USC Warszawa - Księgi Zabużańskie

Pomoc w poszukiwaniach informacji
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Witam!
Mam pytanie do osób, które zetknęły się z w/w instytucją. Zamierzam wydobyć stamtąd informacje z ksiąg metrykalnych dotyczące moich bezpośrednich przodków. Z korespodencji z USC dowiedziałem się, że postępowanie w tym przyadku jest takie samo, jak w każdym innym USC - trzeba wykazać pokreswieństwo z osobą, na której temat informacji się szuka. Czy wystarczającym dokumentem w tym zakresie będzie kserokopia dowodu osobistego, czy też jedynie kserokopie aktów z USC? Czy ten dział wystawia jedynie odpisy aktów, czy też można prosić o kserokopie oryginałów? Czy sporządzone przez nich dokumenty (odpisy, kserokopie itp.) przesyłane są do USC w miejscu zamieszkania, czy można je też odebrać w inny sposób?
Dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam,
Michał Grygorewicz
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

USC Warszawa jest moim zdaniem bardzo przyjazne, gdy jest się uprawnionym wg prawa (o aktach stanu cywilnego) to nie robią specjalnych trudności.
Formalnie to Twój dowód osobisty nie zaświadczy w pokrewieństwie w linii prostej dalej niż do rodziców;) Musisz liczyć się z koniecznością posłużenia się dokumentami wszystkich "pośrednich"przodków - na ogół wystarcza kopia, ale może być konieczny odpis (np małżeństwa dziadków). Krok po kroku powinien być udowodniony zy wystarczająco mocno uprawdopodobniony.
Jeśli księga jest w dobrym stanie to ksero dostaniesz.
Kopie z dokumentów przysyłane są poleconym na adres korespondencyjny, możesz liczyć i na korespondencję mailem i na telefoniczną informację (tj nie Ty dzwonisz, a urząd dzwoni:)
Dla mnie bajka:)
Minus -kwestia dotarcia do aneksów - bywa trudno
No i (ale to do ustawodawcy nie USC pretensja) - dokumenty krewnych nie w linii prostej:(
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję, widzę, że pełen serwis, aż się chce zamawiać :) Czy gdzieś są wzory do składania zamówień, czy składa się je w formie zwykłego listu? Co do dowodu, to będzie tylko kserokopia mojego, gdyż żadnego dokumentu z USC nie posiadam. Dokumenty dotyczące wcześniejszych przodków mam w postaci kserokopii aktów z USC, więc problemów nie powinno być. Jeszcze jedna sprawa- czy jeśli znam tylko przybliżoną (z dokładnością do roku) datę urodzenia lub zawarcia małżeństwa to wystarczy?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

są wzory - na stronie USC :)
ad "nie posiadam" -to być może będziesz musiał zamówić odpis (może zupełny), żeby posiadać na taką okoliczność
nie musi tak być, ale może. Kopia nie ma mocy urzędowej, odpis owszem
dokładność rok to jest bardzo dobra dokładność:) miejsce i rok powinno wystarczyć "chyba na pewno"
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 3 times

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Dokument potwierdzający stopień pokrewieństwa
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 5557#85557
Udowodnienie pokrewieństwa, jeżeli zachodzi taka potrzeba…
Osobiście
1. Akt urodzenia, małżeństwa lub zgonu dziadka, babci
2. Akt urodzenia lub małżeństwa (zgonu) ojca, matki (rodzica)
3. Akt urodzenia (panna) lub małżeństwa (mężatka) lub swój dowód osobisty
Pocztą tradycyjną lub elektroniczną
1. Skan, kserokopia lub zdjęcie: aktu urodzenia, małżeństwa lub zgonu dziadka
2. Skan, kserokopia lub zdjęcie: aktu urodzenia lub małżeństwa (zgonu) ojca
3. Skan, kserokopia lub zdjęcie: aktu urodzenia (panna) lub małżeństwa (mężatka) lub własnego dowodu osobistego ….

Pozdrawiam serdecznie Maria
struslav

Sympatyk

Post autor: struslav »

Witam,

z moich doświadczeń z tym USC wynika, że potwierdzanie pokrewieństwa poprzez dokumenty nie zawsze jest wymagane. Ja po prostu opisywałem w mailu kto był moim krewnym podając jak najwięcej szczegółów i dat. Dostawałem odpowiedzi i poszukiwane informację jednak tylko w postaci odpisów.

Pozdrawiam,
Kamil
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Czyli lepszym wyjściem jest złożenie "tradycyjnego" wniosku + wymagane dokumenty, czy też złożenie podania z sposób opisowy? Z korespondencji, która prowadziłem z USC wynika, że wnioski można tylko składa pocztą tradycyjną, a nie elektroniczna.
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Odgrzewam stary temat. Z USC w Warszawie już dawno temu otrzymałem interesujące mnie odpisy, ale niestety to tylko są odpisy. Czy komuś udało się może uzyskać z Ksiąg Zabużańskich kserokopię ASC i zechciałby się podzielić wiedzą czy jest to możliwe i jak podejść do tematu? Chyba powinno być to równie proste jak w każdym innym USC, czy raczej Księgi Zabużańskie rządzą się swoimi prawami?
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Warto zamawiać od razu, kopie z odpisami
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Warto zamawiać od razu, kopie z odpisami
Po co z odpisami? Od lat koresponduję z USC Warszawa, otrzymałem stamtąd wiele kopii, a odpisy najzwyczajniej w świecie nie były mi potrzebne, bo nic więcej i tak nie wniosą.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”