Zmarła w Oleścu Starym - nie ma aktu zgonu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Chmielińska

Sympatyk

Zmarła w Oleścu Starym - nie ma aktu zgonu

Post autor: Chmielińska »

Dobry wieczór,

mam problem z odnalezieniem prababki...wiem, że mieszkała w okresie międzywojennym w Oleścu Starym, gm. Chocz. Około roku 1928 zmarła - prawdopodobnie na nowotwór, poszukiwałam aktu zgonu w USC w Choczu ale nie znalazłam ( oczywiście przeglądałam księgi z lat 1920- 1930 ). Datą graniczną jest tu rok 1930 ponieważ w tym czasie owdowiały pradziadek wyjechał z Oleśca. Ponieważ część rodziny mieszkała również w Kaliszu, napisałam do USC z prośbą o odszukanie aktu zgonu - dziś otrzymałam odpowiedź, że aktu nie ma. Prababka prawdopodbnie pochodziła z Jarocina i była wyznania ewangelickiego nie wiem jednak czy po ślubie przeszła na katolicyzm. Dzieci były chrzczone w kościele, choć nie widziałam metryk kościelnych i nie wiem czy są jakieś dopiski mówiące o wyznaniu matki. Proszę o podpowiedź gdzie mogę szukać aktu zgonu, urodzenia lub ślubu...
Poszukiwana nazywała się Julianna Anna Eberst i wyszła za mąż za Kacpra Mączkę. Julianna miała też nieślubne dziecko, które wychowywało się chyba w Jarocinie.

Proszę o pomoc i z góry dziękuję :)

Marta Chmielińska
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Marto

tak myślę, że jeśli Twoja prababka ciężko chorowała, mogła umrzeć nie w miejscu zamieszkania, a np. w szpitalu w innej miejscowości - tam wówczas należałoby szukać aktu zgonu.
Co innego z pochówkiem - czy kontaktowałaś się w tej sprawie z parafią ? Może w Oleścu/Choczu została pochowana ?

Proponuję, niezależnie od powyższego, kontakt z :

1. parafią św. Andrzeja Apostoła w Choczu
http://www.diecezja.kalisz.pl/index.php ... Itemid=350
Zapytaj o zachowane wykazy parafian (Status Animarum) - rodzaj kościelnych "ksiąg meldunkowych", poczytaj więcej w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml

2. Urzędem Gminy w Choczu
http://www.chocz.pl/cat,37
Zapytaj czy zachowały się księgi meldunkowe, tudzież inne dokumenty związane z byłymi mieszkańcami Oleśca - w mniejszych miejscowościach szanse na to są o wiele większe, niż w dużych aglomeracjach

3. AP w Kaliszu
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=15786
Może w Choczu pradziadkowie zawarli małżeństwo i tu rodziły się ich dzieci ?

Powodzenia!

Aneta
Chmielińska

Sympatyk

Post autor: Chmielińska »

Aneto,

o tym miejscu zgonu pomyślałam także - stąd też Kalisz, bo oprócz rodziny to i szpital był. Wyprawiłam się w podróż do Oleśca i Chocza ( mieszkam w Malborku) niestety wizyta w USC w Choczu nic nie dała - w księgach nic nie było. Nie pomyślałam o księgach meldunkowych ale i pani była jakaś mocno zajęta...w Kaliszu w archiwum pracownia była nieczynna przez cały miesiąc a ja niestety załapałam się na początek tej przerwy :( teraz chcę sprowadzić mikrofilmy z AP w Poznaniu ( tam będzie akt urodzenia męża Julianny )i z AP w Kaliszu. Ksiądz w parafii w Choczu powiedział, że ksiąg nie mają...i tak moja wielka wyprawa do źródeł pod względem szukania dokumentów okazała się mało udana :(
Co do dzieci to owszem rodziły się w Oleścu ale dokumenty przekazane zostały już do archiwum, więc tam będę szukać. Martwię się jednak tym, że znajdę w nich jedynie nazwisko prababki - tak było w akcie ślubu moich dziadków.
Dziękuję za pomoc i zabieram się za pisanie pism do wymienionych przez Ciebie instytucji i będę szukała dalej :)
A może ktoś ma pomysł, gdzie w okolicach Chocza znajdował się szpital, w którym Julianna mogła dokonać żywota?

pozdrawiam- Marta Chmielińska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”