Nazwisko: Zelek
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=15105&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam
Tak jak został podane czyli bez kropki nad "z". Obydwa nazwiska występują w Polsce i maja taką samą etymologię od staropolskich imion Żelisław, Żelimir. Kropka jest tak mała że różnie to bywało. Jedni ją widzieli drudzy nie, a może nie wszyscy dawniej w swojej ragionalnej gwarze wypowiadali "ż".
Tak jak został podane czyli bez kropki nad "z". Obydwa nazwiska występują w Polsce i maja taką samą etymologię od staropolskich imion Żelisław, Żelimir. Kropka jest tak mała że różnie to bywało. Jedni ją widzieli drudzy nie, a może nie wszyscy dawniej w swojej ragionalnej gwarze wypowiadali "ż".
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
-
Pawłowski_Henryk

dzień dobry,
nazwisko Zelek jest popularne min. we wsiach klucza Strzeszyckiego klarysek Starosądeckich. najstarsze zanotowane przeze mnie użycie tego nazwiska na tych terenach to 1699 ( Iędrzey Zelek czasem pisane jako Zelech
nazwisko Zelek jest popularne min. we wsiach klucza Strzeszyckiego klarysek Starosądeckich. najstarsze zanotowane przeze mnie użycie tego nazwiska na tych terenach to 1699 ( Iędrzey Zelek czasem pisane jako Zelech
Ja mam krewnych z Kamionki Małej o nazwisku Zelek. To stare i popularne nazwisko w Kamionce. Kontakt na prv
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)