Rakowski z województwa łódzkiego !

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

sowak16

Sympatyk

Rakowski z województwa łódzkiego !

Post autor: sowak16 »

T: "Poszukuję RAKOWSKICH z województwa łódzkiego !!!"

Poszukuję Rakowskich z terenu województwa Łódzkiego w granicach 30 km od Łodzi.
Przybyli z Wołynia okolic Deraźnego pow. Kostopol i osiedlili się na wiosce koło Łodzi podaję szczegóły:

Ojciec Ludwik Rakowski s. Adama zmarł w Deraźnem, żona Zofia Rakowska z d. b/d mieli nastepujace dzieci:
Jadwiga Rakowska
Mieczysława Rakowska
Hieronim Rakowski (przed wojną był w szkole podchoroążych)
Aniela Rakowska

Jezeli ktoś pochodzi od nich proszę o kontakt na email sowak16@wp.pl

Kobiety wyszły za mąż więc nazwiska mogą byc zmienione.

Krzysztof
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Poszukuję RAKOWSKICH z województwa łódzkiego !!!

Post autor: dorocik133 »

Witaj!
Zasoby AP Łódź są teraz fotografowane i indeksowane więc jest szansa na ich znalezienie. Jeżeli nie znasz wioski, to troche trudniej
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
sowak16

Sympatyk

Poszukuję RAKOWSKICH z województwa łódzkiego !!!

dorocik133 mnie interesuje okres 1945 - 1950 oni przybyli po II wojnie jako repatrianci ze wschodu, a ta indeksacja obejmuje do roku 1913, 1913, 1940 , 1945 max, wiec za 30 lat będą osiągalne dane z AP Łodzi za lata 1945-1950.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Re: Poszukuję RAKOWSKICH z województwa łódzkiego !!!

Post autor: dorocik133 »

sowak16 pisze:dorocik133 mnie interesuje okres 1945 - 1950 oni przybyli po II wojnie jako repatrianci ze wschodu, a ta indeksacja obejmuje do roku 1913, 1913, 1940 , 1945 max, wiec za 30 lat będą osiągalne dane z AP Łodzi za lata 1945-1950.
Niestety indeksacja obejmuje lata 1877-1909, późniejsze są jeszcze w USC i przekazywane do Archiwów Państwowych po 100 latach. Jeżeli nie znasz nazwy miejscowości to jedynie moż liczyć na kogoś kto zetknął się z tym nazwiskiem w woj. łódzkim.

Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Krzysztofie.
Nie wiem/y jakie już czynności wykonałeś w tych poszukiwaniach. Możesz-o ile tego nie czyniłeś- zwrócić się do Archiwum Państwowe Lublin kanc@lublin.ap.gov.pl lub Archiwum Państwowego w Zamościu (22-400 Zamość, ul. Hrubieszowska 69A).Tam w zasobach akt Państwowego Urzędu Repatriacyjnego można dowiedzieć się czy przez punkt w Zamościu takie osoby nie przechodziły. Z Wołynia i nie tylko większość repatriantów,przesiedleńców przez Zamość "przechodziła".
Z takim pytaniem też możesz się zwrócić do AP w Łodzi.
Nie zaszkodzi za jakiś czas pochwalić się z uzyskanych danych , co niewątpliwie pomoże innym.
AP Lublin posiada - sygn. 11 Księgę meldunkową repatriantów ze Wschodu z lat 1944-1945 .
Przy okazji-jeśli to nie tajemnica-mógłbyś wpisać w profilu miejscowość skąd jesteś.
Tadeusz
sowak16

Sympatyk

Dziekuję Tadeusz za informacje bedę próbował szukać w AP Lublin to mnie interesuje, potem w AP Łódź.
Ta księga meldunkowa co zawierała możesz cos blizej podac ?

Jestem z lubuskiego Żagań.
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Krzysztofie.
Do AP w Lublinie wysłałem e-mail. I w bardzo krótkim czasie- brawo dla AP Lublin- otrzymałem też e-mailem,informację ,że w podanej księdze odnotowano miesiąc przyjazdu do Zamościa,imię i nazwisko( w moim przypadku była to moja babcia i jej dwie córki) i ich roczników.Oraz to że w grudniu 1944 zostały skierowane do Zamościa ul. Narutowicza 20, zaś w dniu 2 sierpnia 1945 r. do Najewa powiat Szamotuły [tak w dokumencie].
Czy tam jest coś więcej tego nie wiem.Ale w e-mailu poinformowano mnie,że dalsze poszukiwania są płatne 30 zł za pół godziny poszukiwań.Mnie to na razie nie jest potrzebne.Do Lublina czy też Zamościa mam kawał drogi i żadnej rodziny ,by trochę samemu "poszperać".
Tadeusz
sowak16

Sympatyk

Dziekuje za wskazówki tam będę dalej szukał.

Juz wysłałem emaila zobaczymy co sie wydarzy.
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”