Sulewski Aleksander z Sulewa Prus
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Sulewski Aleksander z Sulewa Prus
Czy może ktoś mi pomóc. Szukam informacji na temat przodków, dziadków, rodziców, rodzeństwa mojego przodka, Aleksandra Sulewskiego, urodzony w Sulewie Prusach (parafia Wąsosz), tak wynika z opowiadań rodziny, mąż Stanisławy Gardockiej (która pochodzi najprawdopodobnie z Zalesia, parafia Wąsosz). Rok urodzenia to okolo 1875, tak przynajmniej wywnioskowałam. Wiem że mieli dwie córki Mariannę (1913-1999) i Walerię (1916-1980). Wiem też że w Sulewie Prusach mieszkało b. dużo osób o tym nazwisku ale niestety jak na razie jestem w polu i nie mogę rozwinąć tej gałęzi Sulewskich.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Ania
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Ania
Aleksander Sulewski z Sulewa Prus
Ja również mam u siebie Sulewskich z parafii Wąsosz, ale niestety niewiele o nich wiem. Dziadek mojego męża Adam Brzuchalski (ur. 1904 USA ale rodzina z Wąsosza) ożenił się z Anastazją Sulewską (ur 1912 Bagienice p.Wąsosz) córką Andrzeja Sulewskiego i Franciszki zd. ?
Byłam na początku sierpnia u księdza i organisty w parafii. Bardzo mili i pomocn ludzie. Niestety w parafii nie było ksiąg z tych lat. Są starsze i młodsze, brak z lat około 1900-1932 ponoc są w USC ???
Jeśli masz blisko do Wąsosza proponuję wizytę w parafii. Najlepiej od razu idź do organisty. On jest bardzo biegły w temacie. Aktualnie robi indeksy do ksiąg w zapisie po rosyjsku.
To prawda w Wąsoszu jest bardzo dużo Sulewskich. Mam trochę zdjęc grobów Sulewskich z cmentarza - wykonała je dla mnie znajoma z forum Forgen. Jeśli jestes zainteresowana napisz na priv
Pozdrawiam, Kasia
http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Byłam na początku sierpnia u księdza i organisty w parafii. Bardzo mili i pomocn ludzie. Niestety w parafii nie było ksiąg z tych lat. Są starsze i młodsze, brak z lat około 1900-1932 ponoc są w USC ???
Jeśli masz blisko do Wąsosza proponuję wizytę w parafii. Najlepiej od razu idź do organisty. On jest bardzo biegły w temacie. Aktualnie robi indeksy do ksiąg w zapisie po rosyjsku.
To prawda w Wąsoszu jest bardzo dużo Sulewskich. Mam trochę zdjęc grobów Sulewskich z cmentarza - wykonała je dla mnie znajoma z forum Forgen. Jeśli jestes zainteresowana napisz na priv
Pozdrawiam, Kasia
- Szczerbiński

Witaj Aniu! Witam Kasiu!
Mało jest w herbarzach nt. rodu Sulewskich herbu Pomian z Ziemi Wiskiej (1674). O rodzie tym wspomina się w 9 herbarzach. Jedynie w Spisie Szlachty Królestwa Polskiego wymienia się parę osób: Kazimierz Karol syn Adama;
Aleksander Benon syn tegoż;
Mikołaj Ananian Jan syn tegoż;
Kazimierz syn Jana
Jeśli chodzi o Gardockich to także ród szlachecki z Ziemi Wiskiej herbu Jacyna (Marcin 1496 podsędek wiski)
W spisie Szlachty Królestwa Polskiego mamy:
Piotr Józef syn Szymona;
Ignacy syn Józefa;
Stanisław (Kostka) Jan syn tegoż;
i jeszcze dalej o Gardockich:
Klemens Paweł syn Józefa;
Teofil Felix syn Mateusza;
Marceli syn tegoż.
Parę słów nt. Gardockich pisze jeszcze min. Boniecki w tomie piątym i Uruski w tomie czwartym
Pozdrawiam Jerzy
Mało jest w herbarzach nt. rodu Sulewskich herbu Pomian z Ziemi Wiskiej (1674). O rodzie tym wspomina się w 9 herbarzach. Jedynie w Spisie Szlachty Królestwa Polskiego wymienia się parę osób: Kazimierz Karol syn Adama;
Aleksander Benon syn tegoż;
Mikołaj Ananian Jan syn tegoż;
Kazimierz syn Jana
Jeśli chodzi o Gardockich to także ród szlachecki z Ziemi Wiskiej herbu Jacyna (Marcin 1496 podsędek wiski)
W spisie Szlachty Królestwa Polskiego mamy:
Piotr Józef syn Szymona;
Ignacy syn Józefa;
Stanisław (Kostka) Jan syn tegoż;
i jeszcze dalej o Gardockich:
Klemens Paweł syn Józefa;
Teofil Felix syn Mateusza;
Marceli syn tegoż.
Parę słów nt. Gardockich pisze jeszcze min. Boniecki w tomie piątym i Uruski w tomie czwartym
Pozdrawiam Jerzy
Ostatnio zmieniony wt 04 wrz 2012, 09:58 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
To z pewnością nie moi 
W tej części rodziny nigdy nie mówiono o takich korzeniach.
Pozdrawiam, Kasia
W tej części rodziny nigdy nie mówiono o takich korzeniach.
Pozdrawiam, Kasia
Witaj Kasiu! Witaj Jerzy!
niestety nie mieszkam w Polsce, chociaż słyszałam że proboszcz z Wąsosza jest bardzo otwarty do ludzi.
co do Gardockich to ojcem Stanisławy Gardockiej był Franciszek Gardocki, ten z kolei to najprawdopodobniej syn Dominika Wojciecha Gardockiego ur. w Gardotach około 1816r. Matka Stanisławy to też najprawdopodobniej Antonina z Dobrzyckich( o niej nie wiem nic). Pisze najprawdopodobniej bo Stanisława miała brata Dominika. we wpisie z księgi zgonów Dominika Gardockiego jest podana matka Antonina z Dobrzyckich, ale pytając niektórych członków rodziny Gardockich zdziwili się że była jakaś Antonina. Oni pamiętają o "jakiejś wdowej z Zalewskich". Natomiast w/w Dominik Wojciech Gardocki ożenił się z Katarzyną Zalewską, wdową po Piotrze Zalewskim. Właśnie mam lukę w danych w rodzinie Gardockich od Dominika Wojciecha Gardockiego do Dominika Gradockiego jego dalszego potomka. Natomiast ze strony Sulewskich tylko do Aleksandra Sulewskiego mam dane.
niestety nie mieszkam w Polsce, chociaż słyszałam że proboszcz z Wąsosza jest bardzo otwarty do ludzi.
co do Gardockich to ojcem Stanisławy Gardockiej był Franciszek Gardocki, ten z kolei to najprawdopodobniej syn Dominika Wojciecha Gardockiego ur. w Gardotach około 1816r. Matka Stanisławy to też najprawdopodobniej Antonina z Dobrzyckich( o niej nie wiem nic). Pisze najprawdopodobniej bo Stanisława miała brata Dominika. we wpisie z księgi zgonów Dominika Gardockiego jest podana matka Antonina z Dobrzyckich, ale pytając niektórych członków rodziny Gardockich zdziwili się że była jakaś Antonina. Oni pamiętają o "jakiejś wdowej z Zalewskich". Natomiast w/w Dominik Wojciech Gardocki ożenił się z Katarzyną Zalewską, wdową po Piotrze Zalewskim. Właśnie mam lukę w danych w rodzinie Gardockich od Dominika Wojciecha Gardockiego do Dominika Gradockiego jego dalszego potomka. Natomiast ze strony Sulewskich tylko do Aleksandra Sulewskiego mam dane.
Mowa zapewne o tym Aleksandrze:
http://junosza.pl/public/osoby/os29198.html
problem w tym, że tutaj było baaardzo dużo Sulewskich i należy chyba zacząć od znalezienia aktu zgonu tego Aleksandra i on ukierunkuje już Panią na właściwych Sulewskich.
Igor
http://junosza.pl/public/osoby/os29198.html
problem w tym, że tutaj było baaardzo dużo Sulewskich i należy chyba zacząć od znalezienia aktu zgonu tego Aleksandra i on ukierunkuje już Panią na właściwych Sulewskich.
Igor
Igor na wskazanej stronie znalazłam moich Brzuchalskich 
Znalazłam Adama Brzuchalskiego. Z jego datą urodzenia są problemy bo podawane są dwie dość odbiegające od siebie daty. W dowodzie miał 10.08.1904 Floris Perk, NY USA (teraz to jest Nowy York). Zmarł 28.10.1998 Zgorzelec.
Jest również Władysława Brzuchalska zd. Kłosińska ur. 11.05.1887 Borkowo parafia Wąsosz, zmarła 28.04.1964 Kędziorowo parafia Wąsosz
Pozdrawiam, Kasia
Znalazłam Adama Brzuchalskiego. Z jego datą urodzenia są problemy bo podawane są dwie dość odbiegające od siebie daty. W dowodzie miał 10.08.1904 Floris Perk, NY USA (teraz to jest Nowy York). Zmarł 28.10.1998 Zgorzelec.
Jest również Władysława Brzuchalska zd. Kłosińska ur. 11.05.1887 Borkowo parafia Wąsosz, zmarła 28.04.1964 Kędziorowo parafia Wąsosz
Pozdrawiam, Kasia
Owszem, o tego Aleksandra mi chodzi. Zgadzam się również że należy zacząć od aktu zgonu no i właśnie o to mi chodzi. Wiem nawet więcej niż na tej stronie jest napisane bo wiem że Aleksander zmarł 31/12/1968. Właśnie stąd moja prośba czy może ktoś ma lub też wie cos więcej za co będę wdzięczna.
Można napisać do odpowiedniego USC o wykonanie odpisu (kilkadziesiąt złotych)
to chyba USC SZCZUCZYN?
Urząd Stanu Cywilnego
Plac Tysiąclecia 23, 19-230 Szczuczyn
86 273 50 80
warto do nich zadzwonić, może uda się wszytko załatwić przez telefon lub maila.
pozdrawiam,
Igor
to chyba USC SZCZUCZYN?
Urząd Stanu Cywilnego
Plac Tysiąclecia 23, 19-230 Szczuczyn
86 273 50 80
warto do nich zadzwonić, może uda się wszytko załatwić przez telefon lub maila.
pozdrawiam,
Igor
Wydaje mi sie że bardziej USC Wąsosz bo Sulewo Prus należy do gm. Wąsosz i chyba tam jest USC. Jest to jakiś pomysł. Dziękuje Igorze
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania
Napisałam nieprawdę w jednym ze sewoich postów. Napisałam że Aleksader Sulewski zmarł 31/12/1968. To jest nieprawda. Ta data to data śmierci Aleksandra Smolińskiego, który był zięciem Aleksandra Sulewskiego, więc bez tego dalej jestem w polu...
Mimo wszystko warto się skontaktować z tym USC, pewnie uda im się odnaleźć Aleksandra, byle podać jak najwięcej szczegółów dot. żony i przybliżonej daty i miejsca zgonu
no warto spróbować. dziękuję
-
SzlenkervelSzlenkier