Bobrowniki - parafia koło Dęblina
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Poszukuję informacji, skanów, dokumentów, indeksacji wszystkiego co pozwoli doszukać się korzeni dla nazwiska Grzęda z parafii Bobrowniki koło Dęblina.
Indeksacji nie uświadczysz, to moja parafia chrztu, choć genealogicznie nie bardzo mam tu czego szukać. Na szczęście z dostępem do dokumentów nie powinno być problemu, w AP lublin są do roku 1826 włącznie. Starsze bodaj w Otwocku ale wystarczy sprawdzić bazę pradziad.
Bobrowniki wraz z terenem dzisiejszego Dęblina (gmina Irena) należały przed wojną do powiatu puławskiego. Co prawda tuż przed wojną gmina została podporządkowana powiatowi garwolińskiemu, a sam powiat z lubelskiego został podporządkowany warszawskiemu to jednak nie zdążono przenieść ksiąg z Puław do Garwolina. To uchroniło księgi cywilne przed zniszczeniem, jak stało to się z księgami podległymi pod powiat Garwoliński (we wrześniu 1939 spłonął zbombardowany sąd w Garwolinie).
Ze względu na politykę kurii oraz poglądy samego proboszcza, księgi kościelne niedostępne dla pasjonatów.
Wedle mapki na moikrewni więcej Grzędów w powiecie puławskim niż ryckim, może stamtąd pochodzili.
Trochę ich wynotowałem przy indeksacji zgonów sąsiedniej parafii Gołąb.
Bobrowniki wraz z terenem dzisiejszego Dęblina (gmina Irena) należały przed wojną do powiatu puławskiego. Co prawda tuż przed wojną gmina została podporządkowana powiatowi garwolińskiemu, a sam powiat z lubelskiego został podporządkowany warszawskiemu to jednak nie zdążono przenieść ksiąg z Puław do Garwolina. To uchroniło księgi cywilne przed zniszczeniem, jak stało to się z księgami podległymi pod powiat Garwoliński (we wrześniu 1939 spłonął zbombardowany sąd w Garwolinie).
Ze względu na politykę kurii oraz poglądy samego proboszcza, księgi kościelne niedostępne dla pasjonatów.
Wedle mapki na moikrewni więcej Grzędów w powiecie puławskim niż ryckim, może stamtąd pochodzili.
Trochę ich wynotowałem przy indeksacji zgonów sąsiedniej parafii Gołąb.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.