Nazwisko: Sługocki
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=10371&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Sikora_Michał

Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie poszukiwanego przez Pana nazwiska Sługocki.
Ja również poszukuję wszelkich dostępnych informacji nt. tej rodziny, głównie z województwa stanisławoskiego.
Otóż prapradziadek nazywał się Michał Sługocki i zmarł w 1936-1938 roku (miejscowość Byszów), wedle informacji nieżyjącego już pradziadka. Jakich członków poszukiwanej rodziny ma Pan ,,pewnych"?
Pozdrawiam,
Michał
mam pytanie odnośnie poszukiwanego przez Pana nazwiska Sługocki.
Ja również poszukuję wszelkich dostępnych informacji nt. tej rodziny, głównie z województwa stanisławoskiego.
Otóż prapradziadek nazywał się Michał Sługocki i zmarł w 1936-1938 roku (miejscowość Byszów), wedle informacji nieżyjącego już pradziadka. Jakich członków poszukiwanej rodziny ma Pan ,,pewnych"?
Pozdrawiam,
Michał
W parafii Bożego Ciała we Lwowie znalazłem taki oto wpis:
14 lutego 1886 r. Ślub.Pan młody- Emericus Ślepowron Sługocki, krawiec, urodzony w Hnilcze, distr. Podhajce, syn Michała Sługockiego szlachcica i Anny Studzienieckiej szlachcianki. Lat 28. Zamieszkały ul. Cegielniana 3
Panna młoda - Emilia Olga Horwath, urodzona we Lwowie, córka Pawła i Józefy Mariańskiej, zamieszkała Halicka 44. Lat 18 2/3
Pozdrawiam - Janusz
14 lutego 1886 r. Ślub.Pan młody- Emericus Ślepowron Sługocki, krawiec, urodzony w Hnilcze, distr. Podhajce, syn Michała Sługockiego szlachcica i Anny Studzienieckiej szlachcianki. Lat 28. Zamieszkały ul. Cegielniana 3
Panna młoda - Emilia Olga Horwath, urodzona we Lwowie, córka Pawła i Józefy Mariańskiej, zamieszkała Halicka 44. Lat 18 2/3
Pozdrawiam - Janusz
-
Sikora_Michał

Dziękuję bardzo za informację. Cóż, Michał wymieniony przez Pana wygląda na ,,zbyt" starego na prapradziadka, bo pradziadek urodził się dopiero w 1920, ew. na ojca omawianego przeze mnie Michała.
Gdzie uzyskał Pan dostęp do akt tej parafii?
Gdzie uzyskał Pan dostęp do akt tej parafii?
Tu jest lista 64 Sługockich obecnie na Ukrainie:
http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_1.html
Michałów i Michałowiczów też się kilku pojawia.
Łucja
http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_1.html
Michałów i Michałowiczów też się kilku pojawia.
Łucja
-
Sikora_Michał

Czy mogę prosić o sprawdzenie czy jakiś występuje w miejscowościach: Byszów, Hnilcze, Dryszczów, Halicz, Mariampol.
Niestety jeszcze nie znam ukraińskiego...
Z góry bardzo dziękuję .
Michał
Niestety jeszcze nie znam ukraińskiego...
Z góry bardzo dziękuję .
Michał