Czy Twój przodek był zarządcą majątku?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

okiem

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: okiem »

Zbieram wszystkie, dosłownie wszystkie, informacje na temat zarządców majątków prywatnych - jest budowana z tego baza którą można już przeszukiwać.

To najbardziej chyba nieuchwytna grupa, przodkowie wielu rodzin, znajomi wielu naszych przodków a jednocześnie ciągle w ruchu więc zasoby metrykalne stają się praktycznie nieużyteczne i rodziny giną w mroku dziejów. Brak też jest opracowań i monografii.

W grę wchodzą zarządcy, ekonomowie, administratorzy dóbr prywatnych i inni tzw oficjaliści, również dzierżawcy - do II Wojny Światowej. Często pojawiają się np. na aktach metrykalnych jako świadkowie. Włączamy także niższą służbę dóbr ziemskich - np. leśników, kucharzy, pisarzy a nawet nauczycieli i organistów wiejskich (bo z nich najczęściej wywodzili się potem oficjaliści).

UWAGA: "oficjalista c.k." to NIE JEST oficjalista dóbr prywatnych, lecz urzędnik administracji państwowej. Podobnie oficjalista w mieście też raczej jest takim urzędnikiem.

Będę wdzięczny za wszelkie dopiski, informacje rodzinne. Można pisać tutaj, albo na stronie bazy z użyciem prostego formularza. (Bardzo proszę pamiętać o podaniu źródła)

:arrow: Baza Zarządców Dóbr Prywatnych
:arrow: Prosty Formularz do wprowadzania danych
:arrow: Kim byli oficjaliści? https://genealogia.okiem.pl/glossary/gl ... ficjalista
Ostatnio zmieniony pt 16 kwie 2021, 16:35 przez okiem, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Marcin Niewalda - Genealogia Polaków
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Witaj!
Z góry przepraszam za tonację "ale"
Zauważyłem nową bazę, jeśli możesz to pomyśl o krótkiej informacji wstępnej. Tj piszesz wyżej "Często pojawiają się np. na aktach metrykalnych jako świadkowie." jak najbardziej - prawda:) ale gdyby pojawiło się więcej "naprzykładów" byłoby to z korzyścią dla idei.
Wątpliwości typu "czy tradycja ustna uprawnia do wpisu?" "gdzie szukać?" byłyby częściowo rozwiane
Druga sprawa zakres informacji:
nie wiem na ile zamierzone jest ograniczenie do dóbr prywatnych, wydaje się, że status np dóbr ekonomii rządowej nie powinien wpływać decydująco na zaistnienie w bazie. Tj sugerowałbym lekkie poszerzenie, nie ograniczanie się do hasła "dobra prywatne"

pozdrawiam!
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
okiem

Sympatyk
Kontakt:

"ale" jak najbardziej wskazane - gdyż twórcze pomysły rodzą się właśnie z "ale"

Na dole bazy jest link do wyjaśnienia - ale słuszna idea żeby tam jeszcze więcej naprzykładowić

Co do tradycji ustnej - to ważne jest aby zaznaczyć że to tradycja rodzinna - to bardzo cenna wskazówka a kto wie jak do niej podejść potraktuje ją z należytą ostrożnością. Wielu badaczy często odrzuca ze zbytniej skrupulatności takie przekazy. Wiadomo - opowieści o przegraniu w karty całej wsi pojawiają się w co drugiej rodzinie - ale ... np. w mojej była opowieść o sprzedaży wsi - i .. okazała się bardzo bliska prawdy.

Co do ekonomii rządowej - to w XIX wieku były wydawane szematyzmy lub inne zestawianie urzędników i oni tam figurują. Natomiast dla dóbr prywatnych takich opracowań praktycznie brak. Nawet pamiętnikarze - właściciele traktowali tą grupę jako kogoś nie pełnowartościowego i często nie wykazywali ich nigdzie - choć mieli styczność. Rozważaliśmy np. też dodanie aministracji kościelnej - np. takich witryków z okresu średniowiecza - którzy byli przeważnie osobami świeckimi.

Generalnie chodziło tu aby nie powielać czegoś co jakoś można znaleźć ale - przynajmniej na razie ograniczyć się do tych najbardziej nieuchwytnych.

Zarządcy prywatnych dóbr często pochodzili z drobnej szlachty, często zubożałpej, często po powstaniach wysiedlonej.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

"Co do ekonomii rządowej - to w XIX wieku były wydawane szematyzmy lub inne zestawianie urzędników i oni tam figurują."
gdyby to było tak banalne...:) ale być może nie potrafiłem szukać, lub miałem pecha
w sumie, nie jest to tak istotne, rozumiem powód (powielanie informacji), ale inaczej oceniam (kwestia na ile trudnodostępną informację warto powielać) - w sumie Ci co jako świadkowie w ASC występują to występują...i to też jest powielenie często nawet dostępnej w sieci informacji;) nieprawdaż?:)
kwestia zebrania i opracowania, druga sprawa, że nie były to (zarządcy, administratorzy, 'urzędnicy' rządowych i prywatnych) grupy rozłączne
to tak ośmielony tym "pomysły rodzą się z ale"
okiem

Sympatyk
Kontakt:

dobra - nie wyraziłem się precyzajnie
wszystko w sumie jest powieleniem, nawet spisanie ze źródeł rękopiśmiennych

ale jak weźmiemy urzędników to mamy i kolejrzy i skarbówkę i innych. Grupa oficjalistów prywatnych ginie a o nią chodzi. Nie chodzi tutaj aby robić wielką bazę wszystkiego, ale precyzyjną. Do grupy urzędnikąw państwowych trzeba by dodać jeszcze ze trzy pola w rekordzie, przydało by się wyszczególniać czy byli to urzędnicy c-k rosyjscy czy może królewscy króla polskiego. wśród urzędników mamy też np. architektów nadzorujących prace - zaczyna to przechodzić w kierunku spisu zawodów. Urzędnicy w czasie zaborów bardzo często byli napływowi - a też zależy nam szczególnie na Polakach, szczególnie na najbardziej nieuchwytnej drobnej szłachcie. O ile bowiem chłopi często siedzieli w jednym miejscu kilkaset lat o tyle drobna szlachta ruchoma była bardzo, i jednocześnie jest wiele rodzin które nawet nie występują w żadnych Herbarzach.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to rozumiem
choć pozostanę przy swoim zdaniu z argumentami jak powyżej, to uznaję nadrzędność tak wyznaczonego celu
tyle, że pisałem wyraźnie o zarządcach majątków dóbr ekonomii rządowej (niestety nie udało mi się znaleźć żadnych źródeł do mnie interesujących) nie o kolejarzach
nie odbiję piłeczki pisząc "jak o prywatnych mowa to poszerzą o cieciów kamienic":))) bo też zarządzał w jakiś sposób prywatnym majątkiem:)

oki, jedynie prośba na boku -jeśli masz przykłady źródeł (schematyzmy wspomniane?) - podziel się wiedzą. Rozmawiałem z osobami mający bezpośredni dostęp do archiwaliów i biegłymi w temacie interesującej mnie Potyczy - 'osobowych' danych w zasadzie nie ma. Dziura. Lustracje ograniczają się do majątku, bez spisów osób, zestawień. Może niepotrzebnie odpuściłem...;) A temat dla kilku osób istotny z forum.
RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

Bardzo szeroki kontekst, ale oczywiście życzę powodzenia w tym szeroko zakrojonym projekcie. Administratorzy, oficjaliści, ekonomowie, pisarze prowentowi, szlachta służebna to faktycznie ogromny "świat". Ale co np. z dzierżawcami, arendarzami? Ci przecież również "migrowali" po kraju za interesem równie często co ekonomowie.
Roman KK
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Bardzo mi się podoba pomysł z taką bazą. Wśród przodków miałem ekonomów, karbowych, fornali itp.
ps. Jeden przodek dzięki temu mi "uciekł" i nie mogę znaleźć gdzie zmarł :)
Indeksując czasem w uwagach dodawałem takie adnotacje również co do osób niebędących moją rodziną.

Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio zmieniony czw 24 maja 2012, 14:25 przez Rafael, łącznie zmieniany 1 raz.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Mój prapra... był włodarzem. Czy to się nadaje do tej bazy?
Kuba
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Czy leśniczych i gajowych w dobrach prywatnych też brać pod uwagę?
Danka
Często szlachta imała się owczarstwa.Co z nimi?
Awatar użytkownika
Andrzejowski_Ryszard

Sympatyk

Re: Czy Twój przodek był zarządcą majątku?

Post autor: Andrzejowski_Ryszard »

kotik7 pisze:Mój prapra... był włodarzem. Czy to się nadaje do tej bazy?
Kuba
Chyba tak, zgodnie ze słownikiem: http://www.genealogia.okiem.pl/glossary ... sciziemscy
Pozdrawiam
Rysiu Andrzejowski
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam,ja w sprawie zarządców.Mogę podzielić się informacją ustną,bo tylko taką posiadam.
Mój pradziadek Jan Rewkowski,syn Stanisława był wg przekazu rodzinnego zarządcą folwarku p. Mierzejewskiego w Marysinie k. Mołczadzi w powiecie nowogródzkim.Było to na przełomie XIX i XX w.Nie mogę czasu bliżej sprecyzować,ale końcowa granica to być może r.1909-1912.Pewności jednak nie mam.
Mam dokument,będący odpisem oryginału aktu kupna ziemi przez mojego pradziadka,sporządzonego w 1909 r.Ziemia została kupiona od Kazimierza Wołłowicza,a graniczyła z pobliskimi Nowinkami,które potem były własnością Jana i jego syna Józefa Rewkowskiego .Serdecznie pozdrawiam-Julia J.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Każda baza prawdziwych danych jest dobra. Zaś pomysł Takiej bazy podoba mi się bardzo i swego dziadka tam wstawię. Prosba do pomyslodawcy. nie zweryfikowanych danych - nie wstawiaj. Choć Twoja to baza i przecież możesz na swoim podwórku za swoje pieniądze robić, co chcesz. Jednak warto postarać się o jakość. Tym bardziej że w przyszłości mozna liczyć na... Prosi:
Krzycho z Koszalina
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Nie wyobrażam sobie weryfikacji napływających danych. Wystarczy podanie źródła informacji i prawdziwych danych identyfikacyjnych zgłaszającego - to on w pierwszej kolejności musi zweryfikować wpis przed zgłoszeniem do umieszczenia w takiej bazie.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
greg0077

Sympatyk

Post autor: greg0077 »

Witam
W swoich poszukiwaniach mam doświadczenie z ekonomami.
Prawda, że szybko zmieniali swoje miejsce i ciągle podróżowali )
Na jednym z majątków w ciągu 12 lat było 8 ekonomów (lata 1830).
Inicjatywę popieram.
Mogę podać dane osób będących ekonomami w majątku w Święcanach uzyskane na podstawie zleconej kwerendy pracownikowi naukowemu archiwum.
Pozdrawiam.
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”