Prosze o pomoc - Jesionowo
Moderatorzy: maria.j.nie, maria.j.nie, elgra, elgra, kaphis, kaphis
-
Magdalena_Smolska

Witam,
Pomóżcie rozwiązać następującą zagadkę: Prababka urodziła się w Jesionowie, ale nigdzie nie mogę znaleźć tej miejscowości.W słowniku geograficznym Królestwa Polskiego nie odnalazłam , w wyszukiwarkach też nie... Prababcia twierdziła ,że to było na terenach Białorusi ( przed wojną?)
Później znalazła się u swojej siostry w Brodach ( Ukraina).Po czym wyszła za mąż w Równem. Zupełnie nie wiem jak to powiązać? Mam tylko odpis zgonu i tam widnieje miejsce urodzenia -Jesionów.
Jeżeli ktoś coś wie, to poproszę o pomoc.
Pomóżcie rozwiązać następującą zagadkę: Prababka urodziła się w Jesionowie, ale nigdzie nie mogę znaleźć tej miejscowości.W słowniku geograficznym Królestwa Polskiego nie odnalazłam , w wyszukiwarkach też nie... Prababcia twierdziła ,że to było na terenach Białorusi ( przed wojną?)
Później znalazła się u swojej siostry w Brodach ( Ukraina).Po czym wyszła za mąż w Równem. Zupełnie nie wiem jak to powiązać? Mam tylko odpis zgonu i tam widnieje miejsce urodzenia -Jesionów.
Jeżeli ktoś coś wie, to poproszę o pomoc.
-
Magdalena_Smolska

Zapomniałam dodać, że moja babcia ( jej synowa) twierdzi ,ze Jesionów lub Jesionowo to dzisiejsza Ukraina.
Co nie zmienia faktu ,ze tam też nic nie znalazłam.
Pozdrawiam
Magdalena Smolska - Kwinta
Co nie zmienia faktu ,ze tam też nic nie znalazłam.
Pozdrawiam
Magdalena Smolska - Kwinta
- Cieśla_Jerzy

Czy brałaś pod uwagę miejscowość o podobnym brzemieniu – JESIONÓWKA.
Z przedwojennego skorowidza miejscowości RP wynika, że na terenie dzisiejszej Ukrainy były takie dwie:
- jedna w Jasionówka w gminie Szczurzyn, powiat Łuck województwo wołyńskie, parafia Bożyszcze,
- druga Jasionówka w gminie Werba, powiat Włodzimierz, województwo wołyńskie, parafia Swojczów.
Z przedwojennego skorowidza miejscowości RP wynika, że na terenie dzisiejszej Ukrainy były takie dwie:
- jedna w Jasionówka w gminie Szczurzyn, powiat Łuck województwo wołyńskie, parafia Bożyszcze,
- druga Jasionówka w gminie Werba, powiat Włodzimierz, województwo wołyńskie, parafia Swojczów.
-
Magdalena_Smolska

- Feltynowska_Grażyna

- Podziękował: 1 time
Jest Jasionów w przedwojennym powiecie Brody
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&dirids=1
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Magdalena_Smolska

Witam,Feltynowska_Grażyna pisze:Jest Jasionów w przedwojennym powiecie Brody
pozdrawiam
Właśnie wczoraj znalazłam ten Jasionów i jeszcze jedno Jasionów (osada) pow. Rudki.
Teraz muszę rozgryźć zagadkę, czy to faktycznie Jasionów i jeżeli tak to który jest właściwy?:)
Na szczęście cierpliwości mi nie brakuje...
Dzięki i pozdrawiam
Magdalena