i mam jak na dłoni wszystko, wybierając filtr widzę od razu także nazwiska podobne.
I jeszcze jedno, a nie prościej zrobić makro w excelu?
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

To też trzeba umieć... to raz, a dwa co mi da makro skoro tu trzeba połączyć dane z 3 różnych tabel i chodzi o to żeby nie wpisywać dwa razy tych samych danych co najwyżej część z nich żeby wyszukać daną osobę...
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Raczej ciężko by było.
Po jakich danych chciałbyś sprawdzać czy dana osoba już istnieje? Można by było np:
-imię nazwisko + imię nazwisko ojca i matki - nie identyfikuje to nam jednoznacznie osoby bo te dane mogą się powtarzać u innych osób
- imię nazwisko + data urodzenia - urodzenia i śluby ok, ale w aktach zgonów nie podaje się daty urodzenia więc to tylko połowiczne
W ramach projektu zaliczającego przedmiot zrobiłam sobie bazę genealogiczną :) Screen pod linkiem.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/N ... directlink

Pozdrawiam
Ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

keret pisze:Witaj
piotrowski79 pisze:Chciałbym zrobić formularz połączony z bazą Access, który by automatycznie sam sprawdzał czy wpisywana osoba już jest w bazie, powinno to przyspieszyć pracę i ograniczyć czas opracowania parafii (mam taką nadzieję...)
Po jakich polach (danych) access zdecyduje czy dana osoba jest wpisana czy też jeszcze nie to raz a dwa ,
Po jakich? W przypadku zgonu po imieniu i nazwisku ojca i nazwisku matki oraz przydałby się jakiś mechanizm do obliczania roku urodzenia aby zawęzić obszar poszukiwania. W przypadku ślubu imię pana młodego, nazwisko ojca nazwisko matki parafia pochodzenia imię panny młodej nazwisko ojca i nazwisko matki oraz parafia pochodzenia

W pełni wpisywane były by akty urodzenia. A jeśli nie odnalazłyby się dane danej osoby były by zapisywane w pliku-bazie danej parafii z sugerowanym rokiem urodzenia.
Ostatnio zmieniony sob 19 maja 2012, 19:53 przez piotrowski79, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Access służy do tworzenia prostej relacyjnej bazy danych. Tobie chodzi o usprawnienie wprowadzania danych podczas indeksacji. To są dwa różne zagadnienia. Nie chcę wchodzić w szczegóły, ale moim zdaniem Access zupełnie się do tego nie nadaje, inne jest jego przeznaczenie. Poza tym ma jesdną zasadniczą wadę, cała baza, włącznie z wszysktkimi jej elementami (struktura, relacje, szablony tabel, itd.) są zapisywane w jednym pliku. To bardzo poważna wada, w zasadzie przekreślająca zastosowanie Accessa do poważniejszych zadań.
Excel posiada mechanizm autouzupełniania, czyli jeśli wcześniej w danej kolumnie było wpisywane dane nazwisko, to podczas kolejnego wpisywania, po wpisaniu kilku liter reszta się automatycznie uzupełnia. Jest to zaleta i wada. Osobiście wyłączam tem mechanizm, bo w wielu wypadkach zamiast ułatwiać, wręcz utrudnia pracę, np. przy wpisywaniu podobnie się zaczynających lecz różnych nazwisk. To kwestia indywidualnego podejścia. Może są tacy, którym to nie przeszkadza.
Reasumując, moim zdaniem pomysł zaprzęgnięcia Accessa do indeksacji nie jest dobry i nie zawracałbym sobie tym głowy. Chętnie posłucham innych argumentów :).
Pozdrawiam
Bronisław
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witaj
Piotr_Juszczyk pisze:Zawsze warto próbować ponieważ człowiek się czegoś uczy. ?
Sebastianie to co napisał powyżej Piotr zgadzam się z tym nie spróbujesz nie będziesz wiedział i tyle każdy ma inne doświadczenia. Do przetwarzania i gromadzenia danych (duże ilości) jak najbardziej access (w sumie geneteka oparta jest pewnie na mysqlu a access to taka jego można powiedzieć uproszczona forma okienkowa) ale niestety generalnie tak jak pisałem wcześniej musiałbyś tak jak twórcy geneteki opracować wsio czyli formatki wpisywania danych formatki wyszukiwania danych, raporty kwerendy exporty i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy.
ps.
można w accesie rozdzielić dane tak aby w jednym pliku gromadzone były dane a w drugim formatki, raporty, kwerendy służące do pracy.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Wydaje mi się że właśnie makro w excelu najlepiej by się sprawdziło. Urodzenia, zgony, małżeństwa można umieścić przecież w jednym pliku-w różnych arkuszach. A makro zadziała na wszystkich. Po wpisaniu nazwiska i imienia, należałoby uruchomić jakiś skrót, lub kliknąć jakąś ikonę co uruchamiałoby makro poszukujące podobnych osób.
Natomiast jak pisałem, wydaje mi się że opcja filtrowania w danej kolumnie sprawdza się najlepiej. Potem się przełączamy na arkusz zgony robimy ten sam filtr i mamy osoby o danym nazwisku. Zajmuje to góra minutę. Żaden z nas nie robi przecież setek kwerend każdego dnia.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Witam!
O ile sobie dobrze przypominam (bo minęło już 9 lat jak się tym nie zajmuję) w Access można tworzyć tzw. relacyjne bazy danych i o ile pamiętam łączna liczba otwartych tabel podczas relacji baz wynosiła chyba 7. Dzisiejszy ACCESS_2010 pozwala już na równoczesne otwarcie 2048 tabel. Patrz:
http://office.microsoft.com/pl-pl/acces ... 41584.aspx
Jednak jeszcze lepszym rozwiązaniem narzędziem do tworzenia oprogramowania mogłyby być np. SQL (pełna składnia tego języka została wykorzystana w relacyjnych bazach InterBase firmy Inprise Borland oraz DB2 firmy IBM) lub Borland Builder C++ (wymagany BDE), który wymaga jednak umiejętności programowania strukturalnego i obiektowego. Po opracowaniu projektu bazy, taki program można, zamówić w profesjonalnej firmie informatycznej zajmującej się tworzeniem oprogramowania. Ktoś jednak musiałby 'wyłożyć' pieniądze na takie oprogramowanie. Dobrze opracowany program stworzyłby pewien standard w indeksacji i ułatwił zadanie osobom, które się tym zajmują. Pozdrawiam Jerzy
PS. A tak to każdy orze jak może, jeden trochę lepiej, drugi trochę gorzej... :wink:
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Czy ktoś z was korzysta może przy indeksacji metryk z bazy Access i łączy dane z urodzeń, ślubów i zgonów? Chciałbym zrobić formularz połączony z bazą Access, który by automatycznie sam sprawdzał czy wpisywana osoba już jest w bazie, powinno to przyspieszyć pracę i ograniczyć czas opracowania parafii (mam taką nadzieję...)"

przykład działającego rozwiązania "pod excela" naście? dziesiąt? miesięcy temu podałem na forum
tj przy wprowadzonych urodzeniach sugestie w polu rodzice dla zgonów -przydatne w przypadku zgonów następujących do 4 lat po urodzeniu w tej samej parafii. Nie widziałem zainteresowania, nie rozwinął się temat.
To ma znaczenie (tj miało i miałoby) w przypadku dużych parafii, gdy należy przeczesać parę tysięcy rekordów z 4-5 lat. W przypadku małych zbiorów (tj kilkadziesiąt, stokilkadziesiąt rocznie) pomoc wydaje się mniejsza.
Dlaczego nie baza danych arkusz kalkulacyjny?
Elastyczność:)
programy pomagające przy indeksowaniu nie cieszyły się zainteresowaniem, pomimo łączenia funkcji edytora pliku graficznego i "edytora bazy"
cyz każdy sobie rzepkę?
Może, a może inaczej: każdy wybiera nienarzucone, to co wygodniejsze
byle produkt był w formie narzuconej
a jak powstaje - nie ma znaczenia
Można proponować, ale nie narzucać rozwiązania przy tego typu projektach standaryzacja narzędzi (gdy nie są one w pełni freeware to moim zdaniem utopia i "pójście w koszty")
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

>Można proponować, ale nie narzucać rozwiązania przy tego typu projektach standaryzacja narzędzi (gdy nie są one w pełni freeware to moim zdaniem utopia i "pójście w koszty"<
W mojej wypowiedzi nie ma przymusu w szukaniu gotowych narzędzi do indeksacji (chociażby z tych względów o których pisze Włodzimierz).
Ponieważ znane mi jest programowanie obiektowe i sporo własnych baz napisałem pod różnymi 'narzędziami informatycznymi', znam niektóre utrudnienia, które mogłyby wystąpić w przypadku relacyjnych baz danych w przypadku indeksacji np. wielokrotność takich samych nazwisk np. Wolski (pole kluczowe: nazwisko). Wówczas trzeba by dokładać porównywanie imion, ojcostwa, daty urodzin itp.itd., a to nakłada dodatkowe warunki porównywania rekordów. Dlatego myślę o programistach, no a z tym się wiążą koszty (no niestety nic nie ma za darmo). Programiści firmowi posiadają (z reguły) legalne oprogramowanie, a ono także kosztuje. Więc podejrzewam, że z uwagi chociażby na amortyzację legalnego oprogramowania koszty opracowania takiego programu były by dość znaczne. Ponadto wiem z praktyki, że dobrze się programuje, gdy jest dobry wcześniej opracowany projekt. Musiałby być dobrze przemyślany, jeśli miałby być standardowy w całym zagadnieniu indeksacji. Oczywiście nikt nie musi w to 'wchodzić', bo nikt nikogo do tego nie zmusza ...
Proszę więc moją wypowiedź potraktować 'luźno'.
Pozdrawiam Jerzy
Ostatnio zmieniony ndz 20 maja 2012, 12:16 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

i nie sugerowałem, że jest przymus:)
co do technicznych spraw
format wymiany danych wydawał się kluczowy, jednak nawet tak otwarty jak csv (txt) o znanej, stałej strukturze rekordu dla większości (olbrzymiej) użytkowników okazał się "nieeksportowalny i nieimprtowalny"
nie dlatego krążą pliki xls czu ods, że są najlepsze (oczywiste, że nie są!:), ale dlatego, że zdecydowana większość nie jest skłonna otwierać csv-a w używanych przez siebie "edytorach baz" (czyli jak sądzę w 99% excelu i openofficowym arkuszu kalkulacyjnym
o zapisywaniu w csv juz nie wspomnę:)

niestety, ale wypuszczenie produktu to nie tylko napisanie (to jeszcze można, zresztą propozycje gotowe były, można było rozwijać)
ale także serwis i szkolenia użytkowników.
Pamiętajmy, że nawet instrukcje indeksowania ze strony metryki czy geneteka mało kto czyta (co wynika niejednokrotnie z postów forumowych) to gdzie tam instrukcję programu...

jednym słowem -dopóki nie będzie to proste jak budowa cepa albo prostsze i elastyczne - pozostanie ciekawostkąi sztuką dl asztuki

moim zdaniem:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Racja, zapomniałem dopisać o przeszkoleniu osób indeksujących i serwisie. Co do samego opracowania instrukcji, to jest to tylko problem raczej czysto techniczny, bo np. istnieje możliwość napisania tak programu, by z chwilą najechania myszą na pole rekordu w formatce ukazywała się podpowiedź jak to pole prawidłowo wypełnić. Szersza zaś instrukcja może być pod osobną zakładką. Inna rzecz, że jest coś takiego w ludzkiej naturze, że nie lubimy być pouczani i dlatego nie czytamy instrukcji. Jerzy
PS. Sorki - nasze posty się minęły, gdy robiłem poprawkę w formacie swojego tekstu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”