Górnik Olkuski

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

JanNiedźwiadek

Sympatyk
Nowicjusz

Górnik Olkuski

Post autor: JanNiedźwiadek »

Witam!

Chciałbym prosić o pomoc w ustaleniu przynależności Jakuba Niedźwiadka górnika z Olkusza do właściwego stanu. Zastanawia mnie fakt, że pisze,że jest górnikiem z Olkusza czli to oznacze, że z samego miasta, czy może określajedynie wykonywany zawód w koplniach olkuskich?

pozdrawiam, Jan Niedźwiadek
dpawlak

Nieaktywny

Górnik Olkuski

Post autor: dpawlak »

Janie podejrzewasz przodka że mieszkając w Olkuszu jeździł na szychtę do Bytomia?
To chyba nie te czasy, pracowało się tam gdzie mieszkało a nie jeździło przez pół kraju do pracy.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Górnicy...jeszcze jedna grupa łamiąca popularny, wbijany w szkołach podział na szlachtę, chłopstwo i duchowieństwo

Nie wiem jakie lata, ale temat bardzo interesujący. Dokumenty w kopalniach (muzeach, ale nie tylko) przechowywane są długo i z pietyzmem. Największa szansa oczywiście o "ważniejszych", nie o każdym będzie, ale w Olkuszu mogą mieć zadziwiające rzeczy.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
JanNiedźwiadek

Sympatyk
Nowicjusz

W takim razie powiedzcie na czym ten łamiący stereotypy satnowe podział polega? Sam myślę, że skoro był z Olkusza to raczej możliwe jest, że był chociaż plebejuszem.
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Olkusz otrzymał prawa miejskie i przywilej miasta górniczego. W górnictwie kruszcowym pracowali wykwalifikowani górnicy / np. umiejętność wzbogacania rud za pomocą płuczek/. Do robót pomocniczych przy odwadnianiu, transporcie zatrudniano nawet chłopów. Górnicy korzystali z licznych przywilejów m.in. wolności osobistej, swobodnego osiedlanie się górników bez wnoszenia opłat miejskich.
Nie podałeś o jaki okres chodzi, a to przecież rzecz podstawowa. Przejrzyj „Dziennik Praw Księstwa Warszawskiego” i „Dziennik Praw Królestwa Polskiego”. Spróbuj również znaleźć informacje dotyczące przywilejów miasta górniczego i jak one funkcjonowały w XIX w. ?

Punktem wyjścia do znalezienia odpowiedzi na Twoje pytanie może być to
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... npD4s22Umg
Krzysztof
JanNiedźwiadek

Sympatyk
Nowicjusz

Dokładnie Jakub Niedźwiadek występuje pod rokiem 1564.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, o kopalniach i górnikach w dawnych czasach, ale nie z Olkusza tylko z Chęcin i okolic można poczytać w tym linku, podając to mam na uwadze że ktoś przy okazji znajdzie coś ciekawego dla siebie. Bo wydaje mi się ze o forum to nie tyko wytyczne dla danej osoby, ale czerpanie wiedzy wszystkich genealogów zwłaszcza tych domowych ; pozdrawiam i podaje link - Julian ;
http://www.polona.gov.pl/dlibra/doccont ... =4&lang=pl
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Jeżeli XVI w. to nieco o przywilejach, podziale na : gwarków (cultores montium), górników (montanistae) i robotników (laboratores). Jak z tego wynika górnicy nie podlegali prawu miejskiemu. Trudno tu chyba o jednoznaczną kwalifikację. Ponieważ górnicy olkuscy mieszkali głównie na przedmieściach, zaliczyłbym to do jurydyk, takimi przywilejami cieszyła się szlachta, która miała dwory w obrębie murów miejskich, duchowieństwo / ale głowy nie dam/

Oprócz górników mamy w tym czasie w Olkuszu całą rzeszę rzemieślników nastawionych na obsługę kopalń, hut, i zakładów pomocniczych.
http://pl.wikisource.org/wiki/Encyklope ... ska/Gwarek
Wstaw w Google "Ordunek gorny" i przysięgli gorni w "Strzodę po świętym Marcinie
Krzysztof
JanNiedźwiadek

Sympatyk
Nowicjusz

Opis z którego korzystam mówi, że zaczęto szyb budować, który mieli wykonać dwaj górnicy Olkuscy Matys Doyka i Jakub Niedźwiadek.
Awatar użytkownika
azielik

Sympatyk

Post autor: azielik »

Ja też mam górnika olkuskiego. Niedawno dopiero zawitałem do Olkusza w poszukiwaniach więc jestem na etapie zbierania wiedzy. Ów górnik (dzisiejsze słowa znaczenie jest mocno umniejszające) to Jan nie będę dużo się rozpisywał tylko wrzucę pewien cytat:

"Niezwyczaynym od dawnych lat zalewkiem, rzeka ta przy bytności kommissyi naszey, tak bardzo inundavit, że przez trzy dni y przez trzy nocy, gwałtem wszystkim miasto grobel górnych (kopalnianych) broniąc, utrzymać nie mogło nagłego tak straszney wady impetu, która przerwawszy wszystkie obstacula swoie, góry te zatopiła, ziemią zasypała, zawaliła, popsowała, Jakóba Bigaia mieszczanina y górnika olkuskiego, dwie góry opolne Fortuna y Jędrzeie nazwane studzienkę sztolną, wachy sztolne, Jana R. górnika także olkuskiego dom podebrany, w nim piwnice, piece zawalone y zruinowane, ogród iego, w którym furstusze płókano y ztąd olborę płacono zatopiony y doły te skąd furstusze płókano, ziemią zawalone. O czym przysięgłe świadectwo w aktach żupnych zeznane, produkował pomieniony R."

Cytat pochodzi ze "Sprawozdanie Kommisarzy do przejrzenia ekonomii olkuskiej po śmierci Króla Michała, r.1674 wysłanych, o stanie kopalń olkuskich". I tu mam kilka pytań. Czy bycie gwarkiem było dziedziczne, w sensie czy wspomniany szyb mógł być eksploatowany przez potomków Jana? Gdzie mogę szukać wspomnianych w cytacie akt żupnych? Co ta za dzieło Łabęckiego wspomniane w linku? Czy gwarkowie terminowali tak jak członkowie cechów? Ergo czy zapisy nazwijmy je "zawodowymi"o potomkach Jana będą gdzieś w papierach żupnych?

Pozdrawiam,

Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”