Skąpe informacje w aktach z XVIII wieku
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- e_karczmarczyk

Witam.
Mam pytanie do tych, co szukają już w XVIII-wiecznych czy jeszcze starszych metrykach .
Jak sobie radzicie z dopasowywaniem rodziców do dzieci?
O co chodzi? Otóż w późniejszych, XIX-wiecznych aktach ślubu są pełne dane przyszłych małżonków, a w szczególności imiona rodziców i panieńskie nazwiska matek. Mając tyle danych z łatwością można znaleźć (jeśli tylko są w parafii) akta chrztu nowożeńców, ale także różne dokumenty ich rodziców. Niestety w starszych księgach w akcie ślubu jest tylko informacja takiej treści:"małżeństwo między Janem Kowalskim a Janiną Nowakówną". Ani wieku, ani rodziców, ani miejsca urodzenia... Przy chrztach to samo, tylko imiona rodziców, nawet bez nazwiska panieńskiego matki, nie mówiąc już o jej wieku.
I co mam zrobić, jeśli znajdę tylko jedną osobę, urodzoną w okolicy, która pasuje do danych? Uznać, że to ta własciwa? Albo tylko jeden ślub z podobnie brzmiacymi imionami i nazwiskami?
A jeśli dodatkowo coś się nie zgadza w imionach w księdze zgonów? Zlekceważyć to? Zgon zgłaszano bez żadnych dokumentów, informacja była "na gębę", więc może się nie przejmować ewentualnymi imionami rodziców zmarłego?
Podobne rozważania wiodę na swoim blogu:
http://geneela.blox.pl/html
Zapraszam do poczytania, może mi coś podpowiecie.
Mam pytanie do tych, co szukają już w XVIII-wiecznych czy jeszcze starszych metrykach .
Jak sobie radzicie z dopasowywaniem rodziców do dzieci?
O co chodzi? Otóż w późniejszych, XIX-wiecznych aktach ślubu są pełne dane przyszłych małżonków, a w szczególności imiona rodziców i panieńskie nazwiska matek. Mając tyle danych z łatwością można znaleźć (jeśli tylko są w parafii) akta chrztu nowożeńców, ale także różne dokumenty ich rodziców. Niestety w starszych księgach w akcie ślubu jest tylko informacja takiej treści:"małżeństwo między Janem Kowalskim a Janiną Nowakówną". Ani wieku, ani rodziców, ani miejsca urodzenia... Przy chrztach to samo, tylko imiona rodziców, nawet bez nazwiska panieńskiego matki, nie mówiąc już o jej wieku.
I co mam zrobić, jeśli znajdę tylko jedną osobę, urodzoną w okolicy, która pasuje do danych? Uznać, że to ta własciwa? Albo tylko jeden ślub z podobnie brzmiacymi imionami i nazwiskami?
A jeśli dodatkowo coś się nie zgadza w imionach w księdze zgonów? Zlekceważyć to? Zgon zgłaszano bez żadnych dokumentów, informacja była "na gębę", więc może się nie przejmować ewentualnymi imionami rodziców zmarłego?
Podobne rozważania wiodę na swoim blogu:
http://geneela.blox.pl/html
Zapraszam do poczytania, może mi coś podpowiecie.
Pozdrawiam, Ela
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
Podmagórscy,Jarosińscy,Nasińscy,Olszańscy,Zarzyccy,Cieślik,Gąsiorowscy,Brylscy,Żelaśkiewicz, Laskowscy-Kieleckie; Kraus, Tokarscy, Szwarling, Puzygier, Peszko, Mach-Łańcut; Michalewicz,Tkaczuk,Czajkowscy-Ukraina
-
Sawicki_Julian

Witam Ela ,taki problem z tym kto to są ci rodzice jak nie ma wpisu to ma prawie każdy, ja od trzech lat szukam i nic. Tu widzę tylko jeden plus by kogoś dopasować, ale nie na sto procent to to że trzysta lat temu było mniej ludzi to i mniej nazwisk się trafiało. A jak to co trzeba się trafiło to należy szukać w koło, może jakieś inne zapisy w historii regionu, czy w herbarzach, to według herbu, w hipotece jeśli mieli ziemie. Ale z nazwiskiem pospolitym Kowalski czy Nowak to trudno ich odróżnić, bo jest ich najwięcej w Polsce, chyba że pradziad zrobił coś złego lub dobrego np. królowi, wtedy to gdzieś zapisali ; pozdrawiam - Julian
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
ujmują inaczej powyższe słowa Juliana
spróbować wyjść poza metryki
w najgorszym razie dowiesz się więcej o regionie, w najlepszym - wzbogacisz historię rodziny o znacznie więcej niż "żył, ożenił się, spłodził i zmarł"
spróbować wyjść poza metryki
w najgorszym razie dowiesz się więcej o regionie, w najlepszym - wzbogacisz historię rodziny o znacznie więcej niż "żył, ożenił się, spłodził i zmarł"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- e_karczmarczyk

Julianie,
Kowalski i Nowak to tylko przykład, moi byli bardziej "niepowtarzalni"
Zeganowie (Zyganowie), Brylscy (Brelscy), Nasińscy (Nasieńscy, Nazińscy), Podmagórscy - tych nazwisk na szczęście jest mało.
Włodku,
a możesz mi podpowiedzieć, gdzie szukać takich wiadomości? Przynajmniej w odniesieniu do kieleckiej "ćwiartki" moich przodków.
Wiem, że cały "mój" Książ Wielki to były pokolenia majstrów szewskich w latach 1720- 1850. Jeden z teściów, czyli też mój przodek, był tam ślusarzem, a kolejny - sołtysem w Boczkowicach, par. Książ Mały.
Inna gałąź rodziny to owczarze (tych to dopiero nosiło po Polsce!) i kowale. Też mam sporo dziur do wypełnienia.
Kowalski i Nowak to tylko przykład, moi byli bardziej "niepowtarzalni"
Włodku,
a możesz mi podpowiedzieć, gdzie szukać takich wiadomości? Przynajmniej w odniesieniu do kieleckiej "ćwiartki" moich przodków.
Wiem, że cały "mój" Książ Wielki to były pokolenia majstrów szewskich w latach 1720- 1850. Jeden z teściów, czyli też mój przodek, był tam ślusarzem, a kolejny - sołtysem w Boczkowicach, par. Książ Mały.
Inna gałąź rodziny to owczarze (tych to dopiero nosiło po Polsce!) i kowale. Też mam sporo dziur do wypełnienia.
Pozdrawiam, Ela
-
Sawicki_Julian

No nigdy nie wiadomo Elu kim byli jeszcze, może byli z Twoich na Elekcji króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w 1764 roku , znalazłem taką stara książkę, może coś ktoś sobie znajdzie dla siebie, jest tez i sandomierskie, podaje link i pozdrawiam - Julian ;
http://books.google.pl/books?id=1WVZAAA ... ki&f=false
http://books.google.pl/books?id=1WVZAAA ... ki&f=false
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
o owczarzach to bym nie śmiał pisnąć
ja z boku się temu przypatruję i gdzie mi tam do kogoś z praktyką
e majstrowie szewscy to jest szansa na grube i tłuste pokłady
najbliższy (bo w serwisie) przykład:
http://archiwalia.genealodzy.pl/index.php?op=zs&zs=0008
"moi szewcy" mają, a zresztą
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publica ... 3417&tab=3
XVII wiek
itd
przy takim fachu i takich cechach to w ogóle..o metrykach zapomnij:) tzn traktuj pomocniczo a skup się na mistrzach
tak bez sprawdzanie napisałem..czy jakiekolwiek miejskie i cechowe z Książa się zachowały
i gdzie (bo niekoniecznie w APie)
ja z boku się temu przypatruję i gdzie mi tam do kogoś z praktyką
e majstrowie szewscy to jest szansa na grube i tłuste pokłady
najbliższy (bo w serwisie) przykład:
http://archiwalia.genealodzy.pl/index.php?op=zs&zs=0008
"moi szewcy" mają, a zresztą
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publica ... 3417&tab=3
XVII wiek
itd
przy takim fachu i takich cechach to w ogóle..o metrykach zapomnij:) tzn traktuj pomocniczo a skup się na mistrzach
tak bez sprawdzanie napisałem..czy jakiekolwiek miejskie i cechowe z Książa się zachowały
i gdzie (bo niekoniecznie w APie)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Brozek_Oskar

- Podziękował: 2 times
Tak w odstępstwie od tematu. Przeglądając Szczekociny natrafiłem na Gąsiora Karola może będzie to dla Ciebie pomocne
http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... 7/offset/3
Pozostali Gąsiorowie dopiero pojawiają się po dłuższym czasie
http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/89
Pozdrawiam, Oskar Brożek
http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... 7/offset/3
Pozostali Gąsiorowie dopiero pojawiają się po dłuższym czasie
http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/89
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Witam,
w moim przypadku znalazłem trochę informacji w aktach miejskich (akta radzieckie, grodzkie, wójtowskie itp.), w wypożyczonych mikrofilmach z AGAD, z okresu, który mnie interesował (~1745-1770). W jakimś akcie, wcześniej przegladanym, znalazłem informację, że "prapra..." był "viceadvocatus", dlatego poszedłem tym tropem i znalazłem imiona najstarszych moich "prapra...", przy okazji zakupu, którego dokonały ich dzieci. Może to niewiele (tylko imiona), ale sądzę, że w inny sposób nie byłoby to do znalezienia.
Pozdrawiam
w moim przypadku znalazłem trochę informacji w aktach miejskich (akta radzieckie, grodzkie, wójtowskie itp.), w wypożyczonych mikrofilmach z AGAD, z okresu, który mnie interesował (~1745-1770). W jakimś akcie, wcześniej przegladanym, znalazłem informację, że "prapra..." był "viceadvocatus", dlatego poszedłem tym tropem i znalazłem imiona najstarszych moich "prapra...", przy okazji zakupu, którego dokonały ich dzieci. Może to niewiele (tylko imiona), ale sądzę, że w inny sposób nie byłoby to do znalezienia.
Pozdrawiam
- e_karczmarczyk

Oskar,
Karola nie znam, a w tym drugim akcie jest Błażej, syn Łukasza, też nic mi te imiona nie mówią. Na razie niech to sobie poczeka, może jakiś związek się znajdzie, ale to i tak może być tylko boczna linia. Nazwisko Gąsior i Gasiorowski są bardzo popularne na Kielecczyźnie, więc mała szansa, że to w ogóle krewni.
Ale dzięki za dobre chęci
Tocho,
nie gniewaj się, ale może się podpisz choćby imieniem, taki tu zwyczaj panuje.
A za podpowiedzi dziekuję, spróbuję w takich aktach później pogrzebać. Na razie szukam raczej czegoś, co mogę w sieci znaleźć, czyli bez wstawania ze stołka
Karola nie znam, a w tym drugim akcie jest Błażej, syn Łukasza, też nic mi te imiona nie mówią. Na razie niech to sobie poczeka, może jakiś związek się znajdzie, ale to i tak może być tylko boczna linia. Nazwisko Gąsior i Gasiorowski są bardzo popularne na Kielecczyźnie, więc mała szansa, że to w ogóle krewni.
Ale dzięki za dobre chęci
Tocho,
nie gniewaj się, ale może się podpisz choćby imieniem, taki tu zwyczaj panuje.
A za podpowiedzi dziekuję, spróbuję w takich aktach później pogrzebać. Na razie szukam raczej czegoś, co mogę w sieci znaleźć, czyli bez wstawania ze stołka
Pozdrawiam, Ela
- Brozek_Oskar

- Podziękował: 2 times
-
Piotr_Juszczyk

Jedynym rozwiązaniem odnośnie tego pytania z początku jest robić spis wszystkich urodzonych (jak do geneteki). Wtedy nawet jeśli jest ślub Jana Nowaka (nie wszędzie popularne nazwisko) to po prostu patrzymy czy i ilu było Janów Nowaków na przestrzeni 10-20 lat (zapuszczamy filtr w Excelu i widzimy jak na dłoni). Jak jeden to z górki, gorzej jak więcej. Nawet jak wpiszemy błędnie, może kiedyś ktoś zweryfikuje.
- e_karczmarczyk

Matką Ludwika była Marianna, ale nazwisko panienskie miała inne. Ojcem Ludwika był Kasper, mam jego akt zgonu, chrzest dziecka z drugą żoną, wystepuje na obu ślubach Ludwika i wszędzie jest Kasprem. Czasem Gąsiorem, a czasem Gąsiorowskim, na zmianę. Ale to na pewno cały czas ten sam. Ludwik natomiast był Gąsiorem do roku 1850, potem już tylko pojawia się jako Gąsiorowski.Brozek_Oskar pisze:A czy przypadkiem urodzony w Mstyczowie Ludwik Gąsior nie był synem Karola i Marianny owczarzy?
Nie jest to też żadna pomyłka w imieniu, bo w czasie, gdy Karol się żenił, Kasper był (chyba już) mężem Marianny z Jarosińskich i jesienią tegoż 1826 roku urodził się mój Ludwik. Może Karol to brat Kaspra? Nie mam aktu ślubu ani z Marianna, ani z drugą żoną, więc nie znam rodziców.
A gdzie masz, że Karol to owczarz? Parobek jakiś, syn włościan.
Pozdrawiam, Ela
Pani Elu
Ni z gruszki ni z pietruszki
Akurat rodzina Nowak wbrew pozorom to chyba najbardziej zgenealogizowana rodzina w Polsce .
Dwie wielkie genealogie rodzin Nowak wielkopolskich od 1540 roku z Szamotuł i Wieleń Rosko .
A właśnie jestem przy swojej rodzinie Kowalczyk z Prus Wschodnich od 1695 roku są dane .
Ni z gruszki ni z pietruszki
Akurat rodzina Nowak wbrew pozorom to chyba najbardziej zgenealogizowana rodzina w Polsce .
Dwie wielkie genealogie rodzin Nowak wielkopolskich od 1540 roku z Szamotuł i Wieleń Rosko .
A właśnie jestem przy swojej rodzinie Kowalczyk z Prus Wschodnich od 1695 roku są dane .
Zapomniałem wpisu odnośnie sedna .
No chyba nie jest tak ,gdyż istnieją inwentarze .
Dzięki inwentarzom z Guberni Szczeberskiej dowiedziałem się ile owiec miał mój przodek i ile grochu i fasoli uprawiał.
A to tylko 1780 rok .
Oczywiście także dokałdny stan osobowy rodziny a wiek podany co do ilości dni niemowląt .
W inwentarzach z 1765 roku można dowiedzieć się nawet kiedy ostatnio wyremontował chałupę i czym pokrył dach mój przodek .
Pozdrawiam
No chyba nie jest tak ,gdyż istnieją inwentarze .
Dzięki inwentarzom z Guberni Szczeberskiej dowiedziałem się ile owiec miał mój przodek i ile grochu i fasoli uprawiał.
A to tylko 1780 rok .
Oczywiście także dokałdny stan osobowy rodziny a wiek podany co do ilości dni niemowląt .
W inwentarzach z 1765 roku można dowiedzieć się nawet kiedy ostatnio wyremontował chałupę i czym pokrył dach mój przodek .
Pozdrawiam
- e_karczmarczyk

OK. Chciałam tylko dla przykładu wrzucić jakieś popularne nazwisko, a sama nie mam nic wspólnego z Nowakamirwelka pisze: Akurat rodzina Nowak wbrew pozorom to chyba najbardziej zgenealogizowana rodzina w Polsce .
A te inwentarze gdzie można znaleźć? Nie spotkałam się dotąd z czymś takim.
Pozdrawiam, Ela