Nazwisko: Górecki
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=12928&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam wszystkich,
Nazwisko Górecki jest często spotykane (niestety) co widać chociażby po ilości osób zgłaszających zainteresowanie tym nazwiskiem. Jako że na razie nikt nie odpowiedział na moje ogłoszenie, to sama rozwijam post.
Moi Góreccy pochodzą z Osia. W 1893 r. Franciszek żeni się z Weroniką Lewandowską w Płochocinie. Mieszkają w Osiu i mają kilkoro dzieci. O ile do większości rodziny już dotarłam, to nadal zagadką pozostają losy dwóch najstarszych braci Góreckich: Antoni, ur.1894 i Franciszek ur. 1895 zostali wojskowymi i wyjechali najprawdopodoniej do Białegostoku. Jeden z nich był bezdzietny - tyle wiem z rodzinnych przekazów. Kontakt z nimi się urwał. Może komuś coś będzie wiadomym na ten temat?
Druga sprawa to korzenie Franciszka Góreckiego. Czy jest może ktoś kto zna parafię Osie i pomógłby mi z tym nazwiskiem? Połowa mojej rodziny pochodzi z tej parafii, wszyscy są tam ze sobą spokrewnieni i skoligaceni a nazwiska przeplatają się bardzo.
Pozdrawiam wszystkich "Osiaków" i nie tylko.
Magda Wiśniewska
Nazwisko Górecki jest często spotykane (niestety) co widać chociażby po ilości osób zgłaszających zainteresowanie tym nazwiskiem. Jako że na razie nikt nie odpowiedział na moje ogłoszenie, to sama rozwijam post.
Moi Góreccy pochodzą z Osia. W 1893 r. Franciszek żeni się z Weroniką Lewandowską w Płochocinie. Mieszkają w Osiu i mają kilkoro dzieci. O ile do większości rodziny już dotarłam, to nadal zagadką pozostają losy dwóch najstarszych braci Góreckich: Antoni, ur.1894 i Franciszek ur. 1895 zostali wojskowymi i wyjechali najprawdopodoniej do Białegostoku. Jeden z nich był bezdzietny - tyle wiem z rodzinnych przekazów. Kontakt z nimi się urwał. Może komuś coś będzie wiadomym na ten temat?
Druga sprawa to korzenie Franciszka Góreckiego. Czy jest może ktoś kto zna parafię Osie i pomógłby mi z tym nazwiskiem? Połowa mojej rodziny pochodzi z tej parafii, wszyscy są tam ze sobą spokrewnieni i skoligaceni a nazwiska przeplatają się bardzo.
Magda Wiśniewska
Re: Nazwisko: Górecki
Witam, nie wiem gdzie jest Osie, ale mam w swoim drzewie nieslubne dziecko / dzieci Michała góreckiego i Salomei Łozowickiej - urodzonej w Sznipowie, Szydłowicze obwód Grocki, aktualna Białoruś.madzia327 pisze:Witam wszystkich,
Magda Wiśniewska
Z tego co udało mi sie ustalić Rodzicami Michała byli Jakub Górecki i Ewa Matus / Matys
Na pewno córką Michała była Aleksandra Wojciechowicz ( z domu Łozowicka- w metryce chrztu, ale używała Górecka-Łozowicka) 1855-1935 ( moja prapra babcia) . Odkryłam że Salomea miała jeszcze dwoje dzieci ( w metrykach ojciec NN, ale podejrzewam że był nim Michał tak jak przy najstarszej córce) Michalinę Łozowicką 1860 - ? po mężu Krawiel i Piotr Łozowicki 1863 - ?.
Salomea w metryce wpisana jest jako Jednodworka i zamieszkiwała Kuźnicę Białostocką, Aleksandra urodziła się w Ostra Góra, Korycin, Michalina i Piotr w Kuźnicy Białostockiej.
Może to w czymś pomoże...
Gdyby miała Pani jakies powiązania , czy informacje na temat któregokolwiek z wymienionych- z chęcią "przygarnę "
Z góry bardzo dziękuję za wszelka pomoc forumowiczów,
Pozdrawiam serdecznie
Anna Dominika
Pozdrawiam serdecznie
Anna Dominika