mam problem z odnalezieniem prababki...wiem, że mieszkała w okresie międzywojennym w Oleścu Starym, gm. Chocz. Około roku 1928 zmarła - prawdopodobnie na nowotwór, poszukiwałam aktu zgonu w USC w Choczu ale nie znalazłam ( oczywiście przeglądałam księgi z lat 1920- 1930 ). Datą graniczną jest tu rok 1930 ponieważ w tym czasie owdowiały pradziadek wyjechał z Oleśca. Ponieważ część rodziny mieszkała również w Kaliszu, napisałam do USC z prośbą o odszukanie aktu zgonu - dziś otrzymałam odpowiedź, że aktu nie ma. Prababka prawdopodbnie pochodziła z Jarocina i była wyznania ewangelickiego nie wiem jednak czy po ślubie przeszła na katolicyzm. Dzieci były chrzczone w kościele, choć nie widziałam metryk kościelnych i nie wiem czy są jakieś dopiski mówiące o wyznaniu matki. Proszę o podpowiedź gdzie mogę szukać aktu zgonu, urodzenia lub ślubu...
Poszukiwana nazywała się Julianna Anna Eberst i wyszła za mąż za Kacpra Mączkę. Julianna miała też nieślubne dziecko, które wychowywało się chyba w Jarocinie.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Marta Chmielińska