Koncert Niepodległości - prosba o pomoc

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jacek_Górski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jacek_Górski »

Tematem IV Koncertu Niepodległości, który odbedzie się 11 listopada w Muzeum Powstania Warszawskiego, będą cudzoziemcy oraz mniejszości narodowe i wyznaniowe walczący o Niepodległą. Temat to fascynujacy i zaskakujacy nawet nas genealogów, co już niejedno w swoich korzeniach odkryli :). O wpływie obcokrajowców na naszą wojskowość świadczyć mogą wywodzące się z Serbii i Węgier słowo huzar, rycerz pochodzący od niemieckiego rittera czy tatarskie słowo ułan. W nieskończoność można by snuć opowieści o „polskim patriotyzmie” Gruzinów, Ormian, Szkotów, Węgrów, Włochów, Anglików, Amerykanów, Czechów, Francuzów, Holendrów, Tatarów i wielu innych, także Rosjan i Niemców, których zwykle postrzegamy jako naszych wrogów. Zaskakujacy jest udział w wyprawie kijowskiej Chrobrego - zarówno egzotycznych wikingów czy pieczyngów, jak i rycerzy niemieckich. Czy ktoś z was słyszal o czarnoskórym czy chińskim Powstańcu Wielkopolskim!? Przedrozbiorowa Rzeczpospolita była wspólnotą Polski, Rusi i Litwy, jednocześnie najbardziej multikulturowym i wielonarodowym państwem ówczesnej Europy, w którym mniejszości cieszyły się wyjątkową swobodą kulturowa i religijną. Polacy innych wyznań ramię w ramię z katolikami stawali w obronie Ojczyzny. Świetnie oddaje to symbolika warszawskiego Pomnika Poległym i Pomordowanym na Wschodzie, gdzie wśród krzyży katolickich stłoczonych na kolejowej platformie, widzimy krzyże prawosławne, żydowskie macewy czy islamskie słupy nagrobne.
Dzisiejsza wizyta na Starych Powazkach, gdzie udałem sie w poszukiwaniu poległych w wojnie polsko-bolszewickiej Francuzów ( zdjęcie z bazy komitetu powązkowskiego http://www.komitetpowazkowski.home.pl/pdf/1311.pdf ), uswiadomiła mi, że nasze genealogiczne archiwa mogą kryć niezwykłe historie, która nigdy nie zostały odnotowane w źródłach naukowych.

W związku z tym mam prośbę o opisywanie w tym wątku podobnych historii na które trafiliscie przy okazji własnych badań. Niektóre z nich mogą pomóc uzupełnić scenariusz tegorocznego Koncertu, nad którym teraz pracuję.
Jestem dostepny pod mailem koncertniepodleglosci at gmail.com

Przy okazji serdecznie zapraszam na IV Koncert Niepodległosci do MPW, a także na jego stronę www.koncertniepodleglosci.pl

Jacek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jacek, popieram taki pomysł by trochę patriotycznie napisać tu o pamięci poległych, ale nie widzę tu chętnych do napisania historii, z drugiej strony biorąc, nie bardzo jest publicznie o czym pisać, wszystko co związane z powstaniami i wojnami to złe. Szlachta najbogatsza których są podpisy pod każdym z trzech rozbiorów Polski, dodam że Francja jako pierwsza podpisała się pod tymi rozbiorami, nasi zapomnieli o tym i choć wszyscy w 1814 roku opuścili Napoleona, to Polacy zachowali się godnie i byli do końca z wojskiem ( tylko Turcja nie uznała rozbiorów Polski ). Magnaci nie chcieli by powstańcy wygrali i odebrali im ziemie, tak jak to zapoczątkował Uniwersałem Połanieckim trochę i zgodnie z uchwalaną konstytucją w 1791 roku Tadeusz Kościuszko. Dzień 11 listopada jest świętem opartym na wydarzeniach jak się nie mylę z 1918 roku, rozbrojeniem np. Prusaków i końcem I wojny. Ale wolność nie dana nam była na długo, po ostatniej wojnie jak mi się wydaje spełniła się wola chłopa pańszczyźnianego ze miał swój kawałek ziemi, czy tak dużo musiało zginąć ludzi by się to dokonało. Na koniec powiem że tyle powstań i wojen na naszej ziemi powinno nas wszystkich nauczyć szacunku do sąsiadów bo uważam ze o połowę grobów by było mniej z tamtych czasów, gdyby się ludzie sami nie oskarżali i nie donosili sąsiad na sąsiada ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”