Chrzest-tak późno?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Chrzest-tak późno?
T: "chrzest-tak późno??"
Dzień dobry,
Zwracam się z zapytaniem czy ktoś kiedyś się spotkał aby dziecko było chrzczone w wieku 17 lat?? Ktoś wie jaki był tego powód?
akt ur. Heliodor Sowiński
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/946 ... e8409.html
pozdrawiam
Mikołaj Korgol
Dzień dobry,
Zwracam się z zapytaniem czy ktoś kiedyś się spotkał aby dziecko było chrzczone w wieku 17 lat?? Ktoś wie jaki był tego powód?
pozdrawiam
Mikołaj Korgol
-
Slawinski_Jerzy

-
Piotr_Juszczyk

Czasem dziecko chrzczono normalnie, parę dni po urodzeniu ale ksiądz zapominał wpisać. Potem po latach przychodziło np. do ślubu, panika z szukaniem chrztu i wpisywało się w wolnym miejscu że dziecko ochrzczone zostało przy urodzeniu.
Zdarza się nie tak rzadko na takie akty trafić. Nie w tym roczniku.
Raz znalazłem zapis "spisano z odnalezionej kartki".
Zdarza się nie tak rzadko na takie akty trafić. Nie w tym roczniku.
Raz znalazłem zapis "spisano z odnalezionej kartki".
Dzien dobry,
Oczywiscie, ze sie zdarzalo. dziecko ochrzczone po urodzeniu, akt nie zostal spisany, gdyz ktos zapomnial, moze ojciec, a moze ksiadz. Po latach okazuje sie, ze dziecko nie ma aktu chrztu, wiec wpisuje sie poprawke. Mam identyczny akt z tych samych lat z parafii Rawa Mazowiecka. Powod braku aktu "niestawiennictwo ojca".
W polowie XIX wieku byla tez moda chrzczenia dzieci duzo pozniej, szczegolnie wsrod szlachty i mieszczanstwa.. Czeste sa przypadki chrztow nastolatkow. Najciekawsze sytuacje, jakie spotkalam to chrzty mlodszych dzieci najpierw, a dopiero w kilka lat pozniej chrzty ich starszego rodzenstwa. Tutaj nie rozumiem dlaczego. Czyzby w dniu chrztu mlodszego brata, rodzice nie pamietali, ze starszy brat jeszcze nie zostal ochrzczony ?
Pozdrowienia,
Bozenna
Oczywiscie, ze sie zdarzalo. dziecko ochrzczone po urodzeniu, akt nie zostal spisany, gdyz ktos zapomnial, moze ojciec, a moze ksiadz. Po latach okazuje sie, ze dziecko nie ma aktu chrztu, wiec wpisuje sie poprawke. Mam identyczny akt z tych samych lat z parafii Rawa Mazowiecka. Powod braku aktu "niestawiennictwo ojca".
W polowie XIX wieku byla tez moda chrzczenia dzieci duzo pozniej, szczegolnie wsrod szlachty i mieszczanstwa.. Czeste sa przypadki chrztow nastolatkow. Najciekawsze sytuacje, jakie spotkalam to chrzty mlodszych dzieci najpierw, a dopiero w kilka lat pozniej chrzty ich starszego rodzenstwa. Tutaj nie rozumiem dlaczego. Czyzby w dniu chrztu mlodszego brata, rodzice nie pamietali, ze starszy brat jeszcze nie zostal ochrzczony ?
Pozdrowienia,
Bozenna
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
A może upatrzyli sobie "bogatego" chrzestnego, który w okreeślonym czasie nie mógł sie stawić, bo np przebywał w interesach za granicą? I ciągle czekali aż przyjedzie i będzie miał czas dla u bogich krewnych? I stąd takie opóźnienie?
Nie twierdzę, że tak było, ale w literaturze spotkałam taką przyczynę opóźnienia chrztu (tylko teraz zupełnie nie mogę sobie przypomnieć gdzie?).
Małgorzata
Nie twierdzę, że tak było, ale w literaturze spotkałam taką przyczynę opóźnienia chrztu (tylko teraz zupełnie nie mogę sobie przypomnieć gdzie?).
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- kwroblewska

- Otrzymał podziękowania: 5 times
kola16 pisze: Zwracam się z zapytaniem czy ktoś kiedyś się spotkał aby dziecko było chrzczone w wieku 17 lat?? Ktoś wie jaki był tego powód?
kola16 pisze:W takim razie jaka jest data na początku bo mnie sie wydaje ze jest rok 1861 a pózniej jest napisane że urodził sie w w 1841.
aj
Kola16 –
czytaj zawsze cały akt!!!
A w tym napisano- tak widzę ; ..... Akt ten urodzenia wówczas nie został spisany z powodu niestawienia się ojca ani świadków...
A Heliodor urodził się w 1843 i nazajutrz po urodzeniu zostało ochrzczone w Kosciele ……
I w 1861 akt chrztu dopiero został spisany /wpisany do księgi.
A więc nie było chrztu dziecka/młodzieńca w wieku lat 17.
____
Krystyna
Dziekuję za odpowiedź,
Najmilsze forum to to nie jest...
Pani Krystyno a nie mogłaby pani mi napisać grzecznie,żebym przeczytał dokładnie cały akt i wtedy zadał pytanie a nie od razu krzyczec i na dodatek nie pozwolic mi samemu tego sprawdzic, tylko od razu mi pani odpowiedz.... Pani na pewno wszystko wiedziała gdy zaczęła sie interesowac genealogia....
Na wszystkich forach pani zawsze cos do mnie ma, cos pani zrobiłem??
pozdrawiam i życzę miłego dnia
Mikołaj
Najmilsze forum to to nie jest...
Pani Krystyno a nie mogłaby pani mi napisać grzecznie,żebym przeczytał dokładnie cały akt i wtedy zadał pytanie a nie od razu krzyczec i na dodatek nie pozwolic mi samemu tego sprawdzic, tylko od razu mi pani odpowiedz.... Pani na pewno wszystko wiedziała gdy zaczęła sie interesowac genealogia....
Na wszystkich forach pani zawsze cos do mnie ma, cos pani zrobiłem??
pozdrawiam i życzę miłego dnia
Mikołaj
- kwroblewska

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Mikołaju,
Ależ już wcześniej w tym temacie dostałeś odpowiedź
A podobne uwagę do Ciebie aby czytać całość
Krystyna
Ależ już wcześniej w tym temacie dostałeś odpowiedź
gdybyś przeczytał ten post i wrocił do aktu - przeanalizował zapis ale pewnie nie przeczytałeś i napisałam żeby nie było wątpliwości.Slawinski_Jerzy pisze: W akcie wyraznie zapisane jest, że dziecko ochrzczono nazajutrz po urodzeniu.
Przyczyna dla której nie spisano aktu też jest podana.
A podobne uwagę do Ciebie aby czytać całość
____dpawlak pisze: Naprawdę wszystko po polsku i wyraźnie pisze,
po prostu przeczytaj uważnie cały akt, a nie po łepkach.
Krystyna
Zdarzały się jednak też późne chrzty. mój pra-pra-pra dziadek Tymoleon Zajdlicz (różnie jest pisane w dokumentach jego nazwisko) został ochrzczony w wieku 32 lat, kilka tygodni przed swoim ślubem
metryka chrztu nr 6, par. rzym-kat św. Jana – 4 stycznia 1844, Warszawa, Tymoleon Jan Zajdlicz
Urodził się w czasie napoleońskich wojen, jego ojciec płk Józef Zajdlicz (Zejdlitz, de Seydlitz) był wojskowym, albo nikt nie miał wówczas głowy do tego by zajmować się chrztem, albo ochrzczono go gdzieś, nikt nie wiedział gdzie, a potrzebny był do ślubu spisany akt...
metryka chrztu nr 6, par. rzym-kat św. Jana – 4 stycznia 1844, Warszawa, Tymoleon Jan Zajdlicz
Urodził się w czasie napoleońskich wojen, jego ojciec płk Józef Zajdlicz (Zejdlitz, de Seydlitz) był wojskowym, albo nikt nie miał wówczas głowy do tego by zajmować się chrztem, albo ochrzczono go gdzieś, nikt nie wiedział gdzie, a potrzebny był do ślubu spisany akt...