Tematem IV Koncertu Niepodległości, który odbedzie się 11 listopada w Muzeum Powstania Warszawskiego, będą cudzoziemcy oraz mniejszości narodowe i wyznaniowe walczący o Niepodległą. Temat to fascynujacy i zaskakujacy nawet nas genealogów, co już niejedno w swoich korzeniach odkryli

. O wpływie obcokrajowców na naszą wojskowość świadczyć mogą wywodzące się z Serbii i Węgier słowo huzar, rycerz pochodzący od niemieckiego rittera czy tatarskie słowo ułan. W nieskończoność można by snuć opowieści o „polskim patriotyzmie” Gruzinów, Ormian, Szkotów, Węgrów, Włochów, Anglików, Amerykanów, Czechów, Francuzów, Holendrów, Tatarów i wielu innych, także Rosjan i Niemców, których zwykle postrzegamy jako naszych wrogów. Zaskakujacy jest udział w wyprawie kijowskiej Chrobrego - zarówno egzotycznych wikingów czy pieczyngów, jak i rycerzy niemieckich. Czy ktoś z was słyszal o czarnoskórym czy chińskim Powstańcu Wielkopolskim!? Przedrozbiorowa Rzeczpospolita była wspólnotą Polski, Rusi i Litwy, jednocześnie najbardziej multikulturowym i wielonarodowym państwem ówczesnej Europy, w którym mniejszości cieszyły się wyjątkową swobodą kulturowa i religijną. Polacy innych wyznań ramię w ramię z katolikami stawali w obronie Ojczyzny. Świetnie oddaje to symbolika warszawskiego Pomnika Poległym i Pomordowanym na Wschodzie, gdzie wśród krzyży katolickich stłoczonych na kolejowej platformie, widzimy krzyże prawosławne, żydowskie macewy czy islamskie słupy nagrobne.
Dzisiejsza wizyta na Starych Powazkach, gdzie udałem sie w poszukiwaniu poległych w wojnie polsko-bolszewickiej Francuzów ( zdjęcie z bazy komitetu powązkowskiego
http://www.komitetpowazkowski.home.pl/pdf/1311.pdf ), uswiadomiła mi, że
nasze genealogiczne archiwa mogą kryć niezwykłe historie, która nigdy nie zostały odnotowane w źródłach naukowych.
W związku z tym mam prośbę o opisywanie w tym wątku podobnych historii na które trafiliscie przy okazji własnych badań. Niektóre z nich mogą pomóc uzupełnić scenariusz tegorocznego Koncertu, nad którym teraz pracuję.
Jestem dostepny pod mailem koncertniepodleglosci at gmail.com
Przy okazji serdecznie zapraszam na IV Koncert Niepodległosci do MPW, a także na jego stronę
www.koncertniepodleglosci.pl
Jacek