Nazwisko: Lipka

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=8943&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Perkowska_Anna

Post autor: Perkowska_Anna »

Witam,
Pochodzę z rodziny Lipków. Mój dziadek to Jan Lipka, pradziadek - Andrzej Lipka, prapradziadek - Michał Lipka.
Jan i Andrzej mieszkali w Wielgolesie Brzezińskim (stąd pochodziła prababcia). Michał przez jakiś czas w Kuflewie (w XIX w), potem w Karolinie k. Mińska Maz. Chętnie porównam drzewa genealogiczne. Może Mamy wspólnych przodków?
Pozdrawiam
Anna Perkowska
Ewa_Migdalska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Ewa_Migdalska »

W 1883 r. w Przytoce zmarła 57- letnia panna Franciszka Lipka, a w 1882 r. w wieku 3 lat zmarł w Mariance Jan Lipka syn Józefa i Katarzyny z Rytków. Obie miejscowości leżą w gminie Kałuszyn, parafia Jakubów.
Pozdrawiam
Ewa
Lipka_Agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Lipka_Agnieszka »

Mam dane metrykalne Lipków z parafii:
Ceranów
Zuzela
Mińsk Mazowiecki
Dobre
Korytnica
Liw
Miedzna
Pniewnik
Stara Wieś
Zapraszam też do przejrzenia drzewa genealogicznego Lipków z parafii Ceranów i Zuzela. Posiadam więcej informacji o niektórych wspomnianych tam osobach. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to zapraszam http://www.lipka.org.pl/
Pozdrawiam,
Agnieszka Lipka
www.lipka.org.pl
Nowocin_Beata

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Nowocin_Beata »

W rodzinie mojego męża występuje
Franciszka Lipka ur. 29.01.1877 Mogielnica- zm. 02.01.1951 Mogielnica. Jej rodzicami byli Jan Lipka i Zuzanna z d. Grzywaczewska.
Dziadkowie: Grzegorz Lipka i Małgorzata Jarecka oraz Bartłomiej Grzywaczewski i Teofila Jabłońska
.
Wyszła za mąż za Jana Maroszka w 1898.

Jan Maroszek urodził się 17.05.1872 Sadurki (Parafia Błędów, woj. mazowieckie), zmarł 12.05.1950 Miechowice (Parafia Mogielnica,woj. mazowieckie) i posiadał młyn w Miechowicach.
Mieli kilkoro dzieci :
1. Gabriela Janina 1899- 1899
2. Janina ur. 1901
3. Władysław Antoni 1903
4. Jadwiga Wanda 1905 Miechowice- 1986 Warszawa. Mąż Łysakowski Edward, ślub 1936 w Warszawie.
5. Stanisław Zygmunt 1907 Mogielnica-1983 Warszawa
6. Gabriela Genowefa ur. 1911 Par. Mogielnica
7. Tadeusz, żona Natalia Szmidt, córka Krystyna,
8. Irena 1914 Miechowice-2005 Warszawa
9. Kazimiera 1914 Miechowice-1996 Mogielnica
10. Józef
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Jeżeli ktokolwiek mógłby przyczynić się do odnalezienia jakichkolwiek danych o w/w, to proszę o kontakt.
Pozdrawiam, Beata.
Ostatnio zmieniony pn 27 sty 2020, 22:42 przez Nowocin_Beata, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

W moim drzewie jest Marianna Kaczorek z domu Lipka córka nieznanego z imienia Lipki i Małgorzaty Bonieckiej. Ślub 29/1852 r. par. Przybyszew. Dzieci: Szczepan i Marcin. Szczepan był szewcem, a Marcin służącym w Warszawie.
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Moją 5xpra babcią była Marianna Golianek (zd. Lipka) zmarła w 1828r. w Dziarnowie, córka Piotra i Małgorzaty.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Czytając wpisy na temat nazwiska Lipka, odnoszę ambiwalentne wrażenia.To nazwisko, jak wiele innych, nie może być łączone
z jednym, nawet najbardziej odległym, protoplastą na większym terytorium .
Wydawało mi się , że jest to oczywiste dla wszystkich zajmujących sie genealogią. Powód takiego myślenia wydaje mi sie, na tyle oczywisty, że aż nie wypada mi o tym pisać. Szanowni Państwo, to nazwisko można łączyć z konkretną rodziną tam, gdzie występuje znikoma ilość osób tego nazwiska, na małym obszarze parafii.Tylko wówczas można znaleźć prawdziwego pra..... dziada. Jak powszechnie wiadomo, Lipkowie, to Tatarzy sprowadzeni do Rzeczypospolitej i wiernie jej służący od stuleci. Są w Polsce wsie, gdzie wszyscy mieszkańcy noszą to rodowe nazwisko, oprócz którego mają dawne przydomki odróżniające ich od innych Lipków tej wsi. Przydomki te są ich obecnymi nazwiskami łącznie z rodowym Lipka. Lipkowie z tej wsi, jak i z innych, po wojnie i na przestrzeni dziejów zmieniali miejsca pobytu. I łączenie Lipków z Podlasia z kimś o tym nazwisku na Kielecczyźnie lub gdzie indziej, jest zupełnie nieuzasadnione bez sprawdzenia w dokumentach ich pokrewieństwa.
Jest to nawet nieuzasadnione poza jedną parafią na obszarze jednego powiatu. Nawet na obszarze tego samego powiatu, mogą mieszkać osoby tego nazwiska nie mające w dziesięciu pokoleniach związków krwi. .
Co tu można więcej pisać, kiedy wszystko jest jasne. Lipkowie mieszkali w wielu miejscowościach Rzeczypospolitej O.N. i rozjeżdżali się wojując w jej obronie i bywali za zasługi wojenne nagradzani, także nadaniami. Jak wszyscy dzielni żołnierze, nie wdając sie w szczegóły.O szlachectwie Lipków nie piszę, bo to znana kwestia,
Materiałów pisanych o Lipkach w Polsce jest bardzo dużo.
Pozdrawiam
Tadeusz Z.Borowy
dpawlak

Nieaktywny

Re: Nazwisko: Lipka

Post autor: dpawlak »

Tadeuszu, a kto łączy to nazwisko? Ludzie w tym wątku wymieniają się informacjami, że mają w drzewkach to nazwisko, wymieniają również z jakich parafii je mają, liczą na wymianę informacji z innymi. Liczą, że któreś z nich okażą się wspólne dla obu osób, co pozwoli na rozbudowę drzewek.
Liczą niezależnie od tego, czy ich Lipkowie to Lipkowie tatarscy, czy jacyś inni i bez względu na to, czy wszyscy wspomniani Lipkowie to jedna rodzina, czy nie.
Twój post o tyle wartościowy, że wskazuje na możliwe pochodzenie niektórych osób noszących to nazwisko. W końcu okolice wzmiankowane dotychczas nie leżą zbyt daleko od miejsc występowania Lipków pochodzenia Tatarskiego.
Natomiast nie wiem po co ci to ogłaszanie ambiwalentnego wrażenia?
Nie rozumiesz celu istnienia wątków z serii Nazwiska?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Przepraszam wszystkich, którzy mogą czuć się urażeni z powodu "ogłoszenia" ambiwalencji moich wrażeń na temat poszukiwań więzów krwi osób, noszacych nazwisko Lipka w Polsce.
Z jednej strony byłoby miło ustalić ponad wszelką wątpliwość, poprzez wymianę informacji na forum, że osoba zamieszkała np na Śląsku, ma wspólnego przodka z kimś z parfafii np Pniewnik, czy Zuzela. Ale jakie są szanse na taki zbieg przypadków?
Pozdrawiam
ZTB
dpawlak

Nieaktywny

Nie wiem dlaczego tak to odbierasz ale ten wątek jest o nazwisku Lipka i nie jest ograniczony do konkretnego obszaru. Lipka ze Śląska nie musi być spokrewniony z Lipką z Podlasia, czy to ma oznaczać, że nikt spoza Podlasia nie ma prawa zostawić tu swojej wiadomości? Gdyby tak było, wątek musiałby się nazywać inaczej i nie odwoływać się do bazy nazwisk, bo z takim odwołaniem do konkretnego nazwiska może istnieć tylko jeden wątek.
Przecież za miesiąc, dwa, albo i za rok, ktoś szukający Lipków ze Śląska może trafić na ten wątek i dla niego będą istotne informacje ze Śląska, a nie z Podlasia.
Widzę, że jednak nie rozumiesz, czemu ten wątek ma służyć.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Dzięki Rafałowi dowiedziałam się, że ojcem żony mojego 3 razy pradziadka był Michał Lipka z Dziarnowa. Dziękuję, Ewa
dpawlak

Nieaktywny

No i wyszło że ze mnie pesymista, nawet miesiąca nie trzeba było czekać.
Szanse są dużo większe niż trafienie w totka.
Wiele osób, między innymi dzięki tego typu wątkom, odnalazło już wspólne korzenie.
zbbudzik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zbbudzik »

Mam w swoim drzewie, Lipków z XVIII w. z Mogielnicy (jest tam ich b.dużo)
Mój bezpośredni przodek 5x pradziadek Grzegorz Lipka ur. przed 1741r i jego żona Zofia ur. przed 1744r.
(prawdopodobnie oboje z Mogielnicy)
Dalej, ich córka moja 4x prababka Marianna ur. 1767r w Mogielnicy.
Są jeszcze synowie Szymon ur. 1759r. i Piotr ur. 1773r.

Zbigniew
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

A o jaką Mogielnicę chodzi? Dziarnów jest blisko Mogielnicy w pow. grójeckim.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”