Prośba o pomoc w lokalizacji cmentarzy na Litwie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

KacperK

Sympatyk

Post autor: KacperK »

Witam serdecznie.

Od niedawna zajmuję się historią rodziny Założyńskich. Potrzebuję pomocy w lokalizacji miejsc pochówku mieszkańców zaścianków:
1. Ostrówka (Ostruvka) k. Trok (w latach po 1923r.)
2. Zaiłgi (Użgilai) gm. Siemieliszki (1850-1923r.)

W niedługim czasie wybieram się na Litwę i bardzo mi zależy, na tej informacji. Z góry dziękuję za pomoc.
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Chyba należy ustalić jak to była wówczas parafia, jeśli to są tereny IIRP to pomocna będzie strona http://www.kami.net.pl/kresy/

Pozdrawiam
Paweł Jurewicz
KacperK

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź. Ustaliłem, że Ostrówka należała do parafii Troki Zwiastowania NMP, ale nie wiem czy zachowały się tam stare groby. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć parafii miejscowości Zaiłgi. Może mógłby mi Pan jeszcze coś podpowiedzieć, będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Wg Sł. Geogr ( http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_XIV/285 )* parafia Sumiliszki w powiecie trockim.
nie jestem pewien czy nie leżały one już po stronie Litwy kowieńskej, bo w wykazie nie występują, należaloby przyjrzeć się mapie, ew. skonsultować jeszcze Schematyzm Diecezji Wilenskiej ( do wgladu w Bibliotece Kresowej)
PJ

*(poprawa linku-m.j.n)
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Bohdańce okrąg wiejski w gm. Sumieliszkach, pow. trocki, gub. wileńskiej, obejmuje wsie: Bohdanańce, Migliny, Drabużniki, Krasnopole, Koziełkiszki; zaścianki: Wiłkoksznia, Dulczyzna, Dzierzgiańce, Smarejnia, Szpindzie; okolica Zaiłgi
http://genealogyindexer.org/frame/h5/286/d
Krzysztof
KacperK

Sympatyk

Dziękuję za informacje. Znalazłem Zaiłgi na mapie z 1935r na stronie Archiwum Map WIG.
Cała Mapa
Zoom

Prześledziłem księgi metrykalne parafii Troki (Biblioteka Kresowa Potyczek z Genealogią Link Niestety nazwisko, które mnie interesuje (Założyński) występuje dwa razy tylko w mieście Troki. Jestem w dziedzinie poszukiwań genealogicznych zupełnie zielony, nie mam pojęcia gdzie szukać dalej. Wątpię, że uda się odszukać groby, ale chciałbym chociaż znaleźć metryki przodków. Wszystko wskazuje na to, że przynajmniej od 1852 mieszkali w Zaiłgach. Nie zachowały się żadne metryki - jedynie wzmianka w dokumentach z Ancestry.com i Ellis Island, że mój pradziadek urodził się w tej miejscowości. Bardzo proszę o pomoc.
Gryva

Sympatyk

Post autor: Gryva »

Zailgi to parafia Semeliškės na Litwie, po litewsku Užilgiai.
Ostruvka parafia Stare Troki, mo mogli byc i w Nowych Trokach.
W archiwum Wilna fond 604, opis 38 (dekanat Trocki). No teraz 604.38 na mikrofilmowanie i nie dostepny do zimy. Teraz dostepny tylko gody 1794-1860.
Przeprasam za moj Polski.
KvB

Sympatyk

Post autor: KvB »

Witam,
Poszukuję cmentarza zlokalizowanego miedzy Wilnem a Giedrojciami na dawnych ziemiach osadnikow.
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Niezyt to precyzyjne określenie, na tym obszarze jest kilka, cay nawet kilkanaście parafii.
PJ
KacperK

Sympatyk

Gryva pisze:Zailgi to parafia Semeliškės na Litwie, po litewsku Užilgiai.
Ostruvka parafia Stare Troki, mo mogli byc i w Nowych Trokach.
W archiwum Wilna fond 604, opis 38 (dekanat Trocki). No teraz 604.38 na mikrofilmowanie i nie dostepny do zimy. Teraz dostepny tylko gody 1794-1860.
Przeprasam za moj Polski.
Dziękuję za odpowiedź :D Wcale nie musisz przepraszać za swój polski, jakbym znał na takim poziomie litewski to byłoby mi znacznie łatwiej prowadzić poszukiwania. :) Mój pradziadek i jego brat urodzili się w Zaiłgach w 1879 i 1887r. Oprócz nich były przynajmniej 3 siostry. Mam nadzieje, że na dostępnej rolce można znaleźć ich rodziców albo innych krewnych. Czy mógłbyś na tej z 1794-1860 sprawdzić nazwisko Założyński?

Sveikinu ir ačiū :D
KacperK

Sympatyk

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć gdzie w Wilnie w okolicach Wierszuby, Pośpieszki znajduje/znajdował się mały wiejski cmentarzyk w stronę Niemenczyna? (gdzie szukać aktu zgonu z lutego 1939r.?). Na tym cmentarzu pochowano dziedzica Wierszuby - Alexandrowicza w 1930r. Tam też pochowano mojego pradziadka.
Gryva

Sympatyk

Post autor: Gryva »

Akty zgonu za 1939: te samy archiwum na ulice Gerosios Vilties.
KacperK

Sympatyk

Narazie poszukiwania utknęły w martwym punkcie, więc dziękuję za każdą wskazówkę.
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Na północ od Nowej Wilejki był dwór Wierszuba zaraz obok przebiegała droga do Niemenczyna , na tamtych terenach bardzo częto nieopodal dworu były cmentarze tzw. dworskie, gdzie chowano zmarłych z rodziny dziedzica, w większości niestety te cmentarzyki po odejsciu właścicieli uległy zupełnej ruinie, choć być może okoliczni ludzie wskażą miejsce ( zdecydowanie w modzie było miejsce na górce, na skraju lasu, najlepiej z widokim na dwór i rzękę lub jezioro jeśli takowe były obok). Wierszuba należała do parafii św Kazimierzaw Nowej Wiejce, więc zapewne zgon został zapisany w tamtejszych księgach, prawdopodobnie będą w Archiwum w Wilnie, lub ew.w samej parafii.
Paweł
KacperK

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedż. W 1927 roku mój pradziadek kupil ziemię na Pośpieszce od dziedzica Wierszuby Alexandrowicza. Z przekazu rodzinnego wiem, że pochowano go na cmentarzyku Alexandrowiczów. Niestety na aktualnych mapach Wilna nie ma śladu po Wierszubie, a na terenie majątku pradziadka jest teraz miasteczko akademickie Uniwersytetu Wileńskiego. Znalazłem współrzędne Wierszuby Link strona 132. Na google maps Link z satelity widać obecnie osiedle domów jednorodzinnych. Stąd mała szansa na zachowany cmentarz. Ewentualnie ktoś może wiedzieć gdzie i czy wogóle przeniesiono zmarłych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”