T:"WIĘCŁAWSKI - Cielce powiat Turek"
Szukam informacji o rodzinie Więcłąwskich mieszkających na przełomie XIX i XX wieku we wsi Cielce powiat Turek okolice Kalisza.
Imiona: Florentyna po mężu Więcławska zm. ok 1921, jej mąż Tomasz oraz dzieci Zofia, Maria, Czesław, Marian, Amelia, Eufemia.
Dziękuję.
ozzie
Więcławski - Cielce powiat Turek
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Ewa_Wojciechowska

Moja prababcia to Józefa z domu Więcławska ur ok 1883r w Turkowicach koło Turku jej rodzice to Józef i Marianna z Dopieralskich. Nie wiem skąd oni pochodzili. Nic więcej niestety nie wiem. Jestem w trakcie poszukiwań.
Może razem jakoś to połączymy:)
Cielce obecnie należą do gminy Warta, powiat sieradzki. Jak było kiedys nie wiem.
ewa
Może razem jakoś to połączymy:)
Cielce obecnie należą do gminy Warta, powiat sieradzki. Jak było kiedys nie wiem.
ewa
-
Marynicz_Marcin

W 1877r. Cielce należały do parafii Góra, więc zapewne tam należałoby szukać.
Ze swojej strony dodam, że część moich przodków po kądzieli wywodzi się z pobliskiego Witowa (par. Warta)
Ze swojej strony dodam, że część moich przodków po kądzieli wywodzi się z pobliskiego Witowa (par. Warta)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Ewa_Wojciechowska

Ojciec Józefy z domu Więcławski pochodził z Brudzewa i tam jest jego akt małżeństwa z Marianną z Dopieralskich z roku 1863, syn Adama i Małgorzaty chyba z Czernickich ale tego nie jestem pewna. W 1883 roku w Turkowicach urodziła im sie córka Józefa. Tak więc może się przenosili a może to zupełnie inna rodzina. Ale tego nazwiska za często się nie spotyka
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ewo, moja babcia Zofia z Wieclawskich urodzila sie w Cielcach powiat Turek, a wiec bardzo blisko Twojej rodziny. Choc imiona z Twej rodziny nie sa mi znane, podejrzewam ze nasze rodziny byly skoligacone skoro mieszkaly tak blisko siebie. Pozdrawiam i jesli cos wiecej znajdziesz, to prosze podziel sie ze mna przez prywatna wiadomosc.
Ozzie
Ozzie