Witam
Uprzejmie proszę o uzupełnienie (i poprawę) mojego tłumaczenia z łaciny. Jest to akt chrztu Antoniny Mijakowskiej, córki Łukasza i Petronelli z Brudzieńskich, parafia Łętowo wieś Turowo.
Moje tłumaczenie:
Roku 1770 dnia 19 grudnia Jaśnie Oświecony Przewielebny Laurenty Czarnomski (…..) dziecię imieniem Antonina, córkę szlachetnego Łukasza i Petronelli z Brudzieńskich Mijakowskich prawych małżonków. Świadkowie obecni chrzczący ze świętego źródła (??) szlachetny Marcin Sąchocki i Marianna żona jego.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16a ... 94fa3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e8 ... 41d8b.html
pozdrawiam
Danka
prośba o tłumaczenie - łacina
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Jeśli coś mogę wspomóc to…
Roku 1770 dnia 19[18?] grudnia Jaśnie Oświecony Przewielebny Laurenty [Wawrzyniec] Czarnomski proboszcz Lubecensi – [nazwa parafii? ] z powodu mojej nieobecność ochrzcił w kościele parafialnym Lubecensi dziecię imieniem Antonina, córkę szlachetnego Łukasza i Petronelli z Brudzieńskich Mijakowskich prawych małżonków. Trzymający nad Świętym Żrodłem = Chrzestnymi byli [Świadkowie obecni chrzczący ze świętego źródła (??)] szlachetny Marcin Sąchocki[Sąchącki, Sachacki] i Marianna żona jego.
___
Krystyna
Roku 1770 dnia 19[18?] grudnia Jaśnie Oświecony Przewielebny Laurenty [Wawrzyniec] Czarnomski proboszcz Lubecensi – [nazwa parafii? ] z powodu mojej nieobecność ochrzcił w kościele parafialnym Lubecensi dziecię imieniem Antonina, córkę szlachetnego Łukasza i Petronelli z Brudzieńskich Mijakowskich prawych małżonków. Trzymający nad Świętym Żrodłem = Chrzestnymi byli [Świadkowie obecni chrzczący ze świętego źródła (??)] szlachetny Marcin Sąchocki[Sąchącki, Sachacki] i Marianna żona jego.
___
Krystyna
chodzi tu o miejscowość Łubki / obecnie Stare Łubki /, napółnoc od Łętowa. Jeszcze w 1827 roku była to samodzielna
parafia, w której w 1770 proboszczem był Czarnomski. Obecnie to filia parafii Blichowo.
pozdrawiam,
Roman M.
parafia, w której w 1770 proboszczem był Czarnomski. Obecnie to filia parafii Blichowo.
pozdrawiam,
Roman M.