Burmistrz Kozienic z początku XIX w. - gdzie szukać info?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Burmistrz Kozienic z początku XIX w. - gdzie szukać info?

Post autor: Michał_Zieliński »

Witam,

W metryce ślubu moich 3xpra z 1837 r. znalazłem informację, iż ojciec mojego 3xpra był burmistrzem Kozienic. W 1837 r. już nie żył, a więc urząd ten sprawował c.a. gdzieś w latach 1800-1830. Ciekaw jestem gdzie i jakich dokumentów/informacji "przydatnych genealogicznie" można szukać o tym przodku, mając taką informację jak powyżej (oczywiście prócz metryk z z parafii Kozienice)?
Znalazłem kilka monografii o Kozienicach i historii tego miasteczka, ale co jeszcze mogłoby być?

Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki :D
Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Markus »

Przede wszystkim: akta miasta
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=65383

Przejrzenie akt gminy też może pomóc, ale akta gminy Kozienice są skąpe i tylko z lat 1892-1945:

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=65649

Czasami jednak zdarzają się pojedyncze starsze dokumenty (miałem takie przypadki w innej gminie), więc dla pewności można zajrzeć.

Myślę też, że można zapytać się w AGAD czy w ich zespołach są jakieś dokumenty dotyczące Kozienic i okolic.

Mogę zapytać, do jakich monografii udało się Panu dotrzeć? Również interesuje mnie historia Kozienic (a także pobliskich Stanisławic).

Pozdrawiam,
Markus
bernard123

Sympatyk

Post autor: bernard123 »

W Kozienicach istnieje Towarzystwo Miłośników Ziemi Kozienickiej przy Miejsko-Gminnej Bibliotece Publicznej; ul.Jana Kochanowskiego 22. Wydają zeszyty "Ziemia Kozienicka". W jednym z nich widziałem spis burmistrzów.
Towarzystwo działa bardzo prężnie i jest skarbnicą wiedzy o terenie.
Bernard
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”