Prosba o identyfikacje miejsc w zdjeciach

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

karolinat

Sympatyk

Post autor: karolinat »

Witam!

Zwracam znowu do Panstwa o pomoc! Moze ktos rozpozna gdzie te zdjecia byly zrobione?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw 17 sty 2013, 21:51 przez karolinat, łącznie zmieniany 1 raz.
Rostek_Wioleta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rostek_Wioleta »

Może to nie jest trafne, ale trzecia fotografia przypomina mi warszawskie zoo (stojąc przy fontannie w kierunku budynku Akwarium).
Pozdrawiam,
Wioleta
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Zdjęcie pierwsze to chyba Kudowa Zdrój - dom zdrojowy.

http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/al ... kudowa.jpg
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
karolinat

Sympatyk

Dziekuje za Wasza pomoc! Bym nigdy nie zgadla ze to Kudowa Zdroj.

Ale dla reszte zdjec... moze pomoze jak bym podala mozliwych miejscowosci? Starsza pani w czwartym zdjeciu mieszkala w Bialymstoku, a mlodsza pani w Poznaniu. Moze park za nimi jest w jednych z tych miast? Pan na drugim i trzecim zdjeciu tez mieszkal w Bialymstoku i w Poznaniu, ale czesto sie ruszal po Polsce. Mieszkal w Lodzi przez jakis czas. Mogl tez bywac w Warszawie. Mam nadzieje ze ta informacja wiecej pomoze.
Marcin1988

Sympatyk

Post autor: Marcin1988 »

Sądzę, że zdjęcie 4 to park Wilsona w Poznaniu między palmiarnią, a amfiteatrem - dzisiaj jest identycznie!
s_szpilska

Sympatyk
Nowicjusz

mam podobna prośbę

Post autor: s_szpilska »

Może ktoś z Was podpowie mi gdzie to zdjęcie mogło być zrobione. Niestety to skan kserokopii oryginału więc jakość daje bardzo wiele do życzenia

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e01 ... a9935.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6c7 ... afdec.html

z góry dziekuję
Sawicki_Julian

Sympatyk

mam podobna prośbę

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, na pierwszym zdjęciu widać górala i chyba to mundury straży przemysłowej w kopalni, a na drugim według mnie to budynek mieszkalny, blok należący do kopalni i ci sami ludzie z gwiazdkami na czapce. Widać też dwa młotki na krzyż, są nad wejściem do budynku,to potwierdza czyje te bloki. Miejsce tych zdjęć to na południowy Śląsk by wypadało określić i najbardziej na południe wysunięta kopalnia, blisko gór ; pozdrawiam - Julian
s_szpilska

Sympatyk
Nowicjusz

A może ktoś z Was podpowie mi jak odnaleźć akta osobowe pradziadka. Niestety wiem tyle tylko, że pracowała w kopalni w okolicach Dębniaka (Opatów, Ożarów). Podpowiedzcie gdzie mogą być przechowywane takie akta.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam i o drogę pytam, nie bardzo wiem co mają wspólnego zdjęcia z kopalni w Rudkach koło Nowej Słupi, także i Dębniaka z góralem na tym zdjęciu, pewnie to góral Świętokrzyski dla zmyłki.
; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony śr 18 lip 2012, 15:07 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
s_szpilska

Sympatyk
Nowicjusz

Niestety nie wiem lepiej:( Napisałam co wiem a to wcale nie wyklucza tego, że nie wiem gdzie zrobione zostały zdjęcia:( I tego, że nie wiem gdzie szukać archiwum pracowniczego
Sawicki_Julian

Sympatyk

Teraz bez emocji, podpisują się wszyscy chociaż imieniem pod swoimi pytaniami. Co do kopalni w Rudkach jeśli to ta kopalnia, to ją znam tyle o ile, nawet jedna osoba na tym zdjęciu wydaje mi się znajoma ( moje strony z dzieciństwa ) , wiem że zamknęli ja chyba latach 70. Archiwum Państwowe w Starachowicach powinno mieć takie dokumenty z wykazem pracowników, teraz jest to archiwum połączone z archiwum głównym w Kielcach - AP i tam trzeba pytać, można napisać maila do nich ; pozdrawiam - Julian
s_szpilska

Sympatyk
Nowicjusz

dziękuję

Sylwia
kwiat1

Sympatyk

Prośba o identyfikacje miejsc w zdjęciach

Post autor: kwiat1 »

Niestety nie znam tych miejsc na zdjęciach. Można jednak pokusić się o ustalenie przybliżonego miesiąca ich wykonania, na podstawie roślinności na tych zdjęciach.

Pozdrawiam
Róża
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Zdjęcie ze stojącymi paniami przełom kwietnia i maja prawdopodobnie kląb obsadzony jest bratkami, zdjęcie powyżej z mężczyzną przy fonntanie kwitnąca roślina przypomina hostę - przełom czerwca i lipca, pozdrawiam marek
Ostatnio zmieniony śr 18 lip 2012, 23:01 przez marbl, łącznie zmieniany 1 raz.
karolinat

Sympatyk

Marcin1988, wydaje mi sie ze w Parku Wilsona ta czesc jest szersza od tego co jest na zdjeciu. Tez wydawalo mi ze to wlasnie ten park, ale chyba nie...

Dziekuje kwiat1, marbl za informacje i pomoc!

Czy sie da zgadnac w ktorych latach te zdjecia byly zrobione przez styl garnituru?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”