Rogoźno -Czyje to wesele????

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

Rogoźno -Czyje to wesele????

Post autor: mirella48 »

Znalazłam w zbiorach rodzinnych zdjęcie weselne. Nikt w rodzinie nie wie czyj to ślub ani co to za ludzie na zdjęciu.
Postanowiłam zamieścić na forum może ktoś rozpozna krewnych albo ma również to zdjęcie w swoich
zbiorach. Stempel zakł.fot.z Rogoźna czyli najprawdopodobniej jest to slub kogoś z Rogoźna lub okolic.
Pozdrawiam
Mirka
Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 17 wrz 2014, 15:21 przez mirella48, łącznie zmieniany 5 razy.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Czyje to wesele????

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, ja bym stawiał ten ślub na rok około 1925, kołnierze u koszuli modne u mężczyzn ze stójką, no i jest już światło na budynku, to może być w mieście, ludzie dobrze wyglądają, może ziemianie, tacy mieszkali w mieście z daleka od swych własności ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

Czyje to wesele????

Witam,
dziękuję panie Julianie za cenne spostrzeżenia,może kogoś ukierunkują i przypomną sobie,że mieli takich krewnych...
ahhh zapomniałam dodać,że z tyłu zdjęcia jest małoczytelny stempel - Rogoźno
pozdrawiam
Mirka
Sawicki_Julian

Sympatyk

Czyje to wesele????

Post autor: Sawicki_Julian »

Mirko, my się już znamy z np. Powstanie Wielkopolskie, coś takiego było i tu piszemy sobie po imieniu, a ja pisze swoje spostrzeżenia na przykładzie moich zdjęć by było bardziej zgodne z prawdą. Rogoźno to może być stempel fotografa, bo zdjęcie z rodziną nie może być za razem pocztówka, tak mi się wydaje, chyba ze to stempel pocztowy ( cenzura) , ale może ktoś znajdzie więcej skojarzeń - Julian
Ostatnio zmieniony pn 25 cze 2012, 19:49 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Re: Czyje to wesele????

Post autor: kwroblewska »

mirella48 pisze: ahhh zapomniałam dodać,że z tyłu zdjęcia jest małoczytelny stempel - Rogoźno
To może warto abyś sama się wybrała [wraz z foto] do w miejscowości Rogoźno

** może ktoś rozpozna budynek do kogo należał….

i tamtejszego kościoła parafialnego aby porozmawiać

** poprosić o możliwość zajrzenia w księgi ślubów może jakieś „rodzinne nazwisko” jednak się pojawi, mogli być swiadkami
** na zdjęciu w I rzędzie z lewej strony [druga osoba] siedzi ksiądz może wtedy proboszcz parafii, może w parafii zachowały się jakieś inne zdjęcia dla porównana etc czy ustalenia roku slubu

Pewnie jest jakieś forum miejscowości Rogoźno i może tam wstaw foto gdyż tutaj brak jest szukających w par. św. Wita w Rogoznie.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

Julianie,
tak to jest stempel fotografa tylko,ze czytelny jest tylko wyraz Rogoźno...
Mirka
Awatar użytkownika
mirella48

Sympatyk

...a wiesz Krystyno,że to dobry pomysł z tym Rogoźnem...tym bardziej,że nigdy tam nie byłam...
na tym zdjęciu jest dwóch księży jeden siedzi z lewej, a drugi z prawej strony..
Mirka
Bomersbach_P

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bomersbach_P »

Może coś pomoże w określeniu daty zrobienia zdjęcia ta strona ze stemplami fotografów:
http://www.playle.com/realphoto/photoall.php
Pozdrawiam
Piotrek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”