Głupie pytanie....
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Głupie pytanie....
Dzień dobry,
Może to głupie pytanie ale wolę się zapytać.
Czy
osoby które urodziły się w 1919 i 1921 (rodzeństwo) jest zapisane w aktach urodzenia a nie ma ich w zgonach??
Czy kiedyś nie zapisywali??
Dodam że w 1922 rodzi się ich siostra a później co kilka lat następni.
I Oni ich nie pamiętają.
pozdrawiam
Mikołaj
Może to głupie pytanie ale wolę się zapytać.
Czy
osoby które urodziły się w 1919 i 1921 (rodzeństwo) jest zapisane w aktach urodzenia a nie ma ich w zgonach??
Czy kiedyś nie zapisywali??
Dodam że w 1922 rodzi się ich siostra a później co kilka lat następni.
I Oni ich nie pamiętają.
pozdrawiam
Mikołaj
-
Marynicz_Marcin

Głupie pytanie....
A czy Ty pamiętasz, jak rodziło się Twoje starsze rodzeństwo?
Czasami było tak (przypadek z XIX wieku), że chrzty odnotowywali w jednej parafii, a
zgony w drugiej.
Czasami było tak (przypadek z XIX wieku), że chrzty odnotowywali w jednej parafii, a
zgony w drugiej.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Głupie pytanie....
Nie było powodu by ich nie wpisywać. Wyjątek to chyba urodzenie martwe lub zgon przed zgłoszeniem urodzenia np po kilku godzinach.
Rodzeństwo jest późniejsze, skoro nie pamiętają to widocznie wcześniejsze zmarły w młodym wieku, mam to samo u swojego taty, wiadomo tylko, że pierworodna była dziewczynką, na szczęście bardzo wąski zakres poszukiwań, to kiedyś znajdę w USC.
Rodzeństwo jest późniejsze, skoro nie pamiętają to widocznie wcześniejsze zmarły w młodym wieku, mam to samo u swojego taty, wiadomo tylko, że pierworodna była dziewczynką, na szczęście bardzo wąski zakres poszukiwań, to kiedyś znajdę w USC.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Głupie pytanie....
Wszystko było by ok gdyby nie to że:
Ok młodsze rodzeństwo rodzeństwo nie pamięta ich
Ale przed nimi mieli jeszcze 5 przyrodnich którzy również ich nie pamiętają.
Ogólnie to nikt nie wiedział o ich istnieniu,dopiero w USC ich odnalazłem.
Gdy dziecko urodziło sie w 1921 a nastepne w 1922 to przeprowadzali by się na rok??
Ok młodsze rodzeństwo rodzeństwo nie pamięta ich
Ale przed nimi mieli jeszcze 5 przyrodnich którzy również ich nie pamiętają.
Ogólnie to nikt nie wiedział o ich istnieniu,dopiero w USC ich odnalazłem.
Gdy dziecko urodziło sie w 1921 a nastepne w 1922 to przeprowadzali by się na rok??
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
-
Marynicz_Marcin

Głupie pytanie....
Czemu nikt nigdy nie wiedział o tym, że mój dziadek miał oprócz czterech przyrodnich sióstr miał także
trzech braci od tej samej matki !!
Na dodatek mój dziadek urodził się jako drugi (1924r.), a jego najmłodszy z braci w 1926, a zmarł w 1934, więc
mój dziadek miał 10 lat, czyli był już świadom otaczającego go świata. Na świecie były też już dwie siostry przyrodnie.
trzech braci od tej samej matki !!
Na dodatek mój dziadek urodził się jako drugi (1924r.), a jego najmłodszy z braci w 1926, a zmarł w 1934, więc
mój dziadek miał 10 lat, czyli był już świadom otaczającego go świata. Na świecie były też już dwie siostry przyrodnie.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Marcin Marynicz
- Skrzypczak_Bogumiła

Głupie pytanie....
Mikołaju a może zostały oddane na wychowanie do krewnych i wcale nie zmarły w dzieciństwie ?
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Głupie pytanie....
Też właśnie nad tym myślałem, może nawet żyją...
Ale jak by to mogło byc??
dzieci męża wychowuje,pózniej po tych 2, jeszcze 6 swoich, troche to niemożlliwe
Ale jak by to mogło byc??
dzieci męża wychowuje,pózniej po tych 2, jeszcze 6 swoich, troche to niemożlliwe
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Mikołaj Korgol-Sowiński
Głupie pytanie....
Niedawno trafiłem na kuzynkę mojej babci, która chociaż ma dziś pod 90 lat i zaawansowanego alzheimera wciąż pamięta i nie może przeboleć, że jej mama dała ją do chowania swojej siostrze dom obok. Moją drugą babcię też przez jakiś czas wychowywali krewni - a dokładniej stryj.
Wracając do pierwszego postu. proponuję sięgnąć do historii regionu i sprawdzić czy w okolicy nie były prowadzone działania wojenne, czy nie było jakichś epidemii, które dość licznie mogły występować w zniszczonym wojną, wygłodniałym i zubożałym kraju.
Wracając do pierwszego postu. proponuję sięgnąć do historii regionu i sprawdzić czy w okolicy nie były prowadzone działania wojenne, czy nie było jakichś epidemii, które dość licznie mogły występować w zniszczonym wojną, wygłodniałym i zubożałym kraju.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Wojciech P.