Witam,
chciałbym poradzić się odwiedzających to forum w kwestii przynależnosci parafialnej wsi Wola Puczniewska w woj. łódzkim, pow. pabianickim, gm. Lutomiersk. Zgodnie z jednym ze starych skorowidzów, słownikiem geograficznym i tabellą miast i osad (...), wieś ta należała do parafii Małyń. W tej miejscowości ok. 1818 roku miała się urodzić córka moich przodków. Niestety, w księgach Małynia Wola Puczniewska w ogóle nie występuje, z małym wyjątkiem w 1827, kiedy to pojawia się jeden akt-urodziny innej córki moich przodków, co wskazuje na to, że mieszkali tam przez dłuższy czas. Ciekawa rzecz pojawia się po sprawdzeniu dostępnych ksiąg u Mormonów, cytuję:
"(...)Includes the surrounding towns of Jerziorko, Kłoniszew, Krokorzcyce, Piorunówek, Puczniew, Stefanów, Wola Puczniewska, etc. Some volumes are individually indexed.(...) Between 1810 and 1832, some records are divided into two groups. One group, designated by the symbol [2], has records for the towns and surrounding areas of Puczniew, Wola Puczniewska and Jeziorko. The other group, designated by the symbol [1], has records for everywhere else."
To uzasadnia brak zgłoszeń z Woli w księgach. Z tego wszystkiego wyciągam wniosek, że muszę jechać do Włocławka..
Ale czy na pewno?
Czy ktoś szukał też w tej miejscowości i może wie, gdzie można jeszcze dotrzeć do ksiąg z grupy "[2]" ?
Kuba
Wola Puczniewska
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
a gdzie był urząd stanu cywilnego w latach 1808-1825?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
To jest dobre pytanie. Zawsze sobie mówię, że doczytam dokłanie, jak to z tymi księgami było na przestrzeni lat. Nie wiem-a gdzie mógłby być? W siąsiedniej parafii? Małyń sąsiaduje z Kałowem-tam nic nie znalazłem oraz z Kazimierzem-kiedyś szukałem, ale też wtedy nic nie było. Są jeszcze Wierzchy ale dużo dalej niż Kazimierz i Kałów. Jeszcze dalsze-Zadzim, Szadek, Kwiatkowice, Bełdów. Ale najbliższa to Kałów, gdzie Woli Puczniewskiej nie ma, a czemu mieliby chrzcić dziecko gdzieś dalej? Chyba, że to proboszcz małyński przekazywał księgi do innej parafii?
Kuba
Kuba
- robert.kantorek

- Kontakt:
Witam!
Nie tak dawno także poszukiwałem rodziny z Puczniewa i miałem problem z ustaleniem właściwej parafii. Jednak na pewno jest to parafia w Małyniu. Po korespondencji z Księdzem Proboszczem tamtejszej parafii uzyskałem informację iż wiekszośc ksiąg została spalona przez Niemców w 1939 roku, kiedyto z kościoła zrobiono magazyn zbożowy. Tamtejsza parafia posiada księgi po 1946roku.
Pozdrawiam
Nie tak dawno także poszukiwałem rodziny z Puczniewa i miałem problem z ustaleniem właściwej parafii. Jednak na pewno jest to parafia w Małyniu. Po korespondencji z Księdzem Proboszczem tamtejszej parafii uzyskałem informację iż wiekszośc ksiąg została spalona przez Niemców w 1939 roku, kiedyto z kościoła zrobiono magazyn zbożowy. Tamtejsza parafia posiada księgi po 1946roku.
Pozdrawiam
Po przerwie znowu muszę wrócić do tego tematu. Przeczytałem ponownie powyższy post p. Sroczyńskiego i dopiero zorientowałem się, że po 1825 Wola Puczniewska pojawia się już w księgach. Jeśli rzeczywiście to rozdwojenie ma coś wspólnego z administracją, to gdzie szukać spisu Urzędów Stanu Cywilnego? Czy nie były one "przyklejone" do parafii? W archiwum zadałem pytanie o moją enigmatyczną miejscowość ale poza Małyniem nie potrafili mi nic innego wskazać.
Kuba
Kuba