Datowanie zdjęcia - Wielkopolska

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Datowanie zdjęcia - Wielkopolska

Post autor: kasia_wilcz »

"datowanie zdjęcia - Wielkopolska"

Witam serdecznie,

Ogromna prośba o pomoc w datowaniu zdjęcia.
Fotografia jest naklejona na tekturce, z tyłu jednolitej, bez winiety.
Na 99% została wykonana w Wielkopolsce.
Może po rodzaju odzieży czy lampach - można by wysnuć jakiś wniosek?

http://www.imagic.pl/files//15187/./zdj ... rupowe.jpg

Z góry bardzo dziękuję
Kasia
Sawicki_Julian

Sympatyk

datowanie zdjęcia - Wielkopolska

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, według mnie, a dotyczyło by tego wojskowego na zdjęciu, to jest to jeszcze czas zaborów, bo nie ma orła na czapce, czyli rok około 1913 lub 1914 wiosną, oczywiście dotyczyło by polskich ziem zachodnich, ale nie przy samej Odrze, czyli wschodnia cześć Wielkopolski. Wszyscy tu ubrani odświętnie, czyli rodzinny zjazd do miasta z okazji np. imienin rodzica. Na wieś mi to nie wygląda, nie widać gospodarskich sprzętów, ani budynków,
widać za to wycieraczkę pod nogami, to tylko miasto ; pozdrawiam - Julian
garpat

Sympatyk

Post autor: garpat »

Przygladajac sie dokladniej zdjeciu, zauwazylem w lewym gornym rogu i srodku przewody elektryczne i oswietlenie nad drzwiami.
Nie jest to obiekt kolejowy, dlatego tez sadze, ze zdjecie moze byc z poczatku lub konca 1920. Pat
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam ponownie, chciałem dodać do wczorajszego pisania ale już za późno ( się obudziłem) , więc piszę od nowa ; te druty z prądem to technika niemiecka, dwa bezpieczniki są zanim prąd wchodzi do budynku. Ale ludzie choć bogaci, wyglądają mi na Polaków, ubiór noszą długi i są szczupli, a jeśli to na ziemiach przywłaszczonych przez Niemców to prąd mógł być już w latach tak jak podałem przed I wojną. To tak głośno myślę i wyrażam swoje zdanie, nie stawiam absolutnie przeciw tego powyższego od Pata, trudno tu pod tym się podpisać ze na pewna moja racja, może ktoś doda swoje uwagi, tyle lat upłynęło a zdjęcie wyraźne ; pozdrawiam - Julian
mkurow

Sympatyk

Post autor: mkurow »

dziewczynka prawdopodobnie ma skrzywienie kręgosłupa (ramiona wysoko, nieproporcjonalna budowa))
__________________________________________Mariusz K.
donat91

Post autor: donat91 »

Witam mam wielką prosbe o okreslenie daty ponizszej fotografii:
http://www.imagic.pl/files//26033/Zdjecia/Obraz1.png
Pozdrawiam :D
Sawicki_Julian

Sympatyk

Tu ktoś kto się zna w miarę dokładnie na mundurze wojskowym, czy innym, może coś podpowiedzieć, ja widzę dzieci w wojsku, może to jakieś szkolenie, sadząc po karabinach to z okresu I wojny ; pozdrawiam - Julian
woj

Sympatyk

Post autor: woj »

Moje postrzeganie tematu zdjęcia ukierunkowane jest raczej na poglądy wyrażone w poniższym linku:
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=50&t=129767

Pozdrawiam
Wojciech
donat91

ciezko powiedziec te mundury przypominają legionowe ale nie jestem pewny...
donat91

albo to jakas organizacja paramilitarna...
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Re: datowanie zdjęcia - Wielkopolska

Post autor: Jan.Ejzert »

Sawicki_Julian pisze:Tu ktoś kto się zna w miarę dokładnie na mundurze wojskowym, czy innym, może coś podpowiedzieć, ja widzę dzieci w wojsku, może to jakieś szkolenie, sadząc po karabinach to z okresu I wojny ; pozdrawiam - Julian
W legionach też były dzieci :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_P._Weso%C5%82owski

Radziłbym wkleić zdjęcie na forum jakiegoś portalu wojskowego lub historycznego.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Bardzo, bardzo dziękuję za wszelkie pomocne uwagi. Doszłam do wniosku, że jestem mało spostrzegawcza, gdyż nie zauważyłam ani wycieraczki ani braku orzełka. I to pomimo ostatnio ustawicznego wpatrywania się w zdjęcie.

Dziękuję za wyjaśnienie co do lamp, bo już w obłędzie zaczęłam się dopatrywać lamp łukowych:)
Mogę jeszcze dodać, iż:
1 ta rodzina była bardzo bogata
2 ojciec rodziny był budowniczym, po uczelniach niemieckich, budował wielkie pałace i kościoły
Stąd pozwalam sobie na wniosek, że takie oświetlenie mógł sobie założyć kiedy tylko chciał.
Aczkolwiek podejrzewam, że nie stoją przed głównym domem rodzinnym, który zbudował w 1873 roku bo wejście wygląda inaczej.

Ważnym jest dla mnie ustalenie, czy jest możliwe\niewykluczone że zdjęcie może pochodzić z roku 1907. W marcu 1908 zmarł mój 2xpradziadek i zastanawiam się czy jest możliwe, że to on tam stoi w środku.
Raz jeszcze dziękuję
Kasia
garpat

Sympatyk

Post autor: garpat »

Pierwsza elektrownia w miescie Poznan zostala zbudowana 1904 roku. Jesli zdjecie bylo zrobione w Poznaniu to jest mozliwe 1907. Jednak z osprzetu jaki widzie na zdjeciu trudno dac wiare, ze to jest 1907 rok.
Podobnie patrzac na koszule jakie nosza mezczyzni, czy bluszki kobiet. Pat
kasia_wilcz

Sympatyk
Mistrz

Niestety, rok budowy elektrowni niczego nie przesądza. Jeszcze wcześniej rodzina miała własny wielki agregat prądotwórczy, a nawet domową hydrofornię.
Chyba zostaje tylko kwestia ubrań lub kształtu lamp.

Kasia
Sawicki_Julian

Sympatyk

Myślę Kasia ze ważniejsze od lamp jest osoba i pytanie ; ile miał prapradziadek jak zmarł w 1908 roku w marcu, tu na zdjęciu może być to marzec bo niektórzy sa ubrani na zimowo, inni na letnio, jeśli był tym pra... najstarszy na zdjęciu pan to mi wygląda ten na 70 lat ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”