Marchwicki (Marchficki), Lasinski, Kuberski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Yaakov7

Sympatyk
Nowicjusz

Marchwicki (Marchficki), Lasinski, Kuberski

Post autor: Yaakov7 »

"Prosba o pomoc MARCHWICKI (MARCHFICKI), LASINSKI, KUBERSKI"

Od kilku lat próbuję odnaleźć ślady mojej praprababci Marii Marchwickiej w Polsce, ale bez powodzenia. Jedyne co wiem to to, że wyemigrowała z rodziną z Polski do Brazylii (Parana) pod koniec XIX wieku (1890-1900). W tym czasie była ona małą dziewczynką. W jej dokumentach, które są w Brazylii, wspomniała tylko, że była Polką. Przeszukałem wpisy imigrantów w Brazylii, ale nigdzie nie było informacji o jej rodzinie. Maria wyszła za mąż za mojego prapradziadeka Jana Szczesnego w Kurytybie, Brazylia w dniu 9 maja 1903 roku. Jan był z województwa Tarnopol, wieś Turówka. (Ale jestem pewny, że moja praprababcia Maria Marchwicka nie jest z Galicji).

W niektórych dokumentach podpisywała się jako MARCHFICKA, albo MARCHFISKA, a w jeszcze innych jako MARCHWICKA. Nigdy nie wiedzieliśmy, czy miała braci, albo siostry. Jeśli informacja, którą posiadamy jest prawdziwa, to urodziła się w roku 1884, a zmarła w 1969, w wieku 85 lat. W jej akcie zgonu jej rodzice figurują jako Szymon i Antonia. Znalazłem również akt zgonu jej matki, a jedyna informacja jaka tam była/widniała to: + 11-08-1936, Antonia Marchficka, lat 95, wdowa, Polka.

Niedawno dowiedziałem się, że moja prababka miała kuzynkę imieniem Josefa Lasinska (Lacinska), córka Tomasza Lasinskiego i Rozalii Kuberskiej.

Znalazłem ich wejście w Brazylii w październiku 1891r., w którym stwierdzono: Tomasz Lasinski 60 lat, Rozalia 45 lat, Anna 15 lat, Michał 12 lat i Josefa 5 lat (wszyscy Polacy). Jeśli moja prababcia i Josefa były kuzynkami, wierzę, że urodziły się w tym samym miejscu. W akcie zgonu Tomasza jest napisane, że on jest z Prus. Josefa miała brazylijską kartę identyfikacyjną, w której jest napisane, że pochodzi z miejsca zwanego Poviast. Myślę, że ta nazwa została napisana niepoprawnie. Uwazam, że prawdziwa nazwa po polsku zaczyna się na Puło albo Pło . (Na przykład: znalazłem wioskę położona w województwie kujawsko-pomorskim o nazwie Płowęż, która brzmi trochę jako Poviast.

Czy ktoś może mi powiedzieć, czy jest wieś lub miejsce w Polsce, którego nazwa brzmi jako Poviast?

Czy to możliwe, aby znaleźć rodzinne miasto mojej praprababci w Polsce, w oparciu o informacje jakie wymieniono tutaj i w oparciu o nazwiska Marchwicki (Marchficki, Marchfiski) Lasinski (Lacinski) i Kuberski?

Dziękuję bardzo za pomoc,

Eduardo
Ostatnio zmieniony wt 28 sie 2012, 01:53 przez Yaakov7, łącznie zmieniany 6 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Prosba o pomoc MARCHWICKI (MARCHFICKI), LASINSKI, KUBERSKI

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Witaj!
Pięknie podane informacje.
Podsumowując; idąc ścieżką Lasinskich/Lacinskich - szukasz ślubu
Tomasza Lasińskiego/Lacinskiego (i inne) z Rozalią Kuberską - być może zawartego w zaborze pruskim, najprawdopodobniej w latach
1865-1886 (lub węziej np 1875-1885)
jeśli nie ma w Poznan-Project zbliżonej pary (a chyba nie ma) to następne do zbadania szybkiego chyba będzie Pomorze
http://www.ptg.gda.pl/

to droga przeczesywania, nie pójście tematyczne (listy pasażerów, dokumenty podróży), z każdym miesiącem mające większe szanse powodzenia (coraz więcej danych)

Od tego bym zaczął, bo tanio i szybko, pozwala wyeliminować wiele potencjalnych możliwości

Napisz jeszcze, jeśli możesz, co sprawdzałeś, co przeszukałeś. To też ważne, informacja "nie znaleziono, choć dość dokładnie szukano" jest bardzo cenna.

Pozdrawiam

PS typów na Poviast specjalnego nie mam.

PPS dobrze odczytałem Rozalia była matką? nie Józefa lat 45, która przyjechała wraz z Tomaszem?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Edwardzie,czy przeglądałeś stronę?
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XNGL-7XJ

Brazil, Marriages, 1730-1955," Maria Marchwicka in entry for Valentim Radulski and Valentina Fronszak, 1903

Groom's Name: Valentim Radulski
Groom's Birth Date: 1880
Groom's Birthplace: Tarnowska, Imowroctov, Alemanha
Groom's Age: 23
Bride's Name: Valentina Fronszak
Bride's Birth Date: 1885
Bride's Birthplace:
Bride's Age: 18
Marriage Date: 08 Feb 1903
Marriage Place: Nossa Senhora Dos Remedios, Araucaria, Parana, Brazil
Groom's Father's Name: Joao Radulski
Groom's Mother's Name: Maria Marchwicka
Bride's Father's Name: Francisco Fronzak
Bride's Mother's Name: Catharina Domagalska
Groom's Race:
Groom's Marital Status:
Groom's Previous Wife's Name:
Bride's Race:
Bride's Marital Status:
Bride's Previous Husband's Name:
Indexing Project (Batch) Number: M02014-9
System Origin: Brazil-EASy
Source Film Number: 1252053
Reference Number: 1252053
Source Citation

"Brazil, Marriages, 1730-1955," index, FamilySearch (https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/XNGL-7XJ : accessed 27 Aug 2012), Maria Marchwicka in entry for Valentim Radulski and Valentina Fronszak, 08 Feb 1903; citing reference 1252053, FHL microfilm 1252053.

Strony ,podają tylko z Galicji :
Marchwicki, Andreas Podlips, Galicy 33 ur. 1875 płynie 1908
Marchwicki, Andrey Poalipie, Austria 39 1874 płynie 1913

http://www.ellisisland.org/

http://www.jewishgen.org/databases/eidb/ellisgold.html
Pozdrawiam

Elżbieta
Awatar użytkownika
Yaakov7

Sympatyk
Nowicjusz

Elżbieta,

Moj prapradziadek Jan Szczesny i praprababcia Maria Marchwicka wzięli ślub w Kurytybie w dniu 9 maja 1903 roku. Ale Inowrocław to może być dobry trop.

Dzięki!

Edek
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Edwardzie ,nic w I poście nie wspomniałeś ,o ślubie swej 2xpra babci w Kurytybie
a poszukujesz jej śladu w Wielkopolsce .
Nasi przodkowie emigrowali ,wracali ,ponownie wyjeżdżali.
Musisz podawać wszystkie info.
Dorzucam stronę do poszukiwań:
http://www.myheritage.com/research
Powodzenia
Elżbieta
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Jeszcze tutaj prowadzone były poszukiwania, a w tym wątku dalsze linki:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... highlight=

Ł.
Awatar użytkownika
Yaakov7

Sympatyk
Nowicjusz

Elżbieta,

Dodawałem informacje do 1 postu.

Jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Edwardzie ,jeśli coś odnajde ,dam znać,również mam przodków w Wielkopolsce.
A tak a'propos,to odpowiadałam na na twój I post w temacie pt:
" Prosba o pomoc MARCHWICKI (MARCHFICKI), LASINSKI, KUBERSKI "
Widzę,że dopisałeś dane ,to super! Nie trzeba po tematach szukać.

Tego poniżej twego drugiego postu i tematu nie znałam... :lol: byłam na urlopie
"Brazylijscy Polacy szukają korzeni w Polsce".

A jako ciekawostke dla wszystkich, dodam :
Goniec Wielkopolski ,środa 10 pazdziernika 1923 roku,R46,NR231
strona 2,
"Polak twórcą pomnika dla Brazyli"-artykuł
Pomnik ufundowany przez Polaków "Conteuario",który stanie w ośrodku polskości,w Kurytybie,będzie wykonany ,przez Polaka,artystę-rzezbiarza p.Zaka .
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/results ... eryType=-2

Serdecznie pozdrawiam

Ela
Awatar użytkownika
Yaakov7

Sympatyk
Nowicjusz

Witam!

Znalazłem dobrą informację o moich przodkach. Chwała Bogu!!!
Dowiedziałem się, że moja praprababcia Maria Marchwicka i jej krewni Łaciński i Kuberski byli z województwa łódzkiego- powiat Wieluński. Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji, w jaki sposób mogę skontaktować się z kościołem katolickim i Urzędem Stanu Cywilnego powiatu Wieluńskiego? Chciałbym również dowiedzieć się ile jest wiosek w powiecie Wieluńskim.

Dziękuję za pomoc!

Edek
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Edku,w powiecie wieluńskim jest kilkanaście? parafii katolickich i trzeba kontaktować się z każdą z nich z osobna .PARAFIA i GMINA sa odpowiednimi jednostkami do udzelenia Ci właściwych wyczerpujacych informacji , na podstawie posiadanych dokumentów -ksiąg. Każda gmina i chyba każda parafia mają swój adres e-mail. Wsi w powiecie wieluńskim jest chyba kilkadziesiąt . Duża gmina miewa kilkanaście, a nawet ponad dwadzieścia wsi i przysiółków - to taka malutka wieś. Mała gmina ,to przewaznie jedna parafia, składajaca sie z kilku wsi, ale w wiekszej gminie, jest często więcej,niz jedna parafia. Kontaktujac się z parafią, spójrz w jej historię i sprawdź , kiedy powstała , czy istniala już w okresie , który Cię interesuje
Wszystkie powiaty polskie mają liczne strony na swój temat w internecie. Także każda gmina ma swoją ofcjalnę stronę.
Można do niej wejśc bezpośredno z wyszukwarki lub ze strony starostwa, czyli władz powiatu.
Wykaz wsi w powiecie zrobisz sobie, zestawiajac je ze stron poszczególnych gmin.Wykaz wsi mozesz zrobic takze, zestawiając je
ze spisów, jakie są umieszczone w każdej parafii dekanatu, w tym przypadku wieluńskiego.
Na strone gimy mozesz wejśc ,przechodząc ze strony powiatu, gdzie znajduje się wykaz gmin.Kazda gmina ma Urząd Stanu Cywilonego i tam mozesz znaleźć ksiegi metrykalne z jej terenu ,nie starsze , niż stuletnie.Czyli obecnie moga tam byc księgi z okresu do 1911 roku.Ksiegi starsze przekazywane sa do rejonowego archiwum państwowego.
Pozdrawiam
Zygmunt
Awatar użytkownika
Yaakov7

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za informację!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”