Czerski, Chruściel, Słomczyński i Deleszkiewicz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Szukam informacji o rodzinie Czerskich z Łukowa i okolic, pozostale nazwiska ktore mnie interesuja to Chruściel, Słomczyński i Deleszkiewicz.
pozdrawiam serdecznie
pozdrawiam serdecznie
Witam
Chruściel których posiadam są z parafi Jakubów a Słomczyńscy z Mińska Maz i Latowicza itd
pozdr edyta
Chruściel których posiadam są z parafi Jakubów a Słomczyńscy z Mińska Maz i Latowicza itd
pozdr edyta
Pozdrawiam Edyta
wow, dziekuje wszystkim! obawiam sie ze niestety na tym etapie nie jestem powiedziec zadnych parafii ani miejscowosci..w opowiadaniach rodzinnych pojawiaja sie jedynie pojedyncze nazwiska/daty/fakty..
@ Edyta-niestety nie znam zadnych nawet przyblizonych danych z tego okresu, utknelam na etapie rodzicow pradziadkow, ktorzy jak sadze urodzili sie po 1860, wielka szkoda bo byloby to bardzo pomocne
najlepiej bedzie jak sprecyzuje co wiem:
Moj pradziadek Kazimierz Czerski ozeniony z Jozefa z domu Chrusciel lub Slomczynska, (raczej Chrusciel) ur sie okolo 1907 (+/-5lat) zmarl ok 1946 (+/-5lat) na gruzlice, mial brata przyrodniego Stefana, mlodszego o 4-8 lat. Mieli wspolnego ojca, rodzice zmarli (podejrzewam ze macocha Kazimierza i ich ojciec) zmarli ok 1923 jak chlopcy mieli: Kazimierz ok 15, 16 lat a Stefan albo 8/9 albo 12 lat.
Ponadto babcia wspomina Moscickich prawdopodobnie kuzynostwo, Leokadie Deleszkiewicz, miejscowosci Swidry, Swiercze, Zalesie i jakas Wolke. ponoc byly jakies blizniaki w rodzinie, mieszkali w duzym domu rodzinnym lub dworku, babcia tam jezdzila jako 6letnia dziewczynka..czyli ok 1942r..
Rodzice Jozefy Chrusciel/Slomczynskiej to Anna i Pawel, prawdopodobnie Pawel Chrusciel i Anna z domu Slomczysnka, kiedy zmarli i sie urodzili niestety nie wiem.Urodzili sie napewno przed 1900..
Ma ktos jakies skojarzenia? bylabym stukrotnie wdzieczna, pozdrawiam i zycze milego wieczoru!
@ Edyta-niestety nie znam zadnych nawet przyblizonych danych z tego okresu, utknelam na etapie rodzicow pradziadkow, ktorzy jak sadze urodzili sie po 1860, wielka szkoda bo byloby to bardzo pomocne
najlepiej bedzie jak sprecyzuje co wiem:
Moj pradziadek Kazimierz Czerski ozeniony z Jozefa z domu Chrusciel lub Slomczynska, (raczej Chrusciel) ur sie okolo 1907 (+/-5lat) zmarl ok 1946 (+/-5lat) na gruzlice, mial brata przyrodniego Stefana, mlodszego o 4-8 lat. Mieli wspolnego ojca, rodzice zmarli (podejrzewam ze macocha Kazimierza i ich ojciec) zmarli ok 1923 jak chlopcy mieli: Kazimierz ok 15, 16 lat a Stefan albo 8/9 albo 12 lat.
Ponadto babcia wspomina Moscickich prawdopodobnie kuzynostwo, Leokadie Deleszkiewicz, miejscowosci Swidry, Swiercze, Zalesie i jakas Wolke. ponoc byly jakies blizniaki w rodzinie, mieszkali w duzym domu rodzinnym lub dworku, babcia tam jezdzila jako 6letnia dziewczynka..czyli ok 1942r..
Rodzice Jozefy Chrusciel/Slomczynskiej to Anna i Pawel, prawdopodobnie Pawel Chrusciel i Anna z domu Slomczysnka, kiedy zmarli i sie urodzili niestety nie wiem.Urodzili sie napewno przed 1900..
Ma ktos jakies skojarzenia? bylabym stukrotnie wdzieczna, pozdrawiam i zycze milego wieczoru!
Proponuje ci przekopać dalszą rodzinę tzn informacje można zdobyć od dalszego kuzynostwa jak rodzeństwo dziadków ja teraz zdobywam informacje od babci siostry córki poprostu odszukuje najstarszych w pociotakach poprzez ciotki one znają np nr telef i odwiedzam groby tak zdobyłam męża pradziadka siostry nawet z datami ur i śmierci grób z 1889r
Słomczyński prapradziadek i 3xpra mieli rodzeństwo i też mi gdzieś się rozeszli jeden w-wa a reszta ? urodzeni ok 1855-1880 może to z nich Anna Słomczyńska
Chruściel tu w genetyce jest ich dużo niestety mało jest danych o ich rodzicach
w drzewie mam Piotra Chruściel i jego syna Franciszka ur 1895 ale bez ich rodzeństwa
życze owocnych poszukiwań i pozdrawiam edyta
Słomczyński prapradziadek i 3xpra mieli rodzeństwo i też mi gdzieś się rozeszli jeden w-wa a reszta ? urodzeni ok 1855-1880 może to z nich Anna Słomczyńska
Chruściel tu w genetyce jest ich dużo niestety mało jest danych o ich rodzicach
w drzewie mam Piotra Chruściel i jego syna Franciszka ur 1895 ale bez ich rodzeństwa
życze owocnych poszukiwań i pozdrawiam edyta
Pozdrawiam Edyta
Witam,
wymienione przez Ciebie nazwiska są bardzo popularne w Łukowie. Wiem to, gdyż prowadzę poszukiwania w tej parafii.
Moi przodkowie pochodzą również z miejscowości Świercze i Zalesie.
W moim drzewie przewijają się również Mościccy, właśnie ze Świercz.
Niestety wymienione przez Ciebie lata 1900 są mi jeszcze nieznane. Z tych lat księgi przejrzałem tylko i wyłacznie pod kątem własnego nazwiska. A jest co przeglądać. Księgi ochrzczonych z lat 1902-19014 liczą ponad 600 wpisów i to w dodatku po rozyjsku.
Obecnie przeglądam mikrofilmy z Łukowa z lat 1810-1835. Nazwisko Czerski związane jest z miejscowością Czerśl k/Łukowa.
Pozdrawiam Gabriel Miechowiecki
wymienione przez Ciebie nazwiska są bardzo popularne w Łukowie. Wiem to, gdyż prowadzę poszukiwania w tej parafii.
Moi przodkowie pochodzą również z miejscowości Świercze i Zalesie.
W moim drzewie przewijają się również Mościccy, właśnie ze Świercz.
Niestety wymienione przez Ciebie lata 1900 są mi jeszcze nieznane. Z tych lat księgi przejrzałem tylko i wyłacznie pod kątem własnego nazwiska. A jest co przeglądać. Księgi ochrzczonych z lat 1902-19014 liczą ponad 600 wpisów i to w dodatku po rozyjsku.
Obecnie przeglądam mikrofilmy z Łukowa z lat 1810-1835. Nazwisko Czerski związane jest z miejscowością Czerśl k/Łukowa.
Pozdrawiam Gabriel Miechowiecki
Witam serdecznie i dziekuje wszystkim za wskazowki!
)
Rodzine juz dawno wypytalam, niestety niewiele pamietaja..
na dodatek poszukiwania prowadze na odleglosc...nie bede miala zbyt predko mozliwosci wybrac sie do Lukowa aby osobiscie posprawdzac ksiegi..wiem oczywiscie ze bez przejrzenia ksieg daleko nie zajde, w tym momencie nie pozostaje mi jednak nic innego jak szukac "z daleka".
Jesli dowiem sie czegosc nowego to dam znac, byc moze sa tu jakies powiazania
owocnych poszukiwan zycze wszystkim!!!
Rodzine juz dawno wypytalam, niestety niewiele pamietaja..
Jesli dowiem sie czegosc nowego to dam znac, byc moze sa tu jakies powiazania
owocnych poszukiwan zycze wszystkim!!!
....Rodzice Jozefy Chrusciel/Slomczynskiej to Anna i Pawel, prawdopodobnie Pawel Chrusciel i Anna z domu Slomczysnka, kiedy zmarli i sie urodzili niestety nie wiem.Urodzili sie napewno przed 1900..
[/quote]
Witaj ,
indeksuje parafie Luków i znalazłem w spisie akt urodzenia m.in. Pawła Chruściel
akt nr 21 Chruściel Paweł urodzony w 1867
ponadto inni
akt nr 70 Chruściel Wincenty ur 1867
200 Chruściel Anna ur 1867
368 Chruściel Paweł ur 1867
414 Chruściel Mikołaj ur 1868
481 Chruściel Jan ur 1868
Pozdrawiam Jurek
Witaj ,
indeksuje parafie Luków i znalazłem w spisie akt urodzenia m.in. Pawła Chruściel
akt nr 21 Chruściel Paweł urodzony w 1867
ponadto inni
akt nr 70 Chruściel Wincenty ur 1867
200 Chruściel Anna ur 1867
368 Chruściel Paweł ur 1867
414 Chruściel Mikołaj ur 1868
481 Chruściel Jan ur 1868
Pozdrawiam Jurek
Serdecznie pozdrawiam Jurek