Kuświk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

zentaur

Sympatyk

Kuświk

Post autor: zentaur »

Szukam wszelkich informacji na temat rodziny Kuświków.

Kuświkowie z mojego drzewa w XX wieku mieszkali w parafiach Chlewo a wczesniej Staw (dekanat Kalisz), w XIX w parafii Iwanowice (Chojno), a na przełomie wieków XVIII i XIX oraz na początku XIX w Stobnie, parafii Chełmce.

Najstarszy (znany mi) przodek z rodu Kuświków to Walenty Kuświk, mąż Józefy Barwik. Urodzony prawdopodobnie w latach 80 XVIII wieku. Zmarł w 1842 w Chojnie. Dysponuje aktami urodzenia jego dzieci, które najpierw rodziły się w Stobnie (par. Chełmce), potem w Chojnie (par. Iwanowice). Nie udało mi się znaleźć aktu małżeństwa Walentego Kuświka i Józefy Barwik mimo przeprowadzonej kwerendy w AA we Włocławku. Osoba realizująca kwerende nie znalazła aktu m. ani w parafii Iwanowice ani Chełmce. Nie znalazłem tez aktu urodznenia Walentego.

Ponieważ rodzina często zmieniała miejsce zamieszkania (np. wnuk Walentego przeniósł się do Kołdowa, par. Błaszki), to być może przodkowie Walentego i Józefy Barwik mieszkali w innej parafii, stąd moja prośba o pomoc w sprawie.

Jeśli więc ktoś ma jakies info na temat Kuświków z tego rejonu, proszę o informację.

pozdrawiam

Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”