Uwaga na nazwiska

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Uwaga na nazwiska

Post autor: Stanisław_Szwarc »

Pewnie nie jestem pierwszym, który pisze o chwiejności zapisu nazwisk na początku XIXw., ale może przykład z mojej rodziny komuś pomoże.
Wieś Złota w par. Borysławice
sierpień 1811 - Andrzej Kurankiewicz zgłasza urodzenie córki Marianny, matką jest Jedwiga z Wojtkownów Woznianek
Wrzesień i grudzień 1811 - ten sam człowiek jest 2x świadkiem i nazywa się Kurankiewicz czyli Brudnicki oraz Brudnicki czyli Kurankiewicz.
Grudzień 1812 - zgon Marianny zgłasza ojciec - Andrzej Brudnicki
Sierpień 1813 ten sam człowiek zgłasza urozenie córki Rozalii jako Andrzej Kurankiewicz, a matką jest Jadwiga z Andrzejanek
Później występuje już konsekwentnie jako Andrzej Brudnicki, brat Stefana i syn Franciszka.
Wychodzi na to, że stary Franciszek ożenił się z wdową po Kurankiewiczu (lub panną Kurankiewiczówną z dzieckiem) i Andrzej był jego pasierbem
Zagadka żony Andrzeja wyjaśnia się w akcie ślubu jej siostry Magdaleny Wożnianki, która przyszła z matką i ojczymem Andrzejem Kościelskim. Najwidoczniej zapisywano nazwisko kobiety nie z imieniem i nazwiskiem biologicznego ojca, ale aktualnego męża jej matki.
Swoją drogą nie spotkałem w innych parafiach takiego zapisu. W Bierzwiennej pełno jest takich jak: Brygida z Kozajdzianek Andrzejanek, czy Julianna z Józefownów.
Pozdrawiam
Stanisław Szwarc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”