Engel, Angel

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

maniol

Engel, Angel

Post autor: maniol »

Witam,

Poszukuję informacji na temat ludzi o nazwisku Engel (Engiel), Angel (Engiel) z parafii Wiskitki, Mszczonów, Jeruzal (XVIII-XIX w.)

Z góry dziękuję,
M.E.
solo

Sympatyk

Post autor: solo »

maniol

pudło!
Swoją drogą, specyficzne poczucie humoru
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nietrafny ("pudło") to Twój komentarz maniol, bardzo dziwny po próbie pomocy
Mszczonów XIX wiek (od 1808 do 1825 gmina - więc wszystkie wyznania, 1826 i późniejsze - parafia) sam sobie sprawdź w metryki.genealodzy.pl

życzę...nie wiem czego powinienem
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
maniol

Witam,
Jeśli to rzeczywiście była próba pomocy to zwracam honor.
Zbyt ogólnikowo napisałem pierwszego maila. Oczywiście do wszystkich metryk dostępnych na portalu i w Grodzisku dotarłem i wiem, że metryki moich przodków są w wyżej wymienionych parafiach. Wiem także z jakiegoś portalu, że komuś ksiądz w Wiskitkach udostępnił księgi parafialne (są tam księgi bodaj od lat 50. XVIII w.). Miałem nadzieję, że są tu osoby, które poza Archiwami Państwowymi indeksują księgi w parafiach. Przepraszam za skrót myślowy, gorąco i styki się przegrzewają :)

Z poważaniem,
maniol
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to jak znasz to możesz precyzyjniej:
np. szukam/nie szukam przodków przodków karczmarza z Mszczonowa:)
albo innego - dokładnie wiesz pewnie którego, skoro to Twoi przodkowie i zapoznałeś się z dostępnymi w AP (metryki.genealodzy.pl czy metryki.genbaza.pl to część, nie wszystko jest dostępne - np w AP-ach masz aneksy) materiałami

a Solo pewnie nie żartował, ale być może opierając się na pewnych przesłankach udzielił wskazówki co do "ludzi o nazwisku Engel (Engiel), Angel (Engiel)" -może nie tych, o których Ci chodziło ale..nie napisałeś o których chodzi..i tego, że szukasz poza materiałami z APW O Grodzisk (bo te znasz) też nie

pozdrawiam...
ale w dalszym ciągu nie wiedziałbym, czy np ślub karczmarza z Mszczonowa by Cię interesował czy nie
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Rodziny o nazwisku Engel mieszkały w Łowiczu. Część z nich pochowana jest na tamtejszym cmentarzu ewangelickim.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
maniol

Witam,
tak szukam przodków karczmarza z Msczonowa :) W genetece i w Grodzisku znalazłem akty ślubów Józefa Jana Angel alias Engel karczmarza i stelmacha urodzonego i chrzczonego w Wiskitkach oraz jego młodszego brata Onufrego (mój przodek w linii prostej urodzony i chrzczony w Jeruzalu). Z tych aktów wiem, że byli oni synami Onufrego, który wraz z żoną Elżbietą Grzybowską prowadził "Dom Gościnny" w Wiskitkach. Przypadkowo natknąłem się na akt chrztu pewnego człowieka, w którym świadkiem był Onufry Engel karczmarz z Mszczonowa. Podany był jego wiek, z którego wynika, że urodził się w latach 50. XVIII w. I tyle wiem. Jeśli ślub karczmarza z Mszczonowa to ślub Onufrego seniora to bardzo mnie interesuje :)

Bardzo dziękuję za posta i przepraszam za zamieszanie,
Pozdrawiam serdecznie,
M.E.
maniol

Pani Joanno,
Bardzo dziękuję za ciekawą informację. Z Wiskitek do Łowicza już bardzo niedaleko więc kto wie :)

Pozdrawiam serdecznie,
M.E.
maniol

Witam,
Mam wielką prośbę do Włodzimierza Sroczyńskiego o namiary na ślub karczmarza z Mszczonowa :)
Będę bardzo zobowiązany.

Pozdrawiam serdecznie,
M.E.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ojca Karoliny?
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 85-191.jpg
wydawało mi się, że gdzieś w rejestrach widziałem przejrzyj skorowidze z kilku lat, jeśli nie będzie to pomyślimy:)
maniol

Dzięki serdeczne,
Co prawda akt ślubu Józefa z Anną Sas mam, ale Karoliny nie miałem i doszła mi jeszcze jedna miejscowość - Wręcza :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję,
M.E.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

dlaczego nie miałeś - nie pojmę
dlaczego chciałeś (i brzydko wpuszczałeś mnie w szukanie) skoro masz? tym bardziej

o ile pierwsze mogę tłumaczyć niechęcią do poszukania "jak szukać w bazach) (urodzenie Karoliny zindeksowane było)
to drugiego... trudno mi czymkolwiek

i ja pozdrawiam ale bardziej z nadzieją na przyszłość niż przyjemnością z dotychczasowego
maniol

Witam,
Nie wpuszczałem Cię "brzydko" w szukanie, poprostu myślałem, że masz namiar na Onufrego, który też był karczmarzem z Mszczonowa (kilka postów wyżej starałem się to wyjaśnić), ale ok. o nic już nie proszę bo robi się nerwowo, a to nie było moim zamiarem.

Z poważaniem,
M.E.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

e tam nerwowo
może trochę z nerwem
ale popatrz, co by Ci się stało gdybyś zamiast pierwszego
"Poszukuję informacji na temat ludzi o nazwisku Engel (Engiel), Angel (Engiel) z parafii Wiskitki, Mszczonów, Jeruzal (XVIII-XIX w.)"
od razu wyłuszczył co wiesz, czego szukasz, co sprawdziłeś
czyli klasycznie i pobożemu-podał znane Ci wiadomości wraz ze źródłami i zapytał o konkrety (mniej lub bardziej konkretne:)
pomógł chcącym pomóc

a może warto poza metryki wyjść?
np spróbować coś o karczmie -od strony własnościowej czy też umowy/licencji

a jaka to (i pytanie które "to" Jeruzal?) była parafia w połowie XVIII wieku..nawet tego nie wiem, choć nie jest to pewnie trudne do sprawdzenia
tereny znam słabo -szczególnie od strony zachowanych archiwaliów, ale jeśli jest podobnie "jak wszędzie" to XVIII wiek i wcześniej wręcz narzucają kierunek pozametrykalny
sądowe, własnościowe, lustracje, spisy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”