Poszukuję zaginionego w II WŚ dziadka Piotra Jaworskiego

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

topoho

Post autor: topoho »

PROSZĘ O POMOC! Poszukuję mojego dziadka, którego w styczniu 1944 r. aresztowało GESTAPO w Brześciu Litewskim. Osadzono go w twierdzy brzeskiej, gdzie żona nosiła mu systematycznie paczki, które były przyjmowane. W lutym lub marcu 1944 odmówiono przyjęcia z informacją, że "takiego tu nie ma". Od tej pory nikt już więcej dziadka nie widział.
Szukałam już na Białorusi poprzez PCK, w stratach.pl, w Arolsen - nigdzie nie ma informacji na temat śledztwa w jego sprawie, a w obozie nie siedział...
Oczywiście nie wiem, PCK chyba będzie dalej szukać? Mnie w każdym razie przyszły do głowy archiwa gestapo. Nie spodziewam się fajerwerków, bo zaczynam silnie podejrzewać (po zaznajomieniu się z tematem), że prawdopodobnie zastrzelono go przy ucieczce z transportu, ale kartotekę to mu chyba w GESTAPO założyli??? Czy w ogóle takie archiwa istnieją?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

proszę jeszcze zajrzeć do Indeksu Represjonowanych:
http://www.indeks.karta.org.pl/pl/wyszukiwanie.jsp

Pozdrawiam
AK
topoho

Post autor: topoho »

Dziękuję za podpowiedź, indeks też sprawdziłam. I - co dziwniejsze - znalazłam dziadka. Tylko problem w tym, że w ostatecznym rozrachunku zabili go Niemcy... Stąd myśl o archiwach gestapo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”