Nazwisko: Roguski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1735&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Rostek_Wioleta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rostek_Wioleta »

Witam.
Czy w swoim drzewie posiada Pan Józefa Roguskiego, męża Rozalii Roguskiej (zd. Denis)?
Pozdrawiam,
Wioleta
Ostrowski-Jerzy

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ostrowski-Jerzy »

Witam!
Nazwisko Roguski popularne nazwisko w ziemi liwskiej.Ja w swojej rodzinie mam sporo Roguskich z Leśnik parafi Pniewnik.
Rodzina mocno rozgałęziona, wielu moich pradziadków i dziadków jest spokrewnionych z rodzinami Roguskich.Obecnie mam dwóch kuzynów Franciszków Roguskich którzy mieszkają koło siebie i dla mnie są rodziną ! ciekawe? pozdrawiam Jerzy Ostrowski
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Re: Nazwisko: Roguski

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

Ostrowski-Jerzy pisze:Witam!
Nazwisko Roguski popularne nazwisko w ziemi liwskiej.Ja w swojej rodzinie mam sporo Roguskich z Leśnik parafi Pniewnik.
Rodzina mocno rozgałęziona, wielu moich pradziadków i dziadków jest spokrewnionych z rodzinami Roguskich.Obecnie mam dwóch kuzynów Franciszków Roguskich którzy mieszkają koło siebie i dla mnie są rodziną ! ciekawe? pozdrawiam Jerzy Ostrowski
A czy przewija się gdzieś Marceli Roguski i syn Edward ur.1879 ? Z informacji jakie uzyskałem na cmentarzu pisze, że urodził się Wyszkowie, tylko którym? Może chodzi o ten Wyszków koło Węgrowa.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ewa_Migdalska »

Burdziński_Krzysztof pisze:
Ostrowski-Jerzy pisze:Witam!
A czy przewija się gdzieś Marceli Roguski i syn Edward ur.1879 ? Z informacji jakie uzyskałem na cmentarzu pisze, że urodził się Wyszkowie, tylko którym? Może chodzi o ten Wyszków koło Węgrowa.
A może gdzieś natrafił Pan na Antoniego Roguskiego i jego żonę Walerię z Łazowskich - połowa XIX w., prawdopodobnie z parafii Pniewnik.

Pozdrawiam
Ewa Migdalska
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Ewa- nie natrafiłem. Njagorsze jest to,że w AP Siedlce brak jest scanów ksiąg metrykalnych tamtych rejonów.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Pniewnik jest w sporej cześci zindeksowany a same starsze księgi dostępne w ADWP. Można napisać do Archiwum i otrzymać potrzebny skan za odpłatnością.
Generalnie księgi z tamtych rejonów są częściowo w AP Siedlce a częściowo w ADWP ale raczej są.
Ślub Roguski - Łazowska jak wynika z urodzeń dzieci miał miejsce zapewne 1862 lub wcześniej a w Pniewniku taki nie występuje. Szukałbym go zresztą raczej w parafiach gdzie występują Łazowscy.
Bez tego ślubu będzie trudno zidentyfikować tego konkretnego Antoniego Roguskiego w samym Pniewniku urodziło się kilku.
pozdrawiam
Piotr
z_Polkowskich

Post autor: z_Polkowskich »

Może ktoś ma wiedzę o Roguskiej Stefanii ur. ok 1896 oraz Roguskiej Mariannie ur. ok 1910. Obie urodzone prawdopodobnie w parafii Czerwonka Liwska / Wierzbno ale być może i okoliczne parafie. Niestety mam tylko informację z grobu o wieku w momencie śmierci, nie mam danych o rodzicach.
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

cytat: mam tylko informację z grobu o wieku w momencie śmierci, nie mam danych o rodzicach.

Trzeba sprawdzić u proboszcza, który jest zarządcą cmentarza- może tan są jakieś dokumenty- przynajmniej powinny być.
z_Polkowskich

Post autor: z_Polkowskich »

No właśnie z tym może być ciężko bo dodzwonić się nie mogę a mieszkam daleko.
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

W godzinach wieczornych zobacz.
brzoalicja

Sympatyk

Post autor: brzoalicja »

Witam,

Co do Roguskiego Antoniego i Walerii Łazowskiej , to wzięli ślub 1852 (akt nr 15)
Antoni urodził się zdaje się w Świniarach, parafia Mokobody, a Waleria w Łazowie, parafia Zembrów . Mieli dzieci; Konstantego ur. 1863 (akt nr 21_) parafia Jakubów,
Edmunda Bronisława ur. 1865 (akt nr 157) Maryanka, parafia Jakubów,
Franciszka Ksawerego ur. 1868 ur. 1868 Budy Przytockie, parafia Jakubów,
Stefanię ur. 1872 (akt nr 79) Budy Przytockie, parafia Jakubów,
Paulina Marianna ur. 1876 (akt nr 57) Budy Kamieńskie, parafia Jakubów
Popatrz na genszuk.
Pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
Cidebur

Członek PTG

Roguski

Post autor: Cidebur »

Witam,
to i ja podczepię się do tematu. Otóż poszukuję przodków mego pra,pra [...] pradziadka Macieja Roguskiego. Niestety mam bardzo niewiele danych dotyczących jego osoby które to jednak pozwoliłem sobie zamieścić poniżej;

- Maciej Roguski & Barbara Dera [Dyra], ślub ok. 1785, par. ???

- ich dzieci przychodziły na świat w par. Oleksin w latach ok. 1785, 1791, 1803.

- w jednym z aktów ksiądz zapisał "Maciej Roguski [...] na gospodarstwie w Bojmiu osiadły"

Czy komuś z państwa mówią może coś te skromne dane, a może u kogoś w "drzewie" już te osoby występują? Bardzo proszę o wszelkie pomocne sugestie.

Czcibor
Zwierzchowski_Roman

Roguski

Post autor: Zwierzchowski_Roman »

Nie mam żadnych związków z tym nazwiskiem, ale zaczytuję się w książce wspomnieniowej przedwojennego "emigranta" do Warszawy z Podlasia, stolarza, Stefana Roguskiego "Opowieści wuja z Zacisza" Iskry, Warszawa, 1983 (opracowanie Aleksander Rowiński). Fajnie się czyta.

Roman Zwierzchowski
Awatar użytkownika
Cidebur

Członek PTG

Post autor: Cidebur »

Ok.
Może i ja zerknę, dzieki.
Cidebur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”