Wniosek do USC w Wa-wie o wyd. aktu ur. - nie znam dzielnicy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

pisky13

Wniosek do USC w Wa-wie o wyd. aktu ur. - nie znam dzielnicy

Post autor: pisky13 »

Witam

Na stronach USC w Warszawie znalazłem wzór wniosku o wydanie aktu urodzenia. Niestety nie wiem w której części Warszawy urodził się mój dziadek, a we wniosku jest pole "dzielnica". Gdzie zatem mogę taki zniosek złożyć. Znam tylko dokładną datę urodzenia oraz imiona i nazwiska dziadka i jego rodziców. Czy jest możliwość, aby załatwić sprawę bez odwiedzania Warszawy? Jeśli tak, to co powinienem wysłać oprócz wniosku? Skan dowodu?

Proszę o pomoc.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

" wzór wniosku o wydanie aktu urodzenia"
odpisu aktu urodzenia, co istotne

"nie wiem, w której części Warszawy urodził się mój dziadek"
jeśli nie wiesz i nie ma szans, żebyś się dowiedział...to trudno:(

"Gdzie zatem mogę taki zniosek złożyć"
tak jak na stronie USC podano:)
ale zadzwoń lub napisz maila, żeby ustalić jak będzie najsensowniej (może pozostawać kilka kwestii np czy mają zgon w systemie, wykazanie pokrewieństwa)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
pisky13

Post autor: pisky13 »

Okazuje się, że dzielnica to nie wszystko i w celu uzyskania odpisu aktu urodzenia osoby z roku 1930 wymagana jest również parafia :-(
No nic, wysłałem faksem wniosek z tym co wiedziałem i pozostaje czekać czy znajdą, czy nie. Jeśli dokument zachował się w którejś parafii to chyba będę musiał odwiedzać je po kolei:-(
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie jest wymagana
jest mocna wskazana
ktoś to musi znaleźć przecież

posprawdzaj adresy z książek adresowych? jak nie masz szans na ustalenie to nie masz, ale także w naszym interesie (tcyh kóryz będą czekać na inne akty oddalające się, bo w USC będą szukać) spróbuj
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

Ja znam datę zgonu i parafię w której mieszkał zmarły w Warszawie. Ale wiem również że zmarł w szpitalu. Był to rok 1924. I tak się zastanawiam jaki to mógł być szpital? Czy też może wpisano go do parafii na terenie której mieszkał? Czy ma ktoś może wiedzę albo wykaz warszawskich szpitali w 1924 r. i do jakich parafii należały?
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Akt zgonu powinien był zostać wystawiony w parafii właściwej dla miejsca zgonu, tak więc szpitala.
Polecam kontakt z Panem Michałem Kordowskim, pracownikiem USC Warszawa: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
Być może będzie w stanie Ci pomóc.

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”