Suchodolscy/Kozakiewicze/Pietrasiewicze/Łobaszewscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

suchodolska_anna

Suchodolscy/Kozakiewicze/Pietrasiewicze/Łobaszewscy

Post autor: suchodolska_anna »

Poszukuję informacji o przodkach. Sporo informacji o Pietrasiewiczach i Kozakiewiczach już udało mi się znaleźć. Ze względów właśnie rodzinnych jednak nie posiadam najmniejszych informacji o rodzinie Suchodolskich obecnie zamieszkujących podlasie.
Proszę o kontakt, którzy mogą mi pomóc w odnalezieniu gałęzi.
Awatar użytkownika
Niepiekło

Sympatyk

Post autor: Niepiekło »

Witaj Anno!
Nazwisko Suchodolski związane jest ze wsią Suchodół w dawnej Ziemi Drohickiej w parafii Skibniew Podawce.
Jeśli chcesz podstawowych informacji o dziejach wsi, a dokładniej o jej początkach i pierwszych właścicielach, to musisz kupić monografię: "Sokołów Podlaski". Niestety można ją kupić tylko w Sokołowie. Kosztuje tam 60 zł. Zapewne będziesz mogła ją znaleźć również w dużych bibliotekach np. w Bibliotece Narodowej.
Dzieje tej wsi i Suchodolskich można śledzić od XV wieku w zachowanych księgach grodzkich i ziemskich drohickich. Część znajduje się w AGAD a zdecydowana większość w archiwum historycznym w Mińsku.
W parafii Skibniew zachowane są księgi metrykalne od ok. 1720 roku. Jesli wykażesz się cierpliwością, to w tym roku mam zamiar sfotografować te księgi i dokonać ich indeksacji. Wtedy będą ogólnie dostępne. Jeśli wykażesz się jeszcze większą cierpliwością, to za kilka lat powinnaś się doczekać dziejów parafii Skibniew. Rozpocząłem już gromadzenie materiałów. Ale ta praca potrwa kilka lat.
Zapraszam na www.niepieklo.fora.pl a wkrótce na www.niepieklo.pl
Pozdrawiam
Lech Niepiekło
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”